Що дасть агросектору угода про ЗВТ між Україною та Ізраїлем
Що дасть агросектору угода про ЗВТ між Україною та Ізраїлем

Угода про Зону вільної торгівлі з Ізраїлем дозволить Україні ще більше наблизитися до європейського ринку. Про це розповіла директор з наукової роботи, керівник Центру економічних досліджень Інституту економічних досліджень та політичних консультацій Вероніка Мовчан, повідомляє УНН.

Нагадаємо, що в Європі вважаю, що Україні потрібно прискорити реалізації Угоди про зону вільної торгівлі з ЄС.

«Зона вільної торгівлі – це позитивно у будь-якому випадку, тому що вона дозволяє експортувати дешевше. Важливо те, що Ізраїль має також угоду про зону вільної торгівлі з Європейським Союзом», – сказала експерт.

Вона нагадала, що Україна також має угоду про Зону вільної торгівлі з Євросоюзом. Тепер, за її словами, до неї додається угода про зону вільної торгівлі з Ізраїлем, в якій передбачено можливість використання діагональних правил походження.

Наприклад, можна імпортувати складові з Ізраїлю, виробляти щось в Україні й постачати це в Європейський Союз так, ніби це були складові європейські або українські. Тобто, виконуючи правила походження, які дають можливість експортувати в ЄС безмитно, тому що всі Зони вільної торгівлі, там відбувається безмитна торгівля лише товарами, які відповідають правилам походження, вони вироблені з українських товарів, або частки іноземних товарів – не українських і не партнера, там є чітко визначені свої вимоги для кожного товару, але в принципі воно дуже чітко визначається", – пояснила керівник Центру економічних досліджень.

Вона додала, що для сільськогосподарських товарів і харчової промисловості базовий компонент взагалі має бути вирощений в Україні.

А от якщо укласти угоду з Ізраїлем, оскільки він в мережі тих країн ПанЄвроМед правил походження, якщо ця угода підписується, ратифікується, Україна зможе не просто більше постачати товарів в Ізраїль, вона може з Ізраїлем кооперуватись для виробництва, щоб постачати щось в ЄС або брати якісь європейські товари і якось їх переробляти, робити щось нове і везти це в Ізраїль, тобто виникає можливість таких мережевих ефектів, що, я думаю, може бути еквівалентно важливо, і можливо, навіть більш важливо, ніж прямий експорт, – підкреслила Мовчан.

Водночас, за її словами, наразі обсяг експорту з України в Ізраїль досить невеликий, тож не слід очікувати великих прибутків від прямої торгівлі у перші роки ЗВТ.

Наприклад, позаминулого року експорт в Ізраїль складав лише близько 1,3-1,4%. В 2018 році експорт продовжив зростати, та не набагато. В принципі, ми можемо очікувати зростання експорту, але воно не відбудеться в перші роки, і навряд чи Ізраїль стане домінантним партнером", – додала експерт.

Нагадаємо, що заступник посла Держави Ізраїль в Україні Еміль Бен Нафталі раніше заявив, що Президент України Петро Порошенко 21 січня відвідає Ізраїль для підписання угоди про зону вільної торгівлі.

За його словами, в першу чергу Україна буде експортувати до Ізраїлю пшеницю й аграрні продукти, олію, а також метали та інші товари для промисловості.

 

Дізнавайтесь першими про всі найважливіші події в аграрній політиці з нашого Facebook, Twitter, Telegram та підписуйтесь розсилку . Обіцяємо надсилати тільки найцікавіші новини!

Выполнено с помощью Disqus

До теми

15 вересня 2020
Аграрний бізнес закликав уряд переглянути тарифи на експорт української продукції
Аграрний бізнес України закликав уряд оновини положення ЗВТ в межах Угоди про асоціацію з ЄС, зокрема, переглянути тарифи на експорт української...
6 квітня 2019
Аграріїв запрошують у торгову місію до Ізраїлю
Європейський банк реконструкції та розвитку, в рамках ініціативи ЄС EU4Business, запрошує українські малі та середні підприємства в сеторі агро,...
19 лютого 2019
Україна хоче відновити експорт яєць та отримати дозвіл на поставку яловичини до Ізраїлю
Україна працює над відновленням експорту столових яєць та отриманням дозволу на поставки яловичини до Ізраїлю. Про це повідомила в.о. міністра...

Вибір редакції

16 жовтня 2023
Аграрні закони та законопроекти за 2023 рік
Ринок землі, передача державних земель Фонду держмайна, земельні пільги для учасників бойових дій, ринок ГМО, агроекспорт, сухопутні коридори,...
13 листопада 2023
Аграрний експорт з України – уряд змінив правила
Аграрний експорт України з 11 листопада 2023 року почав здійснюватися за новими правилами. Підстава – в дію вступили дві урядові постанови: №...
8 грудня 2023
Агроінтеграція: чи проковтне український АПК європейських виробників після вступу в ЄС?
Входження України до Євросоюзу радикально оновить реформу Спільної аграрної політики (САП) ЄС, або «розірве» з середини аграрний бюджет...