130 тис. га земель передано у власність учасникам бойових дій, – Володимир Гройсман
130 тис. га земель передано у власність учасникам бойових дій, – Володимир Гройсман

Станом на квітень 2019 року у власність учасникам АТО та ССО передано 130,4 тис. га земель. Про це заявив прем’єр-міністр України Володимир Гройсман під час чергового засідання уряду, яке відбулося 17 квітня поточного року.

Можливість і шанс будувати успішну Україну забезпечили українські воїни. Саме тому, забезпечення інтересів оборони – пріоритет для Кабінету Міністрів України. У цьому контексті грошове забезпечення військових за три роки зросло майже вдвічі, а по деяких категоріях тих, хто забезпечує інтереси оборони і безпеки громадян, – в 2-3 рази. Такж учасникам бойових дій вже виділено 130,4 тис. га земель, – заявив Володимир Гройсман.

Нагадаємо, що тема передачі земель учасникам бойових дій на Сході, викликала низку скандалів в фаховому середовищі. Адже після затвердження урядом «Стратегії удосконалення механізму управління в сфері використання та охорони земель сільськогосподарського призначення державної власності та розпорядження ними», роздачу земель учасникам АТО (їм встановили спеціальні квоти) почали використовувати у «земельних схемах».

 

Детальніше про це у статті: Сім схем використання держземель агрокомпаніями в умовах «тіньового» ринку землі.

Як пояснюють фахівці, схема працює наступним чином:

Добрі люди» просять учасників АТО за винагороду у декілька сотень американських доларів написати заяву на безоплатну приватизацію ділянки та доручення на подальше розпорядження одержаною землею, а після отримання ділянки вона одразу перепродається (мораторій, до речі, на такі ділянки не поширюється). Відповідно, мешканці місцевих сіл, котрі проживають на цій території та, цілком природно, хотіли б самі працювати на цій землі або випасати худобу на громадських пасовищах, залишаються «з носом», а спритні ділки де-факто використовують безоплатну приватизацію як прекрасний інструмент задля захоплення значних земельних масивів», – пояснює принцип махінації заступник голови ради Асоціації «Земельна спілка України» Андрій Мартин.

Варто зауважити, що охочих отримати безкоштовну землю стає все більше, а от вільної «нічийної» землі за 27 років земельної реформи вже майже не лишилося.

 

Дізнавайтесь першими про всі найважливіші події в аграрній політиці з нашого Facebook, Twitter, Telegram та підписуйтесь розсилку . Обіцяємо надсилати тільки найцікавіші новини!

Выполнено с помощью Disqus

Вибір редакції

16 жовтня 2023
Аграрні закони та законопроекти за 2023 рік
Ринок землі, передача державних земель Фонду держмайна, земельні пільги для учасників бойових дій, ринок ГМО, агроекспорт, сухопутні коридори,...
13 листопада 2023
Аграрний експорт з України – уряд змінив правила
Аграрний експорт України з 11 листопада 2023 року почав здійснюватися за новими правилами. Підстава – в дію вступили дві урядові постанови: №...
8 грудня 2023
Агроінтеграція: чи проковтне український АПК європейських виробників після вступу в ЄС?
Входження України до Євросоюзу радикально оновить реформу Спільної аграрної політики (САП) ЄС, або «розірве» з середини аграрний бюджет...