Голова "Аграрного фонду" озвучив умови форвардної кампанії для аграріїв — офіційно
Голова "Аграрного фонду" озвучив умови форвардної кампанії для аграріїв — офіційно

Публічне акціонерне товариство «Аграрний фонд» озвучило умови форвардної кампанії для аграріїв у 2016 році. Про це у інтерв’ю «Інтерфакс-Україна» розповів голова правління публічного акціонерного товариства «Аграрний фонд» Андрій Радченко.

На думку Радченка є декілька причин, чому українські аграрії мають обирати «Аграрний фонд» для роботи за форвардним контрактами. «Ми не фінансуємо всі галузі поспіль, як це роблять банки. Ми сконцентровані на аграрному секторі. Тому нам трохи простіше. Нам кажуть: «У вас високі процентні ставки». Ні, зовсім не високі. Наш середньозважений портфель за ціною точно такий, як і банки видають кредити» – пояснив він.

Також голова правління акціонерного товариства зауважив, що «Аграрний фонд» не бере додаткові кошти за відкриття кредитів, видачу кредиту чи розрахунково-касове обслуговування, як це традиційно роблять банки. При цьому фонд не вимагає від вкладників подвійну заставу.

«У нас застава – майбутній урожай. Форвард — це мікс між кредитом і звичайним договором купівлі-продажу», — сказавРадченко.

Окрім того, компанія ретельно перевіряє рівень надійності тієї компанії, яка хоче з ними співпрацювати. Важливими показниками є досвід компанії, земельний банк, що вона вирощує, які технології має в своєму розпорядженні.

«Ми чітко розуміємо, що для нас дрібний фермер: це до 1 тис. га землі з виручкою близько 20 млн грн. Середній підприємець: від 1 до 10 тис. га, а понад 10 тис. га — це вже холдинги. У минулому році на перші дві групи припадало 80% контрактів, 20% — на великих виробників. Нині у нас у перших двох групах — 74 клієнти при наявності 120 заявок. При цьому середня заявка — 1000 т. У загальній сумі — це 120 тис. т. Із великими компаніями простіше працювати. У нас на кожну з них є менеджер. На дрібних і середніх клієнтів ми робимо «скорингову» карту. Грубо кажучи, клієнт, у якого немає історії взагалі, з не дуже хорошим фінансовим станом — це ризик», — підсумував голова. 

Також він наголосив, що ставки фінансування для середніх і дрібних компаній становить 2, 5%, але є й клієнти, які співпрацюють із «Аграрним фондом» по ставці 3%, оскільки вони маловідомі та без позитивної чи негативної історії. Таким чином фонд закладає у ці відсотки свій можливий ризик.


Дізнавайтесь першими про всі найважливіші події в аграрній політиці з нашого Facebook, Twitter, Telegram та підписуйтесь розсилку . Обіцяємо надсилати тільки найцікавіші новини!

Выполнено с помощью Disqus

До теми

4 квітня 2018
Презентація Мінагрополітики на тему: "Посівна кампанія 2018".
Міністерство аграрної політики та продовольства України презентувало деталі посівної та держпідтримкм на 2018р. AgroPolit.com подає цю презентацію....
13 травня 2016
У найближчі три роки «Аграрний фонд» планує отримати виробничі майданчики для переробки — Радченко
Публічне акціонерне товариство «Аграрний фонд» планує придбати в Україні окремі майданчики для переробки сировини, щоб скоротити витрати....

Вибір редакції

16 жовтня 2023
Аграрні закони та законопроекти за 2023 рік
Ринок землі, передача державних земель Фонду держмайна, земельні пільги для учасників бойових дій, ринок ГМО, агроекспорт, сухопутні коридори,...
13 листопада 2023
Аграрний експорт з України – уряд змінив правила
Аграрний експорт України з 11 листопада 2023 року почав здійснюватися за новими правилами. Підстава – в дію вступили дві урядові постанови: №...
8 грудня 2023
Агроінтеграція: чи проковтне український АПК європейських виробників після вступу в ЄС?
Входження України до Євросоюзу радикально оновить реформу Спільної аграрної політики (САП) ЄС, або «розірве» з середини аграрний бюджет...