Агрофірма Веревського програла спір за паї — офіційно
Агрофірма Веревського програла спір за паї — офіційно

Хмельницький окружний адміністративний суд не задовольнив позов товариства з обмеженою відповідальністю “Енселко Агро” (Старокостянтинівський район) про визнання протиправними та скасування рішень державного реєстратора Деражнянського районного управління юстиції Хмельницької області від 16 січня 2016 року щодо реєстрації прав оренди с/г земель. Про це свідчить постанова суду від 27 квітня.

На думку позивача, реєстратор безпідставно зареєстрував договори оренди земельних ділянок, укладених між товариством з обмеженою відповідальністю “Аграрна інвестиційна компанія-Ярмолинці” та трьома пайовиками. Адже ці ділянки, за твердженням “Енселко Агро”, закріплені за ним з серпня 2012 року і знаходяться в п’ятирічній оренді.

Натомість суд з’ясував, що договора оренди ТОВ “Енселко Агро” від 2 серпня 2012 року не містять запису у Поземельній книзі, який засвідчується підписом посадової особи та скріплюється печаткою територіального органу Держземагенства, що формується з використанням автоматизованої системи.

Крім цього, Поземельних книг на вказані земельні ділянки суду надано не було в зв’язку з їх відсутністю у відділі Держземагенства у Ярмолинецькому районі.

У суді колишній головнийого спеціаліст відділу Держкомзему у Ярмолинецькому районі пояснив, що у 2012 році на нього були покладено обов’язки щодо реєстрації договорів оренди земельних ділянок, однак договорів укладених між ТОВ “Енселко Агро” та пайовиками, котрі фігурують у справі, він не реєстрував.

“На час розгляду справи відсутні докази того, що реєстрація права оренди спірних земельних ділянок за позивачем(ТОВ “Енселко Агро” — НГП) проведена, відповідно до законодавства України, що діяло на момент їх виникнення. Таким чином, із врахуванням того, що державним реєстратором було вчинено, передбачені ч.2 ст.9 Закону №1952-IV дії щодо перевірки факту реєстрації за іншими особами права оренди вищезгаданих земельних ділянок, що підтверджується повідомленням  відділу Держгеокадастру у Ярмолинецькому районі від 28.12.2015 року № 99-2221-99.3-3087/28-15, суд дійшов висновку про безпідставність позовних вимог ТОВ “Енселко Агро”, — зазначено у постанові.

Дізнавайтесь першими про всі найважливіші події в аграрній політиці з нашого Facebook, Twitter, Telegram та підписуйтесь розсилку . Обіцяємо надсилати тільки найцікавіші новини!

Выполнено с помощью Disqus

До теми

29 грудня 2017
Веревський збільшив частку в Кернелі
Юридична особа Namsen Limited бізнесмена Андрія Веревського збільшила частку в агрохолдингу Кернел до 39,47%. Про це повідомив агрохолдинг на сайті...

Вибір редакції

16 жовтня 2023
Аграрні закони та законопроекти за 2023 рік
Ринок землі, передача державних земель Фонду держмайна, земельні пільги для учасників бойових дій, ринок ГМО, агроекспорт, сухопутні коридори,...
13 листопада 2023
Аграрний експорт з України – уряд змінив правила
Аграрний експорт України з 11 листопада 2023 року почав здійснюватися за новими правилами. Підстава – в дію вступили дві урядові постанови: №...
8 грудня 2023
Агроінтеграція: чи проковтне український АПК європейських виробників після вступу в ЄС?
Входження України до Євросоюзу радикально оновить реформу Спільної аграрної політики (САП) ЄС, або «розірве» з середини аграрний бюджет...