Депутати-аграрники просять СБУ ліквідувати незаконний імпорт гречки з Росії
Депутати-аграрники просять СБУ ліквідувати незаконний імпорт гречки з Росії

Депутати Хмельницької облради від Аграрної партії Сергій Іващук та Олександр Співак пропонують обласній раді звернутися до керівнитва Верховної Ради, Кабінету міністрів України, Ради нацбезпеки і оборони щодо ринку гречаної крупи в Україні. Текст зверення та проект рішення виноситься на розгляд чергової сесії облради 21 грудня, передає ngp-ua.info.

Нагадаємо, Аграрна партія підтримала продовження мораторію на продаж земель.

За даними авторів ініціативи, з кожним роком виробництво гречки в Україні суттєво зменшується. Якщо у 2000 році культура вирощувалася на площі 574 тис. га, то в 2016 році було посіяно 186 тис. га, 2017 році – 181 тис. га, 2018 році – 108 тис. га.

Основними причинами скорочення виробництва гречки, як вважають депутати-аграрії, є: відмова великих агрохолдингів від вирощування круп’яних культур на користь високомаржинальних на кшталт кукурудзи, соняшнику; звуження внутрішнього ринку збуту гречаної крупи через низькі обсяги та ціни на її закупівлю до Аграрного фонду, а також замовлень закладів харчування, освіти, медицини, ЗСУ; ввезення в Україну гречаної крупи російського виробництва за демпінговими цінами.

Іващук і Співак констатують: експансія гречки з Росії на територію України припала на 2016-2017 роки (лише минулого року було імпортовано близько 50 тис. т крупи). Це вплинуло на закупівельні оптові ціни на гречку, які знизилися втричі на українському ринку.

У минулому році українські заводи виробили 55 тис. т крупи, а частка російської гречки на нашому ринку досягла 50%. Зауважимо, що у більшості випадків імпортована гречана крупа не відповідає нормам ДСТУ… Російська Федерація цілеспрямовано знищує нашу традиційну культуру землеробства, що є, без сумніву, одним із елементів гібридної війни», – вважають депутати.

Тому в зверненні вони просять правоохоронців, у тому числі СБУ, розпочати розслідування щодо виявлення та ліквідації злочинного угрупування, яке сприяє Російській Федерації в успішній реалізації плану знищення української галузі вирощування гречки.

Дізнавайтесь першими про всі найважливіші події в аграрній політиці з нашого Facebook, Twitter, Telegram та підписуйтесь розсилку . Обіцяємо надсилати тільки найцікавіші новини!

Выполнено с помощью Disqus

До теми

11 липня 2020
У ДП «Племрепродуктор «Степове» повідомляють про візит до них СБУ у жнива
У ДП «Племрепродуктор «Степове» повідомляють про візит до них СБУ та заявляють, що це може зірвати вчасне проведення жнив. Про...

Вибір редакції

16 жовтня 2023
Аграрні закони та законопроекти за 2023 рік
Ринок землі, передача державних земель Фонду держмайна, земельні пільги для учасників бойових дій, ринок ГМО, агроекспорт, сухопутні коридори,...
13 листопада 2023
Аграрний експорт з України – уряд змінив правила
Аграрний експорт України з 11 листопада 2023 року почав здійснюватися за новими правилами. Підстава – в дію вступили дві урядові постанови: №...
8 грудня 2023
Агроінтеграція: чи проковтне український АПК європейських виробників після вступу в ЄС?
Входження України до Євросоюзу радикально оновить реформу Спільної аграрної політики (САП) ЄС, або «розірве» з середини аграрний бюджет...