У 2019 році подорожчає посівна кампанія — прогноз
У 2019 році подорожчає посівна кампанія — прогноз

У 2018 році витрати на виробництво агропродукції виросли майже на 14%. За прогнозом ННЦ «Інститут аграрної економіки», зростання аналогічних витрат в 2019 році складе 6-7%. Про це повідомляється в матеріалі Latifundist.com.

Нагадаємо, посів ранніх зернових і зернобобових культур проводиться вже у 7 областях.

«Витрати на гектар виростуть, і це давно відомий факт. Зростання буде в межах 10-15%. Оренда землі виросте. Невідомо, який курс буде після виборів», — заявляє головний агроном агроіндустріального холдингу «Миронівський Хлібопродукт» Олексій Сергієнко.

У сівозміні Cygnet Agrocompany найбільш цінною культурою є цукрові буряки, повні виробничі витрати якого становлять близько $1,4-1,5 тис./га. В середньому витрати на 1 га посівної площі складають близько $1,1 тис. У цьому році очікують деяке зростання витрат за рахунок зростання заробітної плати, а також подорожчання окремих статей витрат через прогнозовану в Україні інфляцію на рівні 7-8%. Це тривала тенденція: з року в рік буде відбуватися незначне збільшення витрат на гектар в середньому на 3-5%.

В Cygnet Agrocompany покладаються на власні кошти.

Основних джерел фінансування у нас три: перший — це, безумовно, власні ресурси компанії, які покривають значну частину наших операційних витрат, другий — ми активно користуємося кредитними ресурсами від банків-партнерів для поповнення оборотних коштів, а третій — це товарні кредити від дистриб'юторів ЗЗР та насіння з відстрочкою платежу до збору врожаю. Останнім інструментом ми користуємося найменше», — розповів фінансовий директор холдингу Володимир Бондаренко.

Як повідомив керівник аграрного напряму «Епіцентр К» Василь Мороз, в компанії закупівля МТР здійснюється за рахунок оборотних коштів, а також на умовах товарного кредиту від постачальників ЗЗР та насіння.

Українські аграрії активно користуються форвардними договорами, аграрними розписками та іншими фінансовими інструментами, щоб забезпечити посівну кампанію.

ПАТ «Аграрний фонд» нещодавно оголосив про початок весняної форвардної програми закупівель зернових, в рамках якої планує профінансувати агровиробників на 2,5 млрд грн. Компанія планує закупити 710 тис. т зернових.

В цілому компанія пропонує для аграріїв три види послуг:

  • укладення форвардних контрактів на закупівлю зернових. Розмір авансового платежу встановлюється «Аграрним фондом» відповідно до системи оцінки клієнтів, але не перевищує 65% від загальної вартості поставки за договором. При цьому для клієнтів, з якими вже співпрацювали раніше і які виконали всі свої зобов'язання (вчасно поставили на елеватори зерно без заміни класності), передбачені менші відсотки за користування коштами.
  • укладення форвардних контрактів на поставку мінеральних добрив, вартість яких не перевищує розміру авансового платежу.
  • придбання мінеральних добрив.

Дізнавайтесь першими про всі найважливіші події в аграрній політиці з нашого Facebook, Twitter, Telegram та підписуйтесь розсилку . Обіцяємо надсилати тільки найцікавіші новини!

Выполнено с помощью Disqus

До теми

22 березня 2020
Посівна стартувала у всіх областях
Всі області України почали посівну кампанію ранніх ярих культур, і станом на 19 березня засіяно близько 4% посівних площ від прогнозу. Про це...
15 квітня 2019
В Україні засіяно 2 млн га ранніми зерновими
Станом на 12 квітня 2019 року в Україні посів посів ранніх ярі зернові та зернобобові культури проведено на площі 2 млн га або 89% до прогнозу. Про...
10 квітня 2019
Українцям передбачають подорожчання гречки
Гречка зростає у вартості, адже наразі вона удвічі дешевша, ніж пшоно. Про це повідомив директор Асоціації постачальників торговельних мереж Олексій...

Вибір редакції

16 жовтня 2023
Аграрні закони та законопроекти за 2023 рік
Ринок землі, передача державних земель Фонду держмайна, земельні пільги для учасників бойових дій, ринок ГМО, агроекспорт, сухопутні коридори,...
13 листопада 2023
Аграрний експорт з України – уряд змінив правила
Аграрний експорт України з 11 листопада 2023 року почав здійснюватися за новими правилами. Підстава – в дію вступили дві урядові постанови: №...
8 грудня 2023
Агроінтеграція: чи проковтне український АПК європейських виробників після вступу в ЄС?
Входження України до Євросоюзу радикально оновить реформу Спільної аграрної політики (САП) ЄС, або «розірве» з середини аграрний бюджет...