Експерти розповіли, як воєнний стан вплине на вартість фрахту
Експерти розповіли, як воєнний стан вплине на вартість фрахту

У порівнянні з початком маркетингового року ставки фрахту виросли на $8-10 і навряд чи знову закладатимуться ризики на фрахт. Таку думку висловив комерційний директор компанії Agria Юрій Ровіцький, коментуючи наслідки введення воєнного стану, передає Latifundist.com.

Нагадаємо, воєнний стан починає діяти з 9:00 28 листопада до 27 грудня 2018 року.

«Фрахт уже відіграв, у порівнянні з початком маркетингового року його ставки виросли на $8-10. Фрахт до Ізраїлю сьогодні коштує $32-34, тоді як на початку року його ціна була близько $21-25. Навряд чи будуть знову закладати ризики на фрахт», – поділився він.

На його думку, товарообіг через Бердянськ впаде, так як зараз вигідніше везти вантажі в Миколаїв чи Одесу.

Раніше в Бердянськ возили за 150-200 км, зараз тільки – 50-70 км. Товарообіг через Бердянськ впаде, подивимося наскільки за підсумками сезону. Зараз вигідніше везти в Миколаїв чи Одесу, витрати на автоперевезення перекриваються за фрахтом», – наголосив він.

На думку керівника аналітичного сектора Zernovoz.in.ua Олександра Глущенка, серйозні затримки по проходу через Керч-Єнікальський канал в значній мірі впливають на зростання фрахтового ринку, в якому український напрямок програє російському, і, як наслідок, виникне дефіцит доступного тоннажу.

З моменту відновлення судноплавства в Керч-Єнікальському як і раніше не пройшло жодне судно для українських портів. На якорі в очікуванні проходу знаходяться три судна з напрямком в Бердянський морський порт: ISLAND BAY, ZARA, SEA BIRD. Два - очікують виходу з акваторії Азовського моря. Також 13 судів перебувають в очікуванні проходу в напрямку Маріупольського порту. Одне з них - YUNUS EMRE знаходиться з 17 листопада в протоці», - поділився експерт.

 

Дізнавайтесь першими про всі найважливіші події в аграрній політиці з нашого Facebook, Twitter, Telegram та підписуйтесь розсилку . Обіцяємо надсилати тільки найцікавіші новини!

Выполнено с помощью Disqus

Вибір редакції

16 жовтня 2023
Аграрні закони та законопроекти за 2023 рік
Ринок землі, передача державних земель Фонду держмайна, земельні пільги для учасників бойових дій, ринок ГМО, агроекспорт, сухопутні коридори,...
13 листопада 2023
Аграрний експорт з України – уряд змінив правила
Аграрний експорт України з 11 листопада 2023 року почав здійснюватися за новими правилами. Підстава – в дію вступили дві урядові постанови: №...
8 грудня 2023
Агроінтеграція: чи проковтне український АПК європейських виробників після вступу в ЄС?
Входження України до Євросоюзу радикально оновить реформу Спільної аграрної політики (САП) ЄС, або «розірве» з середини аграрний бюджет...