Слід «Мрії» знайшли в панамських документах — розслідування
Слід «Мрії» знайшли в панамських документах — розслідування

В переліку панамських документів знайшли зв'язок з однією з українських агрокомпаній — «Мрія». Про це йдеться в матеріалі ЛIГАБiзнесIнформ.

Нагадаємо що даний агрохолдинг в минулому році збанкрутував.

В кінці квітня засновник і колишній власник агрохолдингу Мрія Іван Гута заявив про намір повернутися в український агробізнес і створив нову агрокомпанію Аграрна Городниця в Тернопільській області.

За неофіційними даними, третій за величиною український агрохолдинг Мрія виявився на межі банкрутства в серпні 2013 року через те, що його власники — сім'я Гут — виводили з компанії гроші за допомогою офшорних фірм.

9 травня група журналістів-розслідувачів, відомих за проектом Панамський архів, опублікувала базу даних більш ніж про 200 000 офшорних компаніях. В оприлюдненому списку прізвище Гута зустрічається 19 разів. Фігурантів з таким прізвищем п'ятеро — крім Івана і Клавдії Гута, їх синів Миколи і Андрія, в списку фігурує Вікторія Гута (Mrs. Viktoriia Guta). Відомо, що у Івана і Клавдії Гута троє дітей - два сини і дочка. Однак ні ім'я, ні дата народження дочки ні в одному джерелі не вказані.

Сім'я Гута має відношення до п'яти офшорним компаніям, випливає з даних Offshore Leaks. Зокрема, Іван, Клавдія, Микола та Андрій Гута є бенефіціарами компанії HF ASSETS MANAGEMENT LIMITED на Віргінських Британських островах, через яку володіли 80% акцій Мрії. Офшор був зареєстрований в липні 2009 року. У на початку 2015-го місцевий суд почав процедуру ліквідації, яка триває досі. Серед акціонерів HF ASSETS числиться ще одна компанія — FORMIA LIMITED.

Історія Мрії може створити проблеми для реєстрації нових підприємств. Багато осіб, що стали фігурантами панамського скандалу, не дотримувалися вимог законодавства при створенні офшорів, зазначає Мороз. Йдеться, наприклад, про необхідність отримання дозволу на здійснення іноземних інвестицій від НБУ.

"Обхід законодавчих норм для багатьох фігурантів не тільки відбився на їх репутації, але і привів до залучення їх до адміністративної і навіть кримінальної відповідальності", — розповідає юрист.

Микола Гута, який очолював Мрію на момент дефолту, до сих пір знаходиться в міжнародному розшуку.

Дізнавайтесь першими про всі найважливіші події в аграрній політиці з нашого Facebook, Twitter, Telegram та підписуйтесь розсилку . Обіцяємо надсилати тільки найцікавіші новини!

Выполнено с помощью Disqus

До теми

17 травня 2016
Депутата аграрного комітету Верховної Ради обрано до комісії з офшорів
Члена комітету з питань аграрної політики та земельних відносин Верховної Ради Олексія Мушака обрано до парламентської тимчасової слідчої...

Вибір редакції

16 жовтня 2023
Аграрні закони та законопроекти за 2023 рік
Ринок землі, передача державних земель Фонду держмайна, земельні пільги для учасників бойових дій, ринок ГМО, агроекспорт, сухопутні коридори,...
13 листопада 2023
Аграрний експорт з України – уряд змінив правила
Аграрний експорт України з 11 листопада 2023 року почав здійснюватися за новими правилами. Підстава – в дію вступили дві урядові постанови: №...
8 грудня 2023
Агроінтеграція: чи проковтне український АПК європейських виробників після вступу в ЄС?
Входження України до Євросоюзу радикально оновить реформу Спільної аграрної політики (САП) ЄС, або «розірве» з середини аграрний бюджет...