У Первомайську успішно виготовляють рідкісне борошно з черемхи
У Первомайську успішно виготовляють рідкісне борошно з черемхи

У Первомайську Миколаївської області компанія Golta Farm випускає унікальне для України черемхове борошно, вартість якого становить 150 грн/кг. Про це повідомляє сайт «Аграрії разом».

Нагадаємо, що для України подорожник може стати прибутковою культурою: його вирощування може стати прибутковішим за вирощування пшениці.

Повідомляється, що компанія вже 13 років спеціалізується на заготівлі лікарської сировини, цілющих трав, ягід і коренів, та, зокрема, на виготовленні унікального черемхового борошна.

Раніше Сергій Володимирович Белінський, керівник компанії, розповідав, що насадження черемхи (біля 10 га) збереглися у Врадіївському лісовому господарстві ще з часів СРСР, бо раніше ягоди відправляли до Росії. Після розпаду СРСР такі поставки було закрито, тому виникла ідея не просто збирати ягоду, а й виробляти своє черемхове борошно.

За словами Сергія, черемхове борошно є результатом помелу висушених ягід черемхи. Воно має запах какао та горіховий присмак. Безумовно, таке борошно органічного походження, оскільки черемха для виробництва використовується дикоросла. Продукт є дійсно унікальним. Його кулінарні властивості, місце поширення можна вважати виключно місцевими.

В Україні замовників багато. Є вже постійні покупці. Особливо ті, хто приїхав з Росії. Там воно надзвичайно популярне. Особливо в Сибіру багато дикорослої черемхи. Там черемхове борошно додають не тільки до випічки, а й у хліб. В Україні таке борошно потроху набуває популярності. Є вже навіть кафе та ресторани, які у нас постійно це борошно закуповують", — розповідає він.

За його словами, нещодавно до них зверталися брокери – шукали чималу партію для поставок до Європи. Але у компанії поки що не вистачає потужностей для роботи на експорт. Керівник компанії розповідає, що вони виробляють 1-2 тонни борошна раз в місяць, аби не залежувалося. А оскільки компанія не співпрацює з магазинами та супермаркетами, то і великих обсягів ніхто не замовляє. Та й ціна в нього доволі висока.

Приблизно 150 гривень за кілограм. Це на роздріб. Якщо порівнювати з тією ж Росією, в нас воно набагато дешевше. Там воно на наші гроші десь гривень 200 за кілограм коштує. Дивно, що така велика ціна. Там дуже багато черемхи росте", — сказав Сергій Белінський.

 

Дізнавайтесь першими про всі найважливіші події в аграрній політиці з нашого Facebook, Twitter, Telegram та підписуйтесь розсилку . Обіцяємо надсилати тільки найцікавіші новини!

Выполнено с помощью Disqus

До теми

27 грудня 2019
Експорт борошна зріс майже на 55%
Експорт українського борошна з початку 2019/20 МР, станом на 23 грудня 2019 року, склав 182,4 тис.т, що на 54,4% більше, ніж роком раніше (118,1...
13 грудня 2019
Більшість вітчизняних борошномельних комплексів – технічно застарілі, – експерт
Більшість наявних в Україні борошномельних підприємств технічно застаріли й не можуть виробляти продукт, який повністю відповідає усім міжнародним...
19 серпня 2019
Україна збільшила експорт борошна у 1,5 разу
Українські аграрії з початку 2019-2020 маркетингового року (липень 2019 –  червень 2020), поставили на зовнішні ринки 33,8 тис. т...

Вибір редакції

16 жовтня 2023
Аграрні закони та законопроекти за 2023 рік
Ринок землі, передача державних земель Фонду держмайна, земельні пільги для учасників бойових дій, ринок ГМО, агроекспорт, сухопутні коридори,...
13 листопада 2023
Аграрний експорт з України – уряд змінив правила
Аграрний експорт України з 11 листопада 2023 року почав здійснюватися за новими правилами. Підстава – в дію вступили дві урядові постанови: №...
8 грудня 2023
Агроінтеграція: чи проковтне український АПК європейських виробників після вступу в ЄС?
Входження України до Євросоюзу радикально оновить реформу Спільної аграрної політики (САП) ЄС, або «розірве» з середини аграрний бюджет...