Україна та Польща обговорили напрями двостороннього співробітництва в АПК
Україна та Польща обговорили напрями двостороннього співробітництва в АПК

27 лютого, у м. Варшава (Польща) відбулося П’яте засідання українсько-польської Робочої групи з питань сільського господарства за участі заступника міністра аграрної політики та продовольства України Олени Ковальової та заступника міністра сільського господарства та розвитку села Польщі Шимона Ґіжиньські. Про це повідомляє прес-служба Мінагрополітики.

Нагадаємо, українські свинарі просять переглянути умови поставок живих свиней із Польщі.

Також у зустрічі взяли участь Надзвичайний та Повноважний Посол України у Республіці Польща Андрій Дещиця, представники міжнародних департаментів українського і польського міністерств.

«Польща входить до ТОП-10 країн, з якими Україна має найбільший товарообіг. Ця сусідня держава для нас є не лише важливим торговельним партнером, а й країною, яка надає значну підтримку з питань реалізації євроінтеграційних завдань. Ми підтримуємо продовження нашої багаторічної успішної співпраці та її розширення новими перспективними напрямами», — зазначила Олена Ковальова.

Основними сферами двосторонньої співпраці між Україною та Польщею є ветеринарна медицина (щорічне підписання Угоди щодо сказу, боротьба з АЧС, погодження ветеринарних сертифікатів); рослинництво (сортовипробування та охорона прав на сорти рослин, селекція, насінництво); органічне насінництво (порядок реєстрації органічного насіння, порядок сертифікації та державного контролю за дотриманням законодавства і нагляду над установами, які видають сертифікати); розвиток сільських територій; земельні відносини; дорадництво; адаптація агросектору і сільськогосподарських районів України до вимог і стандартів ЄС; науково-технічна співпраця.

У свою чергу, польська сторона висловила впевненість у продовженні  співпраці за наявними напрями та готовність визначати нові, які можуть бути спільно представлені під час чергового засідання українсько-польської міжурядової Комісії з питань економічного співробітництва.

Крім того, Україна і Польща зацікавлені у збільшенні обсягів обороту сільськогосподарської продукції. Зокрема, Україна готова збільшити обсяги експорту м’яса та субпродуктів, олії, кукурудзи, ріпаку, плодів, горіхів та цедри, готових харчових продуктів тощо.

Дізнавайтесь першими про всі найважливіші події в аграрній політиці з нашого Facebook, Twitter, Telegram та підписуйтесь розсилку . Обіцяємо надсилати тільки найцікавіші новини!

Выполнено с помощью Disqus

Вибір редакції

16 жовтня 2023
Аграрні закони та законопроекти за 2023 рік
Ринок землі, передача державних земель Фонду держмайна, земельні пільги для учасників бойових дій, ринок ГМО, агроекспорт, сухопутні коридори,...
13 листопада 2023
Аграрний експорт з України – уряд змінив правила
Аграрний експорт України з 11 листопада 2023 року почав здійснюватися за новими правилами. Підстава – в дію вступили дві урядові постанови: №...
8 грудня 2023
Агроінтеграція: чи проковтне український АПК європейських виробників після вступу в ЄС?
Входження України до Євросоюзу радикально оновить реформу Спільної аграрної політики (САП) ЄС, або «розірве» з середини аграрний бюджет...