В Україні – рекордний експорт яблук
В Україні – рекордний експорт яблук

Згідно з даними офіційної статистики міжнародної торгівлі, Україна відновила рекорд експорту яблук в лютому 2019 року. Про це повідомляють аналітики EastFruit.

Нагадаємо, що урожай фруктів, зокрема яблук і груш, цьогоріч буде меншим, ніж у минулому році, через досить високу плодовитість садів у 2018-му.

Повідомляється, поприте, що лютий є найкоротшим місяцем в році, українські садівники змогли наростити експорт яблук на 36% щодо січня 2019 року і продати на зовнішні ринки рівно удвічі більше яблук, ніж у лютому минулого року.

Загальний обсяг експорту яблук з України за лютий 2019 року досяг 11,1 тис. т і став новим історичним рекордом помісячного експорту яблук з країни. Попередній рекорд протримався всього один місяць – у січні цього року було експортовано 8,2 тис. т яблука, що також було рекордним обсягом на той час.

З початку сезону експорт яблук з України вже досяг 36,8 тис. т, що перевищувало обсяги експорту яблука в минулому сезоні вже на 43%. І я не буду здивований, якщо в березні обсяг експорту яблука знову виявиться рекордним", – вважає Андрій Ярмак, економіст інвестиційного департаменту Продовольчої і сільськогосподарської організації ООН (ФАО).

За його словами, на даний момент команда проекту розвитку українського експорту ФАО разом з Української плодоовочевої асоціацією (УПОА) активно працює над просуванням поставок яблука, а також інших фруктів і ягід в країни Близького Сходу.

Проте, фахівці УПОА застерігають від передчасної ейфорії щодо нових рекордів. Вони відзначають, що надлишок яблука в країні набагато перевищує поточні обсяги експортних відвантажень і потреби внутрішнього ринку. Саме цим фахівці й пояснюють зниження цін на яблуко в Україні в лютому 2019 року. До того ж, на їхню думку, темпи падіння цін на яблука в березні можуть збільшитися, що іще більше стимулюватиме експорт.

Позитивним же моментом від зниження цін на яблуко буде активізація внутрішнього попиту, тому що споживачі починають помічати істотну різницю в цінах на яблуко та на імпортні банани, апельсини, мандарини, столовий виноград і іншу екзотику.

Дізнавайтесь першими про всі найважливіші події в аграрній політиці з нашого Facebook, Twitter, Telegram та підписуйтесь розсилку . Обіцяємо надсилати тільки найцікавіші новини!

Выполнено с помощью Disqus

До теми

13 січня 2022
Для українських садівників відкриються нові ринки 8 країн
Держпродспоживслужба проводить роботу над розширенням можливостей для експорту вітчизняних яблук до Ізраїлю, В'єтнаму, Китаю, Єгипту, Канади,...
29 березня 2019
Сінгапурський імпортер шукає українських експортерів яблук
Провідний сінгапурський імпортер фруктів зацікавлений у співпраці з українськими виробниками свіжих яблук.Інформація з’явилась на...
29 березня 2019
В Україні назріває криза на ринку яблук — дослідження
Темпи торгівлі на ринку яблук в Україні продовжують знижуватися. Садівники кажуть, що ситуація зі збутом з кожним днем стає гірше і реалізувати...

Вибір редакції

16 жовтня 2023
Аграрні закони та законопроекти за 2023 рік
Ринок землі, передача державних земель Фонду держмайна, земельні пільги для учасників бойових дій, ринок ГМО, агроекспорт, сухопутні коридори,...
13 листопада 2023
Аграрний експорт з України – уряд змінив правила
Аграрний експорт України з 11 листопада 2023 року почав здійснюватися за новими правилами. Підстава – в дію вступили дві урядові постанови: №...
8 грудня 2023
Агроінтеграція: чи проковтне український АПК європейських виробників після вступу в ЄС?
Входження України до Євросоюзу радикально оновить реформу Спільної аграрної політики (САП) ЄС, або «розірве» з середини аграрний бюджет...