Площі під цукровим буряком у 2019 році скоротяться на 20% — прогноз
Площі під цукровим буряком у 2019 році скоротяться на 20% — прогноз

В наступному році під цукровим буряком скоротяться на 20%, що призведе до закриття цукрових заводів. Про це в ефірі AgroFM заявив аналітик сировинних ринків та сільського господарства НАЦУ «Укрцукор» Василь Долінський.

Нагадаємо, що станом на 30 жовтня українські сільгоспвиробники зібрали 10,2 млн тонн цукрових буряків з площі 211 тис. га або (76%) за врожайності 486 ц/га.

Згідно з прогнозом, наступного року цукровим буряком аграрії засіють 200-220 тис. га проти 270 тис. га у 2018 році та 320 тис. га у 2017 році.

За словами експерта, за нинішніх цін на цукор та подорожчанні ресурсів виробництва, вирощувати буряк стає все менш вигідно.

 

На ринку спостерігається циклічність: є ціна — всі відразу хочуть сіяти буряк і відкривати заводи. Як тільки ціна просідає, ситуація міняється з точністю до навпаки. Наприклад, зараз цукор можна продати по 10,2-11,5 грн/кг, залежно від якості та розміру партії, пакування. Це дуже мало. Тому в 2019 році посіють явно менше", — зазначив аналітик.

Він додав, що схожа ситуація спостерігалася в 2014 році. Тоді буряком засіяли 240 тис. га, працювало 36 цукрових заводів. Торік виробництво запустили 46, на поточний час їх працює 40.

Експерт повідомив, що у Європі ситуація – дещо інакша. Там працюють кооперативні заводи, які завчасно домовляються з фермерами про об’єми постачання сировини для переробки.

Наприклад, у Литві чи Польщі знають, по чому будуть здавати буряк на цей завод через три роки. В Україні про ціни зазвичай домовляються під час планування посівних площ на наступний сезон", — додає Василь Долінський.

 За його словами, скорочення посівних площ під цукровими буряками до 25% відбудеться через значне зростання собівартості виробництва солодких коренеплодів в цьому році.

Крім того, світовий ринок продовжує бути профіцитним, а це безпосередньо впливає на скорочення експортних поставок цукру. Тому цілком природно, що виробники починають думати про доцільність вирощування цукрового буряку в наступному сезоні", — сказав аналітик.

За його словами, скорочення посівних площ вплине і на запуск цукрових заводів.

Станом на 16 листопада виробництво цукру в Україні складало 1 млн 254,6 тис. т, 40 цукрових заводів переробили 9,45 млн т солодкого кореню.

 

Дізнавайтесь першими про всі найважливіші події в аграрній політиці з нашого Facebook, Twitter, Telegram та підписуйтесь розсилку . Обіцяємо надсилати тільки найцікавіші новини!

Выполнено с помощью Disqus

До теми

18 грудня 2018
Українські аграрії розширять торгівлю насінням цукрових буряків
Організація економічного співробітництва та розвитку ОЕСР надала дозвіл Україні повноправно брати участь у міжнародній торгівлі насінням цукрових і...
13 грудня 2018
Україна збільшила експорт цукру на 21%
Україна в листопаді поточного року збільшила експорт цукру на 21% порівняно з жовтнем — до 70,5 тис. т. Про це повідомила прес-служба...
17 жовтня 2018
На Київщині та Полтащині запрацювали нові цукрові заводи
В Україні запрацювали ще два українських підприємства – Новооржицький цукровий завод (Полтавська область) і Згурівський цукровий завод...

Вибір редакції

16 жовтня 2023
Аграрні закони та законопроекти за 2023 рік
Ринок землі, передача державних земель Фонду держмайна, земельні пільги для учасників бойових дій, ринок ГМО, агроекспорт, сухопутні коридори,...
13 листопада 2023
Аграрний експорт з України – уряд змінив правила
Аграрний експорт України з 11 листопада 2023 року почав здійснюватися за новими правилами. Підстава – в дію вступили дві урядові постанови: №...
8 грудня 2023
Агроінтеграція: чи проковтне український АПК європейських виробників після вступу в ЄС?
Входження України до Євросоюзу радикально оновить реформу Спільної аграрної політики (САП) ЄС, або «розірве» з середини аграрний бюджет...