Рада не дала згоду на притягнення до кримінальної відповідальності депутата Березкіна за аграрними кредитами
Станіслав Березкін

Верховна Рада у вівторок, 20 листопада, не підтримала подання Генерального прокурора Юрія Луценка на притягнення до кримінальної відповідальності народного депутата Станіслава Березкіна, члена партії «Воля народу», до якого у слідчих органів є питання по справі у виведенні коштів незаконним способом.

Як повідомив Юрій Луценко, перед голосуванням за притягнення до відповідальності Березкіна, з вересня 2013 року по лютий 2014 року компанія «Креатив», пов’язана з діяльністю Станіслава Березкіна та членів його родини, використала підробні документи для отримання коштів під заставу від «Ощадбанку», й, отримавши $20 млн кредиту, вивела ці кошти за кордон, провела їх через офшори і завела назад в Україну. На ці кошти було придбано нерухоме майно та обладнання.

Кредит від банку було отримано за підробною заставою і проведено через офшори, а потім на ці кошти були придбані два заводи. Банк має "дірку" в $20 млн, а родина Березкіна отримала у власність майно на аналогічну суму. Все, що я прошу у народних депутатів – це дати змогу всім учасникам справи відстоювати свої права на рівних законних умовах», – заявив Юрій Луценко.

У свою чергу, Березкін наполягає, що всі звинувачення хибні: компанія мала річний оборот $1 млрд на рік, тож не мало сенсу красти $20 млн, які складали лише денний оборот фінансів компанії. До того ж, Березкін повідомив, що у в 2014 році компанія повернула фінустановам кредитів у розмірі $212 млн (тіла кредитів) та $20 млн по відсоткам і тому є документальні підтвердження.

На порядку денному стояло три питання: дати дозвіл на притягнення до кримінальної відповідальності нардепа Березкіна, зняття депутатської недоторканості та взяття під варту. Але народні депутати провалили голосування по першому пункту, що автоматично анулювало потребу у голосуванні по двом іншим питанням.

За ухвалення про притягнення до кримінальної відповідальності проголосували 160 депутатів за необхідних 226.

Дізнавайтесь першими про всі найважливіші події в аграрній політиці з нашого Facebook, Twitter, Telegram та підписуйтесь розсилку . Обіцяємо надсилати тільки найцікавіші новини!

Выполнено с помощью Disqus

Вибір редакції

16 жовтня 2023
Аграрні закони та законопроекти за 2023 рік
Ринок землі, передача державних земель Фонду держмайна, земельні пільги для учасників бойових дій, ринок ГМО, агроекспорт, сухопутні коридори,...
13 листопада 2023
Аграрний експорт з України – уряд змінив правила
Аграрний експорт України з 11 листопада 2023 року почав здійснюватися за новими правилами. Підстава – в дію вступили дві урядові постанови: №...
8 грудня 2023
Агроінтеграція: чи проковтне український АПК європейських виробників після вступу в ЄС?
Входження України до Євросоюзу радикально оновить реформу Спільної аграрної політики (САП) ЄС, або «розірве» з середини аграрний бюджет...