Для України відкрито доступ до 45 ринків — прес-служба
Для України відкрито доступ до 45 ринків — прес-служба

Сьогодні, 18 травня, завершилася офіційна процедура приєднання України до Угоди Світової організації торгівлі про державні закупівлі (AgreementonGovernmentProcurement, GPA). Про це йдеться у повідомленні Міністерства економічного розвитку і торгівлі.

Іноземці матимуть повний доступ до українських державних тендерів так само, як українці — до закордонних.

З цього дня українські компанії отримали право брати участь у державних закупівлях 45 країн-учасниць угоди GPA, серед яких: країни ЄС, Японія, США, Корея, Тайвань, Сінгапур, Гонконг і Канада. Загальний обсяг ринку держзакупівель СОТ оцінюється в $1,7 трлн щорічно, що більш ніж у 30 разів перевищує об'єм українського експорту у 2014 році, зазначили у відомстві.

"Угода GPA поширює головний принцип СОТ — рівний доступ до ринків — на сферу державних закупівель. Іноземці матимуть повний доступ до українських державних тендерів так само, як українці — до закордонних. Але, якщо іноземні компанії вже давно де-факто могли брати участь у публічних закупівлях в Україні, то українські компанії тільки відкривають для себе глобальний ринок державних закупівель", — наголосили в МЕРТ.

Чиновники нагадали, що процес приєднання до Угоди розпочався чотири роки тому, але "помітно пришвидшився у 2015 році, з оновленням команди Міністерства економічного розвитку і торгівлі України." Команда департаменту регулювання державних закупівель активно проводила перемовини з іншими країнами щодо умов приєднання. У листопаді 2015 року делегації всіх 45 країн-учасниць GPA одноголосно підтримали рішення про приєднання України до Угоди. Верховна Рада ратифікувала це рішення у березні 2016 року, а згодом документ підписав голова держави. Відкриття світового ринку державних закупівель для українських компаній є одним з напрямків реформи держзакупівель.

Заступник міністра економічного розвитку і торгівлі України Максим Нефьодов розповів, що це — найпростіший шлях для експорту вітчизняних товарів.

"Українським компаніям не треба витрачати зайвих коштів на маркетинг, домовлятися про вихід у мережу чи відкривати представництво. Заявки і процедури державних тендерів зазвичай чітко структуровані. Тому все, що треба — це знайти цікавий тендер і відповідним чином оформити заявку", — сказав він.

Дізнавайтесь першими про всі найважливіші події в аграрній політиці з нашого Facebook, Twitter, Telegram та підписуйтесь розсилку . Обіцяємо надсилати тільки найцікавіші новини!

Выполнено с помощью Disqus

Вибір редакції

16 жовтня 2023
Аграрні закони та законопроекти за 2023 рік
Ринок землі, передача державних земель Фонду держмайна, земельні пільги для учасників бойових дій, ринок ГМО, агроекспорт, сухопутні коридори,...
13 листопада 2023
Аграрний експорт з України – уряд змінив правила
Аграрний експорт України з 11 листопада 2023 року почав здійснюватися за новими правилами. Підстава – в дію вступили дві урядові постанови: №...
8 грудня 2023
Агроінтеграція: чи проковтне український АПК європейських виробників після вступу в ЄС?
Входження України до Євросоюзу радикально оновить реформу Спільної аграрної політики (САП) ЄС, або «розірве» з середини аграрний бюджет...