Українці переходять на альтернативні джерела енергії — експерти
Українці переходять на альтернативні джерела енергії — експерти

Після квітневого підвищення Кабміном тарифів на газ українці стали масово відмовлятися від блакитного палива. Про це повідомляють експерти.

Житель Київської області Євген Чмут вже два місяці як змінив газовий котел на комбінований - газово-твердопаливний. Каже, що в літній час буде топити брикетами і дровами і до зими остаточно прорахує витрата і вигоду.

"Будинок у мене великий, навіть влітку вечорами в ньому прохолодно. Опалювати 200" квадратів "мені не по кишені, а ось" куб "дров можна купити за 500 грн. Влітку мені цього вистачить на місяць, а далі буду вважати", — розповів Євген.

Експерти погоджуються, що дров'яне опалення будинків залишається найвигіднішою альтернативою зростаючому в ціні газу.

"Для приватних домогосподарств дрова залишаються найдешевшим видом палива, адже дров'яні котли стоять в рази дешевше, ніж біогазові установки, ціна яких перевалює за десятки тисяч", — підкреслив енергоексперт Дмитро Марунич.

В мережі можна знайти масу оголошень про продаж генераторів, що виробляють газ практично з чого завгодно: від коров'ячого посліду до водоростей і відходів бурякоцукрової промисловості. Продавці обіцяють, що в добу така установка здатна виробляти до 200 літрів висококалорійного газу на добу, що дорівнює 10 годинам горіння газу на плиті. "Такі установки доцільно встановлювати в селах, біля сільгосппідприємств, де є постійне надходження сировини для установки, адже в місто тоннами возити постійно гній не будеш, — пояснив" Сегодня "експерт з альтернативних джерел енергії Антон Удовиченко. — Потрібно врегулювати процедуру, коли кожне домогосподарство в селі буде звозити відходи в одне місце для роботи біогазової установки, яка буде постачати жителів газом ".

За словами експерта-енергетика Валентина Землянського, такі способи отримання газу все ж більше підходять для підприємств, ніж для приватних домоволодінь.

"Питання — в окупності. У промислових масштабах це ще вигідно, але на побутовому рівні окупності доведеться почекати — стоять подібні установки досить дорого, пересічним українцям вони не по кишені", — зазначив Землянський.

Нагадаємо, з 1 травня уряд скасував пільгові тарифи на газ для населення і затвердив їх в розмірі 6879 грн за тисячу кубометрів (раніше 3600 грн пільговий тариф і 7188 грн — без пільг).

 

Дізнавайтесь першими про всі найважливіші події в аграрній політиці з нашого Facebook, Twitter, Telegram та підписуйтесь розсилку . Обіцяємо надсилати тільки найцікавіші новини!

Выполнено с помощью Disqus

До теми

26 березня 2018
Нацкомісія збільшила тарифи на електроенергію для промисловості на другий квартал на 2,1-9,1%
  Національна комісія, яка здійснює регулювання у сферах енергетики і комунальних послуг, збільшила роздрібні тарифи на електроенергію для...
13 березня 2018
Українське сміття перероблятиме японське агенство
Японське агенство «JICA» має намір перевірити стан поводження з відходами в Києві, Харкові та Дніпрі та визначити перспективи його...

Вибір редакції

16 жовтня 2023
Аграрні закони та законопроекти за 2023 рік
Ринок землі, передача державних земель Фонду держмайна, земельні пільги для учасників бойових дій, ринок ГМО, агроекспорт, сухопутні коридори,...
13 листопада 2023
Аграрний експорт з України – уряд змінив правила
Аграрний експорт України з 11 листопада 2023 року почав здійснюватися за новими правилами. Підстава – в дію вступили дві урядові постанови: №...
8 грудня 2023
Агроінтеграція: чи проковтне український АПК європейських виробників після вступу в ЄС?
Входження України до Євросоюзу радикально оновить реформу Спільної аграрної політики (САП) ЄС, або «розірве» з середини аграрний бюджет...