Державну фіскальну службу хочуть розділити на митницю та податкову
Державну фіскальну службу хочуть розділити на митницю та податкову

Державну фіскальну службу планують розділити на митницю та податкову. Це передбачає нова концепція відомства. Про це повідомила міністр фінансів Оксана Маркарова, передає Новое Время.

Нагадаємо, в Україні з'явиться електронна акцизна марка.

Об’єднання митниці та податкової породило орган, де було невідомо, хто ким керував, говорить у коментарі Радіо НВ нардеп, член парламентського комітету з питань податкової та митної політики Олександр Кірш. За його словами, нова концепція повинна збалансувати в правах митницю та податкову, які будуть підпорядковуватися Міністерству фінансів.

Все ж таки по суті це різні органи. Їхнє об'єднання в "Мінздох" було штучним, коли намагалися створити єдиного монстра, відповідального за гроші. Курирувати нові окремі органи має Міністерство фінансів. Вони мають бути паралельними одне одному, а не так, що податкова важливіша за митницю. Бо їхній інтерес різний. Той ПДВ, який податкова стягнула, митниця має відшкодовувати", — сказав Кірш.

Як підхід об’єднання митного та додаткового напрямів, так і їхнє роз’єднання — достатньо обгрунтовані та мають свої плюси та мінуси, сказав у коментарі Радіо НВ директор Інституту соціально-економічної трансформації Ілля Несходовський.

За його підрахунками, наразі обсяг контрабанди в Україні на митниці сягає від 3 до 4 мільярдів доларів на рік, що більше від суми кредитів, яку видає Міжнародний валютний фонд. У відомстві часто наголошують, що основне завдання митниці — безпека, а податки на другому місці. Такий підхід, говорить Несходовський, призводить до зловживань, адже цей напрям наповнення казни стає не в пріоритеті для працівників митниці.  

Найголовніше — забезпечити у митному напрямі кадрову реформу, було підвищено відповідальність, покращено технічне й методологічне забезпечення, підвищено рівень зарплат. Це має знизити рівень контрабанди", — зауважив Несходовський.

«Як внутрішньо будуть побудовані ці структури — для бізнесу не особливо важливо», — зазначила в коментарі Радіо НВ заступниця директора Європейської Бізнес-асоціації Світлана Михайловська. За її словами, найважливіше для бізнесу в контексті держави — це поліпшення комунікації, що досягається за рахунок оцифрування.

Проблеми, які виникали в комунікації з бізнесом раніше, не були пов’язані з тим, розділена структура чи об’єднана", — додала Махайловська.

Дізнавайтесь першими про всі найважливіші події в аграрній політиці з нашого Facebook, Twitter, Telegram та підписуйтесь розсилку . Обіцяємо надсилати тільки найцікавіші новини!

Выполнено с помощью Disqus

До теми

13 березня 2019
У ДФС попередили про зупинку роботи митниці
Роботу митниці буде призупинено на дві години 16 березня на час проведення робіт в системі енергопостачання. Про це повідомляється на сайті...
22 лютого 2019
На митниці спростили контрольні процедури
На митниці проставлятимуть відмітки у дозволах на імпорт та експорт зразків видів дикої фауни і флори та сертифікатах на пересувні виставки. Про це...
9 грудня 2018
У листопаді місцеві бюджети отримали рекордну кількість надходжень – ДФС
У листопаді до місцевих бюджетів платниками податків сплачено рекордну у 2018 році суму – 23,2 млрд грн. Про це повідомляє прес-служба...

Вибір редакції

16 жовтня 2023
Аграрні закони та законопроекти за 2023 рік
Ринок землі, передача державних земель Фонду держмайна, земельні пільги для учасників бойових дій, ринок ГМО, агроекспорт, сухопутні коридори,...
13 листопада 2023
Аграрний експорт з України – уряд змінив правила
Аграрний експорт України з 11 листопада 2023 року почав здійснюватися за новими правилами. Підстава – в дію вступили дві урядові постанови: №...
8 грудня 2023
Агроінтеграція: чи проковтне український АПК європейських виробників після вступу в ЄС?
Входження України до Євросоюзу радикально оновить реформу Спільної аграрної політики (САП) ЄС, або «розірве» з середини аграрний бюджет...