ТОП-5 імпортерів української аграрної продукції
ТОП-5 імпортерів української аграрної продукції

Провідну позицію серед імпортерів української аграрної продукції у 2018 році з результатом $1,8 млрд посідає Індія. Про це повідомляє Аналітичний відділ Ради з питань експорту продовольства.

Нагадаємо, Україна увійшла в п’ятірку світових лідерів з експорту вершкового масла.

Експорт української аграрної продукції у 2018 році зріс на 5,4% — до $14,8 млрд.

«У 2018 році спостерігалася тенденція до зростання вартості експорту аграрної продукції на 5,4% до $14,8 млрд. Експорт аграрної продукції з України простягається від Америки до Азійського регіону та покриває значну частину країн. Українська соняшникова олія до Індії, кукурудза та молочна сироватка до Китаю, м’ясо та їстівні продукти птиці до Нідерландів», — йдеться у повідомленні.

Зазначається, що першу позицію стабільно має Індія, яка купує українські бобові овочі, овес, соєву та соняшникову олію.

На другому місці, за інформацією UFEB, головний світовий азійський імпортер – Китай – із загальною вартістю $1 млрд. Найбільше було відвантажено до Китаю кукурудзи на загальну суму $489 млн, соняшникової олії – $334 млн та молочної сироватки – $ 11,3 млн та ін.

На третьому місці за імпортом української аграрної продукції - Нідерланди. Країна імпортує м'ясо та їстівні субпродукти птиці, вершкове масло, кукурудзу, гречку та просо. Експорт даних позицій становить $643 млн.

Як зазначають аналітики UFEB, четверте місце за Іспанією. Вартість українського аграрного експорту до цієї країни знизилася на 32% у порівнянні з 2017 роком (країна опустилась на одну сходинку вниз). Найбільшим попитом серед іспанців користуються кукурудза та бобові (свіжі та сушені).

Королівство Саудівська Аравія імпортувала української аграрної продукції на загальну суму $510 млн. Основними позиціями поставок були яйця птиці без шкарлупи, ячмінь, м’ясо та їстівні субпродукти птиці.

Щоб закріпитися на світовому ринку, вітчизняним експортерам слід розвивати виробництво продукції з доданою вартістю. Український виробник повинен орієнтуватися на якість продукту, який випускає на ринок", – стверджує аналітик UFEB Олександра Кищук.

Дізнавайтесь першими про всі найважливіші події в аграрній політиці з нашого Facebook, Twitter, Telegram та підписуйтесь розсилку . Обіцяємо надсилати тільки найцікавіші новини!

Выполнено с помощью Disqus

Вибір редакції

16 жовтня 2023
Аграрні закони та законопроекти за 2023 рік
Ринок землі, передача державних земель Фонду держмайна, земельні пільги для учасників бойових дій, ринок ГМО, агроекспорт, сухопутні коридори,...
13 листопада 2023
Аграрний експорт з України – уряд змінив правила
Аграрний експорт України з 11 листопада 2023 року почав здійснюватися за новими правилами. Підстава – в дію вступили дві урядові постанови: №...
8 грудня 2023
Агроінтеграція: чи проковтне український АПК європейських виробників після вступу в ЄС?
Входження України до Євросоюзу радикально оновить реформу Спільної аграрної політики (САП) ЄС, або «розірве» з середини аграрний бюджет...