З початку року Україна імпортувала рекордний обсяг цибулі
З початку року Україна імпортувала рекордний обсяг цибулі

За перші два місяці поточного року імпорт цибулі до України уже перевищує показники за січень-лютий 2018 року у 62 рази. Про це повідомляє Українська плодоовочева асоціація.

Нагадаємо, аграрії масово скуповують насіння моркви та цибулі.

Так, згідно з даними офіційної статистики, за січень та лютий 2019 року Україна імпортувала 35,4 тис. т цибулі, що є безпрецедентним рекордом для цього періоду за всю історію незалежності країни.

Для порівняння, за перші два місяці попереднього року на український ринок було завезено лише 565 т цибулі.

Але в той же час експорт цієї продукції з України доволі різко знизився. За офіційними звітами, з початку року українські експортери відвантажили на зовнішні ринки лише 275 т цибулі, що майже вдесятеро менше, ніж за січень-лютий торік.

«Збільшення імпорту цибулі до України зумовлене як зниженням власного виробництва в Україні, так і досить високим експортним попитом на українську цибулю в першій половині сезону», – коментує Тетяна Смірнова, головний аналітик асоціації.

Проте, основні обсяги цибулі експортної якості було реалізовано на зовнішніх ринках ще до Нового року, тоді як наразі в сегменті продукції місцевого виробництва на українському ринку пропонується здебільшого цибуля, якість якої почала стрімко знижуватись через довгострокове зберігання і яку фермери намагаються реалізувати якомога швидше, — додала вона.

Проте, за словами експерта, не виключно, що вже за підсумками березня можна буде спостерігати тенденцію до зниження імпорту цибулі в Україну.

За інформацією операторів ринку, наразі імпортна цибуля користується не дуже високим попитом, адже в покупців з’явилась більш дешева альтернатива у вигляді місцевої некондиційної продукції.

З огляду на це, гуртові компанії ще не розпродали ті обсяги, що вони імпортували на початку місяця, тож вони поки відмовляються від закупівлі нових партій, — підсумували в асоціації.

Дізнавайтесь першими про всі найважливіші події в аграрній політиці з нашого Facebook, Twitter, Telegram та підписуйтесь розсилку . Обіцяємо надсилати тільки найцікавіші новини!

Выполнено с помощью Disqus

До теми

1 лютого 2019
Аграрії масово скуповують насіння моркви та цибулі
В Україні аграрії активно скуповують насіння популярних сортів овочів. Зокрема йдеться про овочі борщового набору. Про це пише EastFruit. ...
27 грудня 2018
В Україні почала дешевшати цибуля
З початку поточного тижня на ринку України спостерігається падіння ціни на цибулю. Так, її вартість знизилася на 9%. Про це...
25 липня 2018
В Україні помітно подорожчала ріпчаста цибуля
Від початку тижня ціни на ріпчасту цибулю на ринку України зросли майже на 50%. Про це повідомляє Інфо-Шувар. Нагадаємо, ціни на продукти...

Вибір редакції

16 жовтня 2023
Аграрні закони та законопроекти за 2023 рік
Ринок землі, передача державних земель Фонду держмайна, земельні пільги для учасників бойових дій, ринок ГМО, агроекспорт, сухопутні коридори,...
13 листопада 2023
Аграрний експорт з України – уряд змінив правила
Аграрний експорт України з 11 листопада 2023 року почав здійснюватися за новими правилами. Підстава – в дію вступили дві урядові постанови: №...
8 грудня 2023
Агроінтеграція: чи проковтне український АПК європейських виробників після вступу в ЄС?
Входження України до Євросоюзу радикально оновить реформу Спільної аграрної політики (САП) ЄС, або «розірве» з середини аграрний бюджет...