Український аграрний експорт перевищив $17 млрд
Український аграрний експорт перевищив $17 млрд

За результатами січня-листопада 2018 року  зовнішньоторговельний обіг продукції агропромислового комплексу досяг $21,9 млрд або 23,1% всього зовнішньоторговельного обігу України. Вітчизняний аграрний та харчовий експорт за цей період збільшився на $621,4 млн порівняно з аналогічним періодом 2017 року  та становив $17,02 млрд. Про це розповіла заступник Міністра аграрної політики та продовольства України з питань європейської інтеграції Ольга Трофімцева.

Нагадаємо, Україна посіла 32-ге місце серед світових експортерів вина.

«В минулому році експорт вітчизняної аграрної та харчової продукції продемонстрував рекордні результати та сягнув майже $18 млрд. В цьому році маємо всі підстави очікувати кращих показників, які є результатом впливу багатьох сприятливих факторів», - підкреслила Ольга Трофімцева.

За словами заступника Міністра, основу агрохарчового експорту в 2018 році склали зернові культури, з часткою 38,1%, олії – 23,4% та насіння олійних культур – 10,5%. Окрім того, українські виробники активно експортували м'ясо та субпродукти домашньої птиці на суму $471,9 млн, цукор - $196,6 млн, шоколад та інші продукти з вмістом какао – $158,4 млн, хлібобулочні, кондитерські вироби – $140,8 млн, олія соєва – $139,5 млн та інші.

Ольга Трофімцева додала, що експорт продукції рослинництва за даний період зріс на $489,1 млн та становив $15,7 млрд. При цьому, вартість експорту української продукції тваринництва також зросла майже на $132,3 млн до $1,3 млрд.

Регіональна структура аграрного та харчового експорту залишилась стабільною: найбільшим ринком для нас були країни Азії, куди було експортовано вітчизняної продукції на $7,3 млрд за 11 місяців поточного року. Друге місце займають країни Європейського Союзу - $5,6 млрд. Третє місце за країнами Африки з результатом експорту $2,2 млрд», - резюмувала Трофімцева.

Дізнавайтесь першими про всі найважливіші події в аграрній політиці з нашого Facebook, Twitter, Telegram та підписуйтесь розсилку . Обіцяємо надсилати тільки найцікавіші новини!

Выполнено с помощью Disqus

Вибір редакції

16 жовтня 2023
Аграрні закони та законопроекти за 2023 рік
Ринок землі, передача державних земель Фонду держмайна, земельні пільги для учасників бойових дій, ринок ГМО, агроекспорт, сухопутні коридори,...
13 листопада 2023
Аграрний експорт з України – уряд змінив правила
Аграрний експорт України з 11 листопада 2023 року почав здійснюватися за новими правилами. Підстава – в дію вступили дві урядові постанови: №...
8 грудня 2023
Агроінтеграція: чи проковтне український АПК європейських виробників після вступу в ЄС?
Входження України до Євросоюзу радикально оновить реформу Спільної аграрної політики (САП) ЄС, або «розірве» з середини аграрний бюджет...