В окупованому РФ Криму змінився власник Інкерманського заводу марочних вин
В окупованому РФ Криму змінився власник Інкерманського заводу марочних вин

Власником Інкерманського заводу марочних вин став кримський винороб Валерій Захар'їн, повідомляє РБК.

Захар'їн розповів РБК, що консолідував 100% компанії Inkerman International AB. Угода була закрита в середу, 24 квітня. Захар'їн придбав Інкерманський завод марочних вин, радгосп Качинський+ і агрофірму Чорноморець.

Винороб зазначив, що виробничий потенціал Інкермана набагато більший поточного обсягу випуску. Там можна виробляти до 50-70 млн пляшок вина на рік.

Власна сировинна база вже зараз досягає 20 тис. т винограду, також є вільні площі під посадку, тому її планується розвивати», — сказав він.

Захар'їн додав, що протягом п'яти років планує висадити не менше 1 тис. га нових виноградників.

Раніше РБК писало з посиланням на джерела, що власником Інкермана стане Южный проект — структура банку Росія. За словами співрозмовників видання, Южный проект, ймовірно, буде претендувати на головний виноробний актив Криму — винзавод Массандра. РБК відзначає, що конфігурація угоди Южного проекта з Інкерманом могла викликати питання через санкційні ризики.

Інкерманський завод марочних вин заснований в 1961 році. Йому належить 2,7 тис. га виноградників в Криму. З 2011 року всі активи Інкермана були консолідовані в холдинг Inkerman International AB зі штаб-квартирою в Стокгольмі. У тому ж році український підприємець Валерій Шамотій, якому на той момент належали активи виноробної компанії, продав частину бізнесу інвестфондам Horizon Capital (20%) і Hartwall Capital (40%). В 2016-му структура власників виглядала трохи інакше: у Hartwall Capital було 40%, у української компанії Шамотія Логос девелопмент — 40%, а замість Horizon Capital в акціонерів з'явився китайський фонд Pan Chang c 20%.

Захар'їну належать більше десяти компаній, що займаються вирощуванням винограду або продажем напоїв. Загальна площа виноградників Дома Захарьиных становить 88 га.

Дізнавайтесь першими про всі найважливіші події в аграрній політиці з нашого Facebook, Twitter, Telegram та підписуйтесь розсилку . Обіцяємо надсилати тільки найцікавіші новини!

Выполнено с помощью Disqus

До теми

21 серпня 2019
Сільське господарство Криму навчилося жити без «української води», – окупаційна влада
Землеробство Криму сильно постраждало від дефіциту води, однак через деякий час адаптувалася до нових умов. Про це заявив член комітету Ради...

Вибір редакції

16 жовтня 2023
Аграрні закони та законопроекти за 2023 рік
Ринок землі, передача державних земель Фонду держмайна, земельні пільги для учасників бойових дій, ринок ГМО, агроекспорт, сухопутні коридори,...
13 листопада 2023
Аграрний експорт з України – уряд змінив правила
Аграрний експорт України з 11 листопада 2023 року почав здійснюватися за новими правилами. Підстава – в дію вступили дві урядові постанови: №...
8 грудня 2023
Агроінтеграція: чи проковтне український АПК європейських виробників після вступу в ЄС?
Входження України до Євросоюзу радикально оновить реформу Спільної аграрної політики (САП) ЄС, або «розірве» з середини аграрний бюджет...