Як новий стандарт щодо якості молока вплине на селян: важливі деталі
Як новий стандарт щодо якості молока вплине на селян: важливі деталі

У перший день нового року починають діяти нові стандарти щодо якості молока. Фахівці Асоціації тваринників України (АТУ) пояснюють, що вони передбачають та якими документами регламентуються, а також – як це вплине на селян і їхню можливість займатися виробництвом продукції тваринництва. Про це йдеться в матеріалі AgroPolit.com.

Нагадаємо, до 2020 року в Україні продовжуватимуть приймати домашнє молоко 2-го ґатунку.

З 1 січня 2019 року набирає чинності ДСТУ 3662:2018 «Молоко-сировина коров’яче. Технічні умови». Новий стандарт містить характеристики та технічні умови для здійснення закупівлі та приймання молока коров’ячого.

Таке рішення передбачено у наказі Державного  підприємства «Український науково-дослідний і навчальний центр проблем стандартизації, сертифікації та якості» (ДП «УкрНДНЦ») від 27.06.2018 №188 «Про прийняття та скасування національного нормативного документа; про внесення зміни до наказу від 18 грудня 2017 р. № 420».

Зауважимо, що, наприклад, у відкритому доступі в мережі інтернет текст проекту ДСТУ 3662:2018 «Молоко-сировина коров’яче. Технічні умови», який діятиме з 1 січня 2019 року, відсутній. Окремі веб-сайти пропонують на платній формі його переглянути: (перший, другий). Це щодо поінформованості виробників про нові вимоги щодо якості молока, - йдеться в матеріалі.

Водночас, із 1 січня 2019 року буде скасовано національний нормативний документ ДСТУ 3662-97 «Молоко коров’яче незбиране. Вимоги при закупівлі» в частині вимог до молока екстра, вищого та першого ґатунків. В цілому зазначений стандарт передбачає, що все молоко, залежно від рівня бактеріального забруднення і вмісту соматичних клітин, поділяється на екстра, вищий, перший і другий сорти.

В частині ж вимог до молока другого ґатунку національний нормативний документ ДСТУ 3662-97 «Молоко коров’яче незбиране. Вимоги при закупівлі» буде скасований лише з 1 січня 2020 року. Але із цієї дати буде встановлено дворічний перехідний період, протягом якого молоко 2-го ґатунку буде прийматися, але виключно для технічних цілей (корми для тварин, казеїн тощо).

Ще на початку року нашій Асоціації тваринників вдалося переконати владу відтермінувати запровадження нового стандарту до якості молока, – коментує голова Асоціації тваринників України Ірина Паламар. – Як ми всі пам’ятаємо, нові вимоги мали набути чинності ще з 1 липня 2018 року. Допоки інші асоціації мовчали, тихенько «проковтнувши» цю недолугу законодавчу ініціативу, яку хотіли запровадити, я стукала в усі двері. Я оббивала пороги Кабміну, провела низку зустрічей на всіх рівнях, зверталася до Президента, до прем’єр-міністра України. Але влада робила вигляд, що нас не чула. Проте нашу ініціативу дуже підтримав перший віце-прем'єр-міністр — міністр економічного розвитку України Степан Кубів, який також переймається розвитком українських сіл. Я дуже вдячна йому, що він допоміг переконати членів аграрного комітету в необхідності відтермінувати введення нових вимог, поки люди не будуть до цього готовими.

Що зміниться для селян, які виготовляють молоко, детальний аналіз читайте у матеріалі за посиланням.

Дізнавайтесь першими про всі найважливіші події в аграрній політиці з нашого Facebook, Twitter, Telegram та підписуйтесь розсилку . Обіцяємо надсилати тільки найцікавіші новини!

Выполнено с помощью Disqus

До теми

10 січня 2019
У 2018 році впав український молочний індекс, – ФАО
У 2018 році Український молочний індекс (УМІ) продемонстрував падіння. Про це написав у Facebook економіст інвестиційного центру Продовольчої...

Вибір редакції

16 жовтня 2023
Аграрні закони та законопроекти за 2023 рік
Ринок землі, передача державних земель Фонду держмайна, земельні пільги для учасників бойових дій, ринок ГМО, агроекспорт, сухопутні коридори,...
13 листопада 2023
Аграрний експорт з України – уряд змінив правила
Аграрний експорт України з 11 листопада 2023 року почав здійснюватися за новими правилами. Підстава – в дію вступили дві урядові постанови: №...
8 грудня 2023
Агроінтеграція: чи проковтне український АПК європейських виробників після вступу в ЄС?
Входження України до Євросоюзу радикально оновить реформу Спільної аграрної політики (САП) ЄС, або «розірве» з середини аграрний бюджет...