У 2018 році в Україні провели днопоглиблення 10 портів і каналів, – АМПУ
У 2018 році в Україні провели днопоглиблення 10 портів і каналів, – АМПУ

У 2018 році Адміністрація морських портів України забезпечила проведення днопоглиблювальних робіт в 6 портах і на 4 каналах. Про це повідомляє прес-служба Адміністрації морських портів України (АМПУ).

Нагадаємо, що аграрні вантажі посіли перше місце за обсягами перевалки через морпорти у 2018 році.

Завершено два важливих етапи капітального днопоглиблення в портах «Чорноморськ» і «Південний», здійснюється підтримка глибин в портах «Маріуполь» і «Бердянськ» на Азовському морі, а також в Херсоні та Ізмаїлі на Чорному морі.

Капітальне днопоглиблення, окремі етапи якого були завершені в 2018 році в портах «Чорноморськ» і «Південний», здійснювалося в рамках реалізації проектів державно-приватного партнерства, спрямованих на розвиток портової інфраструктури та збільшення потужностей українських портів.

Зокрема, створення підхідного каналу та операційної акваторії біля причалу №25 в «Південному» передбачає будівництво і запуск нового зернового терміналу MV Cargo потужністю до 5 млн тонн на рік. Обсяг приватних і державних інвестицій складе більше 5 млрд грн.

Зараз тривають роботи по створенню на базі порту «Південний», одного з найбільш глибоководних портів на Чорному морі, - доведення глибини морського підхідного каналу та операційної акваторії біля причалів №5-6 державного стивидора «Морський торговельний порт Южний «до 21 метра.

В рамках капітального днопоглиблення в порту «Чорноморськ» вперше за останні 20 років була проведена реконструкція підхідного каналу. Тривають роботи з днопоглиблення акваторії першого ковша Сухого лиману. Проект дозволить збільшити вантажообіг компаній Risoil і Кernel, що інвестують в розвиток власних перевантажувальних потужностей в порту «Чорноморськ». Загальні інвестиції становлять понад 4,5 млрд грн.

Експлуатаційне днопоглиблення в 2018 році здійснювалося власним флотом АМПУ, а також із залученням підрядних організацій, які були визначені на відкритих тендерах, що проводяться за допомогою електронної системи ProZorro. За підсумками 2018 року власний флот АМПУ збільшив обсяги робіт в 3,5 рази в порівнянні з 2016 роком.

Робота землесоса АМПУ «Меотида» в портах «Бердянськ» і «Маріуполь» дозволила частково вирішити проблему підтримки необхідних глибин для забезпечення роботи портів України на Азовському морі. Зараз АМПУ проводить тендери з вибору підрядника для днопоглиблення в портах «Бердянськ» і «Маріуполь».

Також в 2018 році вперше за останні 7 років було розпочато масштабне днопоглиблення в Херсоні, тривають роботи у порту «Ізмаїл».

Проведення днопоглиблення на каналах Дунай-Чорне море, Бузько-Дніпровсько-Лиманському, Херсонському морському та Дністровсько-лиманському дозволило забезпечити безпеку судноплавства і роботу приватних і державних стивідорних компаній в морських портах України.

 

 

Дізнавайтесь першими про всі найважливіші події в аграрній політиці з нашого Facebook, Twitter, Telegram та підписуйтесь розсилку . Обіцяємо надсилати тільки найцікавіші новини!

Выполнено с помощью Disqus

До теми

6 березня 2019
У квітні оголосять конкурс з концесії майна у портах Ольвія та Херсон, – АМПУ
5 березня у Миколаєві відбулися перші засідання конкурсних комісій з підготовки до реалізації пілотних концесійних проектів у портах Ольвія та...
9 лютого 2019
У 2019 році АМПУ проведе днопоглиблення у 8 портах
ДП «Адміністрація морських портів України» (АМПУ) планує в 2019 році реалізувати проекти днопоглиблення в восьми морських портах і на...
14 січня 2019
Аграрні вантажі посіли перше місце за обсягами перевалки через морпорти у 2018 році
У 2018 році морські порти України перевалили майже 52 млн тонн зернових, кукурудзи, гороху та іншої сільськогосподарської продукції. Це на 3,5%, або...

Вибір редакції

16 жовтня 2023
Аграрні закони та законопроекти за 2023 рік
Ринок землі, передача державних земель Фонду держмайна, земельні пільги для учасників бойових дій, ринок ГМО, агроекспорт, сухопутні коридори,...
13 листопада 2023
Аграрний експорт з України – уряд змінив правила
Аграрний експорт України з 11 листопада 2023 року почав здійснюватися за новими правилами. Підстава – в дію вступили дві урядові постанови: №...
8 грудня 2023
Агроінтеграція: чи проковтне український АПК європейських виробників після вступу в ЄС?
Входження України до Євросоюзу радикально оновить реформу Спільної аграрної політики (САП) ЄС, або «розірве» з середини аграрний бюджет...