ТОП-20 компаній, які забезпечують третину українського експорту
ТОП-20 компаній, які забезпечують третину українського експорту

20 найбільших українських компаній забезпечують третину українського експорту. Про це свідчать результати дослідження Youcontrol, передає Економічна правда.

Нагадаємо, в Україні розпочали реєстрацію першого українського продукту з географічним маркуванням.

Згідно з підрахунками, ці компанії в 2017 році експортували продукції на близько 15 млрд доларів. Ключові українські експортери - це підприємства важкої промисловості і аграрного сектора.

У 6 з 20 компаній основний вид діяльності - виробництво чавуну, сталі та феросплавів, у чотирьох - оптова торгівля зерном, необробленим тютюном, насінням та кормами для тварин, ще у трьох - видобуток залізних руд.

Ключові товари, які продають за кордон найбільші експортери, - плоский прокат з вуглецевої сталі, напівфабрикати та інші вироби зі сталі, масло і зерно (кукурудза, пшениця, ячмінь, насіння ріпаку), а також м'ясо птиці.

У топ-20 експортерів входять: АрселорМіттал Кривий Ріг, Азовсталь, Кернел-Трейд, Маріупольський металургійний комбінат ім. Ілліча, Запоріжсталь, АДМ Трейдинг, Полтавський гірничо-збагачувальний комбінат, Нібулон, Сантрейд, Каргілл, Мотор Січ, Південний гірничо-збагачувальний комбінат, Нікопольський завод феросплавів, Центральний гірничо-збагачувальний комбінат, Миронівський хлібопродукт, Дніпровський меткомбінат, Державна продовольчо-зернова корпорація, Гленкор Агрікалчер, Інтерпайп Нижньодніпровський трубопрокатний завод, Миколаївський глиноземний завод.

Більшість найбільших експортерів входять до складу фінансово-промислових груп.

Більшість компаній з ТОП-20 в 2017 році і в 2018 році проводили від 10 до 2 тисяч операцій з низькоподатковими юрисдикціями або "офшорами". У деяких підприємствах навіть засновниками та акціонерами є особи або компанії з "офшорів", йдеться в дослідженні Youcontrol.

Три з 20 компаній знаходяться під санкціями Росії. Бенефіціар однієї з компаній - російський мільярдер Олег Дерипаска (володіє Миколаївським глиноземним заводом) - навпаки, знаходиться під санкціями української Ради Національної Безпеки та Оборони, а також Мінфіну Сполучених Штатів.

Серед країн, куди продають свою продукцію ТОП-20 експортерів, - Швейцарія, Росія, Німеччина, Люксембург, Китай, Віргінські острови, Литва, Гонконг, Ліван, Білорусь, Сінгапур, Великобританія, Киргизстан та Естонія.

Дізнавайтесь першими про всі найважливіші події в аграрній політиці з нашого Facebook, Twitter, Telegram та підписуйтесь розсилку . Обіцяємо надсилати тільки найцікавіші новини!

Выполнено с помощью Disqus

Вибір редакції

16 жовтня 2023
Аграрні закони та законопроекти за 2023 рік
Ринок землі, передача державних земель Фонду держмайна, земельні пільги для учасників бойових дій, ринок ГМО, агроекспорт, сухопутні коридори,...
13 листопада 2023
Аграрний експорт з України – уряд змінив правила
Аграрний експорт України з 11 листопада 2023 року почав здійснюватися за новими правилами. Підстава – в дію вступили дві урядові постанови: №...
8 грудня 2023
Агроінтеграція: чи проковтне український АПК європейських виробників після вступу в ЄС?
Входження України до Євросоюзу радикально оновить реформу Спільної аграрної політики (САП) ЄС, або «розірве» з середини аграрний бюджет...