Комітет з питань аграрної політики підготував для ВР законопроект про ГМО
Заступник міністра аграрної політики та продовольства України Олена Ковальова

Під час засідання Комітету з питань аграрної політики та земельних відносин 20 листопада поточного року, учасники одностайно ухвалили рішення, рекомендувати Верховній Раді України прийняти за основу законопроект про державний контроль за генетично модифікованою продукцією у сільському господарстві та харчовій промисловості і взяти за основу законопроект №7186.

Читайте до теми: Аграрний комітет прийняв за основу документ, який змінює механізм розподілу земель Аграрної академії

Члени комітету розглядали два схожих законопроекти про ГМО (№7186 та №7210), але вирішили брати за основу №7186 (з урахуванням при доопрацюванні до другого читання окремих положень законопроекту № 7210, який, у свою чергу, Мінагро пропонував як базовий).

Як пояснила заступник міністра аграрної політики та продовольства України Олена Ковальова у коментарі для AgroPolit. сom, питання не в тому, який законопроект буде в основі, а в тому, що вийде в результаті. Головне, щоб між першим та другим читанням базовий законопроект був доопрацьований і до нього увійшли позиції по зміні законодавства у сфері карантину рослин, ветеринарної медицини, безпеки тощо.

В результаті має вийти систематизоване базове законодавство, для врегулювання обігу та використання генетично модифікованих організмів в сільському господарстві та інших галузях. Адже мова йде не тільки про рослинництво і тваринництво, але й про ветеринарні препарати, кормові добавки, результати експертизи сортів рослин (в яких використовується ГМО). Насправді немає різниці, який законопроект буде розглядатися як базовий, адже всі ключові позиції присутні і там, і там. Ми пропонували брати законопроект №7210 за основу, бо Мінагрополітики вже опрацював цей документ з усіма органами виконавчої влади і вже маємо позитивну позицію від Мінфіну, Міністерства екології та природних ресурсів, Європейської комісії і ми впевнені у ньому», – заявила Олена Ковальова.

Законопроект №7186, поданий народними депутатами України Люшняком М.В., Котом А.Б., Кулінічем О.І. та іншими народними депутатами України був схвалений всіма членами комітету до подання на голосування у Верховній Раді.

Метою законопроекту є запровадження ефективного державного контролю за генетично модифікованою продукцією на території України, обігом генетично модифікованої продукції у сільському господарстві та харчовій промисловості та запровадження системи контролю на всіх стадіях створення і проведення досліджень, оцінювання ризиків, здійснення дореєстраційних випробувань, державної реєстрації генетично модифікованих організмів, їхнє розміщення на ринку та маркування з урахуванням найкращого міжнародного досвіду, а також встановлення відповідальності за порушення законодавства у цій сфері.

Проектом Закону пропонується, зокрема:

визначити повноваження органів державної влади у сфері поводження з генетично модифікованою продукцією;

удосконалити систему оцінювання ризиків генетично модифікованої продукції з урахуванням положень Директиви № 2001/18/ЄС;

встановити вимоги до регулювання поводження з генетично модифікованою продукцією в ізольованій системі;

встановити адміністративну та кримінальну відповідальність за порушення законодавства у сфері контролю за генетично модифікованою продукцією у сільському господарстві та харчовій промисловості.

Прогнозується, що прийняття законопроекту створить правову основу для державного контролю за використанням генетично модифікованої продукції у сільському господарстві та харчовій промисловості.

Дізнавайтесь першими про всі найважливіші події в аграрній політиці з нашого Facebook, Twitter, Telegram та підписуйтесь розсилку . Обіцяємо надсилати тільки найцікавіші новини!

Выполнено с помощью Disqus

До теми

28 грудня 2020
Для українських аграріїв хочуть ввести штраф за неправильне поводження з ГМО
Кабінет Міністрів України затвердив проект закону, яким пропонується ввести штрафи за порушення правил безпеки при поводженні з генетично...
2 червня 2020
В Мінекономіки створили робочу групу з питань регулювання ГМО
В Міністерстві розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України створено робочу групу, що займатиметься питаннями регулювання...

Вибір редакції

16 жовтня 2023
Аграрні закони та законопроекти за 2023 рік
Ринок землі, передача державних земель Фонду держмайна, земельні пільги для учасників бойових дій, ринок ГМО, агроекспорт, сухопутні коридори,...
13 листопада 2023
Аграрний експорт з України – уряд змінив правила
Аграрний експорт України з 11 листопада 2023 року почав здійснюватися за новими правилами. Підстава – в дію вступили дві урядові постанови: №...
8 грудня 2023
Агроінтеграція: чи проковтне український АПК європейських виробників після вступу в ЄС?
Входження України до Євросоюзу радикально оновить реформу Спільної аграрної політики (САП) ЄС, або «розірве» з середини аграрний бюджет...