Кібершахраї вкрали в українських фермерів майже €200 тис.
Кібершахраї вкрали в українських фермерів майже €200 тис.

Фермерське господарство перерахувало €186 тис. за нетелів чеській компанії, але гроші дісталися кібершахраям. Про це повідомляє Економічна правда.

Нагадаємо, АМКУ оштрафував постачальників харчування в армії.

Шахраї перехопили паролі через український сервер, відправили фермерському господарству документ з іншим розрахунковим рахунком та забрали гроші.

У нас було укладено договір із чеською компанією на постачання нетелів. Оплата проводилася двома частинами. Перша – після огляду худоби, друга – за два дні до відвантаження тварин. Після огляду ми перерахували першу частину коштів, згідно із контрактом, все було добре, — розповів фінансовий директор ТОВ «Кищенці» Іван Іжко.

За словами фінансиста, перед відправленням тварин вони з партнерами, як завжди, багато зідзвонювались і списувались через електронну пошту, вирішуючи поточні справи.

«І ось в один момент з електронної адреси наших партнерів прийшов лист, в якому вони просять перерахувати другу частину коштів на рахунок їхнього підприємства в іншому банку», — пояснює фінансовий директор.

Сторони підписали додаткову угоду. Згідно із нею ТОВ «Кищенці» 4 квітня перерахувало €186 тис. на розрахунковий рахунок, вказаний у ній.

Наступного дня постачальник попросив надати йому підтвердження платежу, ми це зробили, жодних зауважень не було. А вчора увечері він зателефонував, сказавши, що гроші так і не надійшли. Ми знову зв’язалися з банком, запросили інформацію про платіж і побачили, що у реквізитах було вказано не той розрахунковий рахунок, що в угоді. За деякими ознаками стало відомо, що була третя особа, яка контролювала наше з постачальником листування, — розповів Іжко.

Представники ТОВ «Кищенці» написали заяву до поліції та кіберполіції. Правоохоронні органи та підприємство працюють над поверненням коштів власникам.

Дізнавайтесь першими про всі найважливіші події в аграрній політиці з нашого Facebook, Twitter, Telegram та підписуйтесь розсилку . Обіцяємо надсилати тільки найцікавіші новини!

Выполнено с помощью Disqus

До теми

14 вересня 2021
Хакери атакували українська агрокомпанії
В Україні зафіксовано кібератаки на ряд приватних підприємств агросектору. Злочинці шифрують інформацію на комп'ютерній техніці і вимагають викуп за...
9 серпня 2018
Поліція розслідує незаконне розміщення відходів птахівництва під Херсоном
Поліція почала розслідувати незаконне розміщення великої кількості необробленого пташиного посліду під Херсоном, внаслідок чого місто потерпає від...
23 серпня 2017
В Україні зафіксовано нову кібератаку через бухгалтерське ПЗ
Фахівці ISSP Labs 22 серпня зафіксували початок нової хвилі кібератак із використанням офіційного сайту компанії з розробки комплексу бухгалтерського...

Вибір редакції

16 жовтня 2023
Аграрні закони та законопроекти за 2023 рік
Ринок землі, передача державних земель Фонду держмайна, земельні пільги для учасників бойових дій, ринок ГМО, агроекспорт, сухопутні коридори,...
13 листопада 2023
Аграрний експорт з України – уряд змінив правила
Аграрний експорт України з 11 листопада 2023 року почав здійснюватися за новими правилами. Підстава – в дію вступили дві урядові постанови: №...
8 грудня 2023
Агроінтеграція: чи проковтне український АПК європейських виробників після вступу в ЄС?
Входження України до Євросоюзу радикально оновить реформу Спільної аграрної політики (САП) ЄС, або «розірве» з середини аграрний бюджет...