Уряд завершив заплановану на 2018 рік передачу державних сільгоспземель у комунальну власність ОТГ
Уряд завершив заплановану на 2018 рік передачу державних сільгоспземель у комунальну власність ОТГ

Завершив розпочатий Кабінетом Міністрів України у лютому поточного року процес передачі земель сільськогосподарського призначення державної власності у комунальну власність об’єднаних територіальних громад, які були утворені до 2018 року. Про це повідомляє прес-служба Мінагрополітики.

Нагадаємо, що у 2019 році аграріям продовжать передавати сільськогосподарські землі на баланс новостворених об'єднаних територіальних громад.

Повідомляється, що  22 грудня, в Києві, під час урочистого заходу в приміщенні Міністерства аграрної політики та продовольства України за участю прем’єр-міністра Володимира Гройсмана та в. о. міністра агрополітики Максима Мартинюка документи про передачу земель загальною площею понад 43 тис. га підписали керівники одинадцяти ОТГ з Вінницької, Дніпропетровської, Миколаївської, Полтавської, Хмельницької та Чернігівської областей.

Загалом цього року у комунальну власність 165 об’єднаних територіальних громад передано понад 0,5 млн га земель сільськогосподарського призначення.

Протягом останніх років було здійснено декілька спроб, зокрема і на законодавчому рівні, передати повноваження із розпорядження  землями на місця, поки Уряд не знайшов рішення, яке б дозволило здійснити таку передачу постановою Кабінету Міністрів.

Володіння землею – це фундаментальне право, яке дає право раціонально її використовувати та наповнювати бюджети. Я хочу підкреслити, що ця робота буде продовжена в наступному році, і Уряд буде передавати землю новоствореним об’єднаним територіальним громадам, – сказав прем’єр-міністр Володимир Гройсман.

Передачі земель у комунальну власність ОТГ передував їх детальний аудит.

Держгеокадастр передавав землі не формально, а докладно вивчаючи кожну ділянку. Всі землі мають кадастрові номери, внесені в Державний земельний кадастр і можуть бути використані на розсуд ОТГ, зокрема із використанням всіх доступних електронних сервісів у земельній сфері, – підкреслив Максим Мартинюк.

За його словами, другий етап децентралізації передбачає впровадження і контрольних функцій стосовно розпорядження цими землями, щоб присікати будь-які ризики неефективного розпорядження ними та/або використання не на користь громаді».

Таким чином всі ОТГ, утворені до 2018 року та які виявили бажання, отримали належним чином оформлені земельні ділянки, готові для прийняття на баланс. Передача здійснювалася одночасно на всій території України.

Всього у поточному році у власність 650 ОТГ було передано понад 1,5 млн га сільгоспземель. Передача сільськогосподарських земель державної власності у комунальну власність об'єднаних територіальних громад дозволить удосконалити механізм управління у сфері земельних відносин, чітко і прозоро формувати дохідну частину місцевих бюджетів в частині плати за землю.

Передача державних сільгоспземель у комунальну власність об’єднаних територіальних громад продовжиться у 2019 році для тих 185 ОТГ, які об’єдналися у 2018 році. У Державному бюджеті закладено кошти на проведення інвентаризації цих земель, тож усі процедури із оформлення ділянок перед передачею ОТГ будуть здійснюватися за рахунок бюджету.

Довідково:

31 січня Уряд схвалив розпорядження № 60-р щодо передачі земельних ділянок сільськогосподарського призначення державної власності у комунальну власність об’єднаних територіальних громад, що дозволяє провести земельну децентралізацію не вдаючись до змін у законодавстві.

Дізнавайтесь першими про всі найважливіші події в аграрній політиці з нашого Facebook, Twitter, Telegram та підписуйтесь розсилку . Обіцяємо надсилати тільки найцікавіші новини!

Выполнено с помощью Disqus

До теми

6 лютого 2019
В Україні майже 70% населення живе в ОТГ
В Україні 69% населення України живе в об’єднаних територіальних громадах (ОТГ): це  один із ключових критеріїв, за яким оцінюється...
9 січня 2019
Ігор Швайка: Аграрна політика в Україні сьогодні безголова чи й узагалі відсутня
Аграрна «Свобода» – чи залишився її присмак у стінах Мінагрополітики після завершення міністерської каденції її представника Ігоря...
8 січня 2019
Леонід Корейба: Третина проінвентаризованих земельних ділянок відсутні в Держземкадастрі
Вільний ринок землі та вибори — чи буде контакт? Які вихідні дані для земельних відносин залишив 2018-й  та чого чекати у новому році?...

Вибір редакції

16 жовтня 2023
Аграрні закони та законопроекти за 2023 рік
Ринок землі, передача державних земель Фонду держмайна, земельні пільги для учасників бойових дій, ринок ГМО, агроекспорт, сухопутні коридори,...
13 листопада 2023
Аграрний експорт з України – уряд змінив правила
Аграрний експорт України з 11 листопада 2023 року почав здійснюватися за новими правилами. Підстава – в дію вступили дві урядові постанови: №...
8 грудня 2023
Агроінтеграція: чи проковтне український АПК європейських виробників після вступу в ЄС?
Входження України до Євросоюзу радикально оновить реформу Спільної аграрної політики (САП) ЄС, або «розірве» з середини аграрний бюджет...