Тривожний дзвоник для українських експортерів лохини: обвалилися ціни на ринках Америки та Європи
Тривожний дзвоник для українських експортерів лохини: обвалилися ціни на ринках Америки та Європи

Перуанські експортери лохини в результаті стрімкої експансії на ринки Америки та Європи обвалили ціни на цей вид продукції. В результаті бурхливого зростання виробництва та експорту лохини з Перу, як пише PortalFruticola, в останні місяці 2018 року ціни на лохину в Сполучених Штатах і Європі різко впали.

Читайте до теми: Аграрні вантажі посіли перше місце за обсягами перевалки через морпорти у 2018 році

Варто зауважити, що українські виробники аналогічної продукції також нарощують масштаби виробництва з прицілом на європейський ринок. в Україні загальна площа під лохиною оцінюється експертами в 1500 га, а офіційні дані говорять і зовсім про 600 га лохини. Тоді як у Перу тільки щорічно закладається до 2 тис. га лохини, повідомляє Українська Плодоовочева Асоціація.

І при цьому Перу не є світовим лідером, помітно поступаючись сусідній Чилі, як за площами, так і за обсягом експорту.

Проте Перу дуже швидко нарощує свою присутність на світовому ринку, зазіхаючи на найбільш ласі шматки чилійського "пирога з лохиною" – на експорт ягоди до різдвяних і новорічних свят.

Подивіться, що робить Перу – вибивають Чилі з традиційного для них ринку США, але за рахунок ціни! Це дзвіночок для наших виробників, потрібно дбати про ефективність та системний експорт завчасно!", – коментує ситуацію на своїй сторінці у ФБ економіст інвестиційного департаменту Продовольчої і сільськогосподарської організації ООН (ФАО) Андрій Ярмак.

За даними PromPeru, перуанський експорт лохини станом на листопад виріс на 60% в річному обчисленні, досягнувши 54,5 тис.тонн. Обсяги експорту лохини з Чилі до грудня були такими ж, як і в попередньому сезоні: за даними Чилійського комітету з лохини, поставки досягали 46,6 тис.тонн. А ось експорт з Аргентини за той же період скоротився на 8%, до 14,8 тис.тонн, що є прямим впливом зниження цін.

У листопаді 2018 року ціни на лохину були на 24% нижчими, ніж у листопаді 2017 року, а в грудні – взагалі на 31% нижчі, ніж у відповідному місяці попереднього року. Падіння цін продовжилося і в перші тижні січня – вони були вже на 32% нижчими, ніж роком раніше в цей же час. Аналогічна ситуація спостерігалася з цінами на лохину в Мексиці, яка також розвиває виробництво і експорт цієї ягоди в США.

У Європі в грудні 2018 року ціни на лохину були в середньому на 26% нижчі, ніж роком раніше внаслідок зростання поставок з Південної Америки.

З огляду на активні поставки лохини з Перу в США, чилійці вже переорієнтували частину поставок на Європу. Перу експортувала 51% лохини в США в порівнянні з 44% в минулому році, в той час як в Нідерланди було відправлено 22% в порівнянні з 26% роком раніше, а в Великобританію – 9%, що приблизно відповідає відсотку поставок роком раніше. На тлі зростання загальних обсягів експорту, слід розуміти, що поставки перуанської ягоди в кожному з цих напрямків виросли.

А ось Чилі експортували в США і Канаду лише 55% своєї ягоди, тоді як роком раніше на ці країни припадало 59% експорту. Питома вага ЄС же зросла з 25% роком раніше до 30% в 2018 році. Аргентина відправила 61% своєї лохини в Сполучені Штати в порівнянні з 63% в попередньому сезоні, і 20% в Європу, в порівнянні з 18% роком раніше.

Дізнавайтесь першими про всі найважливіші події в аграрній політиці з нашого Facebook, Twitter, Telegram та підписуйтесь розсилку . Обіцяємо надсилати тільки найцікавіші новини!

Выполнено с помощью Disqus

До теми

30 серпня 2019
В ОАЕ вперше відправили лохину під українською торговою маркою
Минулого тижня з аеропорту «Бориспіль» відправили першу партії лохини до Об'єднаних Арабських Еміратів під українською торговою...

Вибір редакції

16 жовтня 2023
Аграрні закони та законопроекти за 2023 рік
Ринок землі, передача державних земель Фонду держмайна, земельні пільги для учасників бойових дій, ринок ГМО, агроекспорт, сухопутні коридори,...
13 листопада 2023
Аграрний експорт з України – уряд змінив правила
Аграрний експорт України з 11 листопада 2023 року почав здійснюватися за новими правилами. Підстава – в дію вступили дві урядові постанови: №...
8 грудня 2023
Агроінтеграція: чи проковтне український АПК європейських виробників після вступу в ЄС?
Входження України до Євросоюзу радикально оновить реформу Спільної аграрної політики (САП) ЄС, або «розірве» з середини аграрний бюджет...