Бізнес вимагає скасування обов’язкового ведення книги обліку розрахункових операцій
Бізнес вимагає скасування обов’язкового ведення книги обліку розрахункових операцій

Європейська Бізнес Асоціація вкотре наголошує на необхідності скасування рудиментних норм законодавства, які спричиняють додатковий тиск на чесний бізнес. Таким чином бізнес закликає остаточно поставити крапку в питанні книги ОРО (книги обліку розрахункових операцій). Про це повідомляє прес-служба ЄБА.

Нагадаємо, бізнес скаржиться на невідшкодування експортного ПДВ.

В асоціації зазначають, що перший крок, здійснений ще минулого року Мінфіном, а саме: прийняття Наказу від 20.09.2018 р. №773 та внесення відповідних змін до Порядку реєстрації КОРО, не був продовжений наступними логічними кроками – досі так і не відбулося приведення у відповідність інших нормативно правових актів та скасування штрафів.

Варто зазначити, що самі штрафи за порушення норм з регулювання обігу готівки, які передбачені Указом президента ще 1995 року, є досить високими. Так, за неточності ведення КОРО щодо оприбуткування готівки, штраф становить 5-кратний розмір неоприбуткованої суми", – йдеться у повідомленні.

Також Постанова НБУ №148 щодо ведення касових операцій все ще передбачає ведення КОРО, органи ДФС досі проводять перевірки повноти оприбуткування готівки в касах підприємств та застосовують величезні штрафи за виявлені нібито помилки при веденні КОРО. Водночас, компанії використовують касові апарати (РРО) та в онлайн-режимі направляють звіти в базу даних ДФС за кожним чеком.

«Скасування обов’язкового ведення КОРО на сьогодні фактично не відбулося, адже, штрафи за її ведення є. ДФС досі не реєструє належним чином звернення компаній про відмову від ведення КОРО. Нещодавно був випадок накладення штрафу на компанію сумою в кілька мільйонів гривень. У час, коли є електронна податкова звітність, центральна база даних ДФС, електронні сервіси фіскальної служби – паперове звітування має поступово відходити у минуле. Але складається враження, що влада не дуже охоче відпускає ці рудиментні норми», – наголосила координатор Податкового комітету Європейської Бізнес Асоціації Наталія Артемчук.

Тож дуже важливо дерегуляцію здійснювати системно. Минулого року бізнес спільнота разом із Міністерством фінансів та НБУ підготували проект закону про скасування Указу Президента (яким встановлені штрафи). Проте, шкода, що цей проект так і не вийшов з коридорів Мінфіну. Але вже на початку цього року у ВРУ з’явився аналогічний законопроект №9451, що ще раз підтверджує нагальність потреби бізнесу скасувати надто величезні штрафи.

Європейська Бізнес Асоціація закликає Верховну Раду України звернути увагу на законопроект №9451 та розглянути можливість врахування узгоджених позицій, які були підготовані Міністерством фінансів, НБУ та бізнес-спільнотою минулого року", – додають представники бізнесу.

Дізнавайтесь першими про всі найважливіші події в аграрній політиці з нашого Facebook, Twitter, Telegram та підписуйтесь розсилку . Обіцяємо надсилати тільки найцікавіші новини!

Выполнено с помощью Disqus

Вибір редакції

16 жовтня 2023
Аграрні закони та законопроекти за 2023 рік
Ринок землі, передача державних земель Фонду держмайна, земельні пільги для учасників бойових дій, ринок ГМО, агроекспорт, сухопутні коридори,...
13 листопада 2023
Аграрний експорт з України – уряд змінив правила
Аграрний експорт України з 11 листопада 2023 року почав здійснюватися за новими правилами. Підстава – в дію вступили дві урядові постанови: №...
8 грудня 2023
Агроінтеграція: чи проковтне український АПК європейських виробників після вступу в ЄС?
Входження України до Євросоюзу радикально оновить реформу Спільної аграрної політики (САП) ЄС, або «розірве» з середини аграрний бюджет...