З України дозволили вивозити непридатні пестициди
З України дозволили вивозити непридатні пестициди

Україні відкрився шлях для екологічно безпечної утилізації непридатних та фальсифікованих пестицидів в країнах ЄС, на це рішення агрохімічний бізнес чекав майже 4 роки. Про це йдеться у повідомленні Європейської Бізнес Асоціації.

Нагадаємо, вперше в Україні промаркують склади з непридатними пестицидами.

21 листопада Уряд схвалив відповідні зміни до Постанови КМУ №1120.

В Україні ще з часів колишнього СРСР накопичилося понад 8,5 тис. тонн непридатних для використання та заборонених до застосування пестицидів.

До 2013 року механізм Базельської конвенції в Україні частково працював і бізнес міг вивозити непридатні відходи закордон для утилізації. Однак, його було призупинено. На сьогодні виникла ситуація, коли у нас взагалі відсутні підприємства, які б могли здійснювати безпечну утилізацію цієї категорії відходів. І їх накопичували, а то й гірше – бездумно захоронювали, - розповів Віктор Погорілий, координатор Агрохімічного комітету ЄБА.

Він зазначив, що подібна утилізація - дуже складна та інвестиційно затратна технологія. Відповідні пічки для переробки коштують десятки мільйонів гривень.

Навіть в країнах ЄС існує лише декілька заводів, які можуть утилізувати такий вид небезпечних відходів. Тож, фактично, єдино можливим виходом із ситуації є використання механізму Базельської конвенції про контроль за транскордонним перевезенням небезпечних відходів та їх видаленням.

Так, відповідно до Конвенції, у випадку відсутності або недостатності потужностей всередині країни, відповідні урядові установи (у нашому випадку Мінприроди) надавати згоду на транскордонне перевезення непридатних пестицидів для їхньої належної утилізації в країну, яка має відповідні технології.

Дізнавайтесь першими про всі найважливіші події в аграрній політиці з нашого Facebook, Twitter, Telegram та підписуйтесь розсилку . Обіцяємо надсилати тільки найцікавіші новини!

Выполнено с помощью Disqus

Вибір редакції

16 жовтня 2023
Аграрні закони та законопроекти за 2023 рік
Ринок землі, передача державних земель Фонду держмайна, земельні пільги для учасників бойових дій, ринок ГМО, агроекспорт, сухопутні коридори,...
13 листопада 2023
Аграрний експорт з України – уряд змінив правила
Аграрний експорт України з 11 листопада 2023 року почав здійснюватися за новими правилами. Підстава – в дію вступили дві урядові постанови: №...
8 грудня 2023
Агроінтеграція: чи проковтне український АПК європейських виробників після вступу в ЄС?
Входження України до Євросоюзу радикально оновить реформу Спільної аграрної політики (САП) ЄС, або «розірве» з середини аграрний бюджет...