Раду просять підтримати законопроект про ідентифікацію та реєстрацію тварин
Раду просять підтримати законопроект про ідентифікацію та реєстрацію тварин

На засіданні аграрного комітету ВР України Асоціація тваринників України (АТУ) підтримала в цілому проекту Закону «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо ідентифікації та реєстрації тварин» № 9022. Про це на своїй сторінці на facebook написала голова АТУ Ірина Паламар.

Нагадаємо, що відтепер ветеринарні документи видаватимуться тільки після перевірки умов транспортування живих тварин.

 «Асоціація тваринників України в цілому підтримує законопроект №9022, оскільки чинна система ідентифікації та реєстрації сільськогосподарських тварин фактично не працює.
В країні повинна діяти система ідентифікації та реєстрації сільськогосподарських тварин таким чином, щоб кожну тварину та її переміщення можна було простежити, контролювати епізоотичну ситуацію в країні, й у кінцевому результаті споживачеві бути впевненим у якості та безпечності продуктів харчування», – прокоментувала законопроект у частині питань ідентифікації та реєстрації саме сільськогосподарських тварин, не торкаючись питання домашніх та диких тварин Ірина Паламар.

Вона зазначила, що необхідність прийняття нового закону з ідентифікації та реєстрації тварин викликана взятими Україною зобов’язаннями перед європейським співтовариством в частині гармонізації законодавства.

Однак, згідно законопроекту 9022 навпаки пропонується виключити в чинному Законі «Про ідентифікацію та реєстрацію тварин» (це частину 3 статті 5-1 та частину 1 статті 10) положення про обов’язкове відшкодування державою фізичній особі (власнику тварин) понесених витрат на оплату послуг з ідентифікації та реєстрації. Замість цього у законопроекті передбачається державна підтримка ідентифікації та реєстрації с/г тварин, що утримуються та розводяться фізичними особами, шляхом спрямування бюджетних коштів на придбання засобів ідентифікації тварин та засобів для їх кріплення, бланків ідентифікаційних та реєстраційних документів, ведення та підтримку Єдиного державного реєстру тварин (стаття 10 законопроекту)", – зазначила вона.

Також, на думку Паламар, важливо для системи ідентифікації та реєстрації саме ВРХ мотивувати одноосібні домогосподарства, які утримують більше половини всього поголів’я, ідентифікувати та реєструвати цих тварин.

Наразі ОСГ не зацікавлені ідентифікувати та реєструвати тварин через те, що в такому випадку втратять субсидію на оплату житлово-комунальних послуг. Тому ми вважаємо, що паралельно з прийняттям цього закону має рухатися процес із внесенням змін КМУ до постанови №848 від 21 жовтня 1995 року «Про спрощення порядку надання населенню субсидій…». З цього питання Асоціація тваринників неодноразово подавала до Уряду свої пропозиції", – наголосила Паламар.

Щодо недоліків, то голова АТУ звернула увагу на те, що законопроект говорить про обов’язок ідентифікації та реєстрації тварин юридичними та фізичними особами (стаття 5), а в частині державного контролю лише про господарства (стаття 9-1), без уточнення, які саме мається на увазі господарства: господарства усіх категорій (сільськогосподарські підприємства та господарства населення) чи окремі?

Також статтею 9-1 законопроекту передбачається обов’язкова мінімальна кількість (у %) господарств за видами сільськогосподарських тварин для проведення держаного контролю. Наприклад, шорічний державний контроль господарств з ВРХ має становити щонайменше 3% від усієї кількості господарств в країні. Знову ж таки виникає питання, це 3% від якої кількості господарств? Можливо, доречно збільшити ці граничні мінімальні розміри, щоб сприяти більш швидкому запровадженню системи ідентифікації та реєстрації тварин", – підсумувала Ірина Паламар.

 

 

Дізнавайтесь першими про всі найважливіші події в аграрній політиці з нашого Facebook, Twitter, Telegram та підписуйтесь розсилку . Обіцяємо надсилати тільки найцікавіші новини!

Выполнено с помощью Disqus

До теми

28 січня 2021
Аграрний комітет підтримав вдосконалення системи ідентифікації та реєстрації тварин
Комітет з питань аграрної та земельної політики Верховної Ради підтримав законопроєкт №4396 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів...
26 квітня 2019
Проект закону про ідентифікацію тварин знову відклали
Верховна Рада відклала розгляд законопроекту про ідентифікацію та реєстрацію тварин. Про це повідомив в.о. голови аграрного комітету ВР, один з...
21 листопада 2018
Інвестори з Данії побудують на Львівщині норкову ферму
Данська фірма Eikon Development збудує на Львівщині поблизу Бродів першу в Україні хутрову ферму за європейськими стандартами WelFur, на якій...

Вибір редакції

16 жовтня 2023
Аграрні закони та законопроекти за 2023 рік
Ринок землі, передача державних земель Фонду держмайна, земельні пільги для учасників бойових дій, ринок ГМО, агроекспорт, сухопутні коридори,...
13 листопада 2023
Аграрний експорт з України – уряд змінив правила
Аграрний експорт України з 11 листопада 2023 року почав здійснюватися за новими правилами. Підстава – в дію вступили дві урядові постанови: №...
8 грудня 2023
Агроінтеграція: чи проковтне український АПК європейських виробників після вступу в ЄС?
Входження України до Євросоюзу радикально оновить реформу Спільної аграрної політики (САП) ЄС, або «розірве» з середини аграрний бюджет...