До квітня продукти харчування подорожчають на 10-30%, - експерт
До квітня продукти харчування подорожчають на 10-30%, - експерт

Незважаючи на значне зростання цін майже на всі продукти харчування в 2018 році, наступний рік обіцяє чергове подорожчання. Згідно з прогнозами експертів, в 2019 інфляція не зупиниться і не сповільниться, а навпаки - буде прогресувати величезними темпами. Про це під час прес-конференції журналістам розповів голова Спілки українського селянства Іван Томич, передає УНН.

Нагадаємо, в Україні різко подорожчали томати.

«Тенденція до квітня 2019 року, в цілому на найближчу перспективу, - динаміка зростання майже за всіма продуктами харчування», - зазначив він.

За словами експерта, в році, що минає продукти харчування значно подорожчали. Наприклад, хліб виріс в ціні на 20%. У майбутньому році, ймовірно, що зростання цін становитиме ще близько 10%.

Що стосується інших продуктів. Наш прогноз, що до квітня 2019 року молочна продукція виросте в ціні на 12-15%. Очікується майже рекордне зростання на цибулю, моркву і буряк. Прогноз до квітня становить близько 30-35% подорожчання на ринку цієї продукції і серед овочевої групи, і в цілому серед продуктів. Що стосується інших овочів - помідорів, перцю, огірків, то в січні і лютому вони зростуть у ціні 2-5%. Також більш-менш стабільно буде з фруктами. Вони залишаться в рамках до 10% протягом 1 кварталу наступного року. Картопля подорожчає на 15-20% протягом 1 кварталу, - розповів Томич.

У групі тваринницької продукції ситуація залишається стабільною, прогнозує експерт.

«У нас є криза споживання продукції. Якщо брати основні продукти - м'ясо, молоко, - до норми фізіологічної потреби наші громадяни вживають всього 50%. Це серйозна проблема, і по багатьом продуктам у нас змінюється споживання в бік збіднення і виживання, а не в бік використання тих продуктів, які важливі для організму і з точки зору здорової їжі і здоров'я нації», - пояснив Томич.

Дізнавайтесь першими про всі найважливіші події в аграрній політиці з нашого Facebook, Twitter, Telegram та підписуйтесь розсилку . Обіцяємо надсилати тільки найцікавіші новини!

Выполнено с помощью Disqus

Вибір редакції

16 жовтня 2023
Аграрні закони та законопроекти за 2023 рік
Ринок землі, передача державних земель Фонду держмайна, земельні пільги для учасників бойових дій, ринок ГМО, агроекспорт, сухопутні коридори,...
13 листопада 2023
Аграрний експорт з України – уряд змінив правила
Аграрний експорт України з 11 листопада 2023 року почав здійснюватися за новими правилами. Підстава – в дію вступили дві урядові постанови: №...
8 грудня 2023
Агроінтеграція: чи проковтне український АПК європейських виробників після вступу в ЄС?
Входження України до Євросоюзу радикально оновить реформу Спільної аграрної політики (САП) ЄС, або «розірве» з середини аграрний бюджет...