Українська картопля побила новий ціновий рекорд
Українська картопля побила новий ціновий рекорд

Станом на початок січня 2018 року ціна картоплі в Україні сягнула рекордних показників. Наразі на гуртових ринках країни картоплю можна купити по 5,5-6,5 грн/кг (0,18-0,21 EUR/кг), що майже удвічі дорожче, ніж рік тому. Про це повідомляє Kurkul.com.

Нагадаємо, у 2019 році українців чекає ціновий бум на картоплю.

Востаннє рекордні ціни на картоплю в Україні були зафіксовані у січні 2014 року. Тоді на гуртових ринках картоплю можна було купити по 4,5-5,5 грн/кг (0,4-0,5 EUR/кг).

«Особливістю цього сезону стало стрімке зростання ціни на картоплю в середині листопада, до цього моменту, картопля була навіть дешевшою, ніж рік тому. Протягом листопада та грудня вартість картоплі підскочила більш ніж у 2 рази, а на початку грудня ціни лише прискорили зростання», — сказано в повідомленні.
Утім, українська картопля все ще мінімум в 1,5 разу дешевша, ніж у країнах ЄС. Такий розрив у цінах є нетиповим і обумовлений суттєвим зростанням ціни на картоплю в Європі.

Так, сьогодні на ринку Польщі картоплю пропонують по 0,25-0,30 EUR/кг — це майже в 3 рази дорожче, ніж рік тому. Таке суттєве зростання цін пов’язано із падінням виробництва картоплі та інших овочів в ЄС в умовах аномальної спеки минулого літа.

Дізнавайтесь першими про всі найважливіші події в аграрній політиці з нашого Facebook, Twitter, Telegram та підписуйтесь розсилку . Обіцяємо надсилати тільки найцікавіші новини!

Выполнено с помощью Disqus

До теми

29 липня 2019
Картопля подорожчає на 50-80% – прогноз
Кількість дощів у цьому сезоні негативно вплине на ціни на картоплю – продукт подорожчає на 50-80%. Про це повідомив президент Асоціації...

Вибір редакції

16 жовтня 2023
Аграрні закони та законопроекти за 2023 рік
Ринок землі, передача державних земель Фонду держмайна, земельні пільги для учасників бойових дій, ринок ГМО, агроекспорт, сухопутні коридори,...
13 листопада 2023
Аграрний експорт з України – уряд змінив правила
Аграрний експорт України з 11 листопада 2023 року почав здійснюватися за новими правилами. Підстава – в дію вступили дві урядові постанови: №...
8 грудня 2023
Агроінтеграція: чи проковтне український АПК європейських виробників після вступу в ЄС?
Входження України до Євросоюзу радикально оновить реформу Спільної аграрної політики (САП) ЄС, або «розірве» з середини аграрний бюджет...