На Одещині створили Асоціацію виноградарів та виноробів
На Одещині створили Асоціацію виноградарів та виноробів

У Болградському районі створено Асоціацію виноградарів та виноробів, яка отримала назву «Придунайська Бессарабія». Вона опікуватиметься розвитком виноробства, а також реєстрацією та контролем географічних зазначень виробленого вина. Про це повідомив начальник управління аграрної політики Одеської обласної державної адміністрації Іван Петрів, повідомляє прес-служба Одеської ОДА.

Нагадаємо, що українські винороби експортували у 2018 році на понад $38 млн своєї продукції — на 20% більше, ніж у 2017-му.

«Одеська область унікальна не лише своєю культурою та традиціями, а й природними властивостями. В регіоні велика площа виноградних насаджень, і ми прагнемо, щоб наше вино було впізнаване у всьому світі. Відтак, створення Асоціації – це ще один крок розвитку галузі, адже продукт буде захищений від недобросовісної конкуренції», — підкреслив Іван Петрів.

Відтак, першим вином з географічним зазначенням стане «Ялпуг», на якість якого, в першу чергу, впливають мікроклімат і природні фактори місцевості.

В Одеській області було завершено складання першого в Україні кадастру виноградників. Він містить повну інформацію про місце та площу насаджень, статус земельних ділянок, особливості ґрунту та мікроклімату, а також сорт і яке саме вино з нього виробляється. Такий реєстр ефективно працює в усіх виноробних країнах ЄС.

Наразі до бази даних Одеської області внесено повну інформацію про понад 1600 земельних ділянок під виноградними насадженнями різних сортів. Перелік включає 40 найменувань технічних сортів, 56 столових і 4 підщепних.

Також  Одеській області реалізується проект Євросоюзу, який дозволить контролювати найменування та походження вина за стандартами ЄС. Його мета – пошук і встановлення географічних зазначень, які відображають унікальні традиції, культурну спадщину та історію України.

Ці зазначення створюють чіткий зв’язок «місце-товар» і дають змогу виробникам з певного географічного району вимагати зазначення на пляшці інформації, звідки товар походить.

Дізнавайтесь першими про всі найважливіші події в аграрній політиці з нашого Facebook, Twitter, Telegram та підписуйтесь розсилку . Обіцяємо надсилати тільки найцікавіші новини!

Выполнено с помощью Disqus

До теми

10 червня 2019
На Одещині створять кадастрову карту діючих в Україні виноградників
В Одеській області буде створена кадастрова карта, що містить інформацію про наявність всіх діючих виноградників, сортах винограду, а також про...
24 квітня 2019
Кримські винороби можуть зупинити виробництво через санкції
Винороби анексованого Росією Криму можуть зупинити виробництво на 6-9 місяців через брак пляшок, що виникла через американські санкції. Про...
24 квітня 2019
Гройсман доручив Мінагропроду підтримати українських виноробів
Прем'єр-міністр України Володимир Гройсман доручив виконувачці обов'язків міністра аграрної політики і продовольства Ользі Трофімцевій надати...

Вибір редакції

16 жовтня 2023
Аграрні закони та законопроекти за 2023 рік
Ринок землі, передача державних земель Фонду держмайна, земельні пільги для учасників бойових дій, ринок ГМО, агроекспорт, сухопутні коридори,...
13 листопада 2023
Аграрний експорт з України – уряд змінив правила
Аграрний експорт України з 11 листопада 2023 року почав здійснюватися за новими правилами. Підстава – в дію вступили дві урядові постанови: №...
8 грудня 2023
Агроінтеграція: чи проковтне український АПК європейських виробників після вступу в ЄС?
Входження України до Євросоюзу радикально оновить реформу Спільної аграрної політики (САП) ЄС, або «розірве» з середини аграрний бюджет...