У січні–вересні 2018 року Індія закупила 10% вітчизняної агропродукції
У січні–вересні 2018 року Індія закупила 10% вітчизняної агропродукції

Основними ринками збуту вітчизняної агропродукції залишаються чотири регіони – країни Азії, Африки, Європейського Союзу та СНД. У січні–вересні 2018 року їхня сумарна частка склала майже 97% вартості українського експорту сільгосппродукції. Про це поінформував заступник директора Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки», член-кореспондент НААН Микола Пугачов.

Нагадаємо, половину українського експорту в Китай становить сільгосппродукція.

За його словами, у січні-вересні 2018 року зберігалася тенденція збільшення обсягів зарубіжних поставок вітчизняних продуктів харчування до країн Азії та СНД – на фоні зменшення експорту до Євросоюзу та Африки.

Позицію основного імпортера вітчизняної агропродукції вже кілька років поспіль утримують азійські країни, які за дев’ять місяців 2018 року закупили українського продовольства на $5,7 млрд, зазначив експерт. Частка Азії за цей період склала 43,8% від загального експорту аграрної продукції.

Близько третини вітчизняного експорту сільгосппродукції – 31,5% – припадає на країни Європейського Союзу. За січень–вересень 2018 року вони закупили українського продовольства на $4,1 млрд.

Обсяги експорту до країн Африки становлять $1,7 млрд – 13,1% від загального експорту аграрної продукції.

Зберігається тенденція пожвавлення експорту вітчизняної сільгосппродукції до країн СНД, яка намітилася торік. Країни цього регіону за січень-вересень 2018 року імпортували українського продовольства на $1,1 млрд, що склало 8,5% від загального експорту аграрної продукції.

За результатами дев’яти місяців 2018 року рейтинг країн – імпортерів вітчизняної агропродукції традиційно очолила Індія. Закупивши продовольства на $1404 млн, вона забезпечила собі частку у понад 10% вартісних обсягів українського експорту.

Друге місце посіли Нідерланди ($780 млн). Вони потіснили Єгипет, який імпортував з України сільгосппродукції на $721 млн, на четверте місце.

На третьому місці – Китай, який придбав вітчизняних харчів на $740.

Значну виручку українські експортери отримали також з Іспанії ($598 млн), Туреччини ($541 млн) та Італії ($540 млн).

Ці сім країн забезпечили 41% доходів від експорту продукції агропромислового комплексу у січні-вересні 2018 року, підсумував Микола Пугачов.

 

Дізнавайтесь першими про всі найважливіші події в аграрній політиці з нашого Facebook, Twitter, Telegram та підписуйтесь розсилку . Обіцяємо надсилати тільки найцікавіші новини!

Выполнено с помощью Disqus

До теми

6 грудня 2019
Для постачальників українських яблук відкрито необмежений доступ до ринку Індії
Сьогодні було отримано офіційну відповідь компетентного органу Індії про успішне закінчення пробного терміну поставок українського яблука в цю...

Вибір редакції

16 жовтня 2023
Аграрні закони та законопроекти за 2023 рік
Ринок землі, передача державних земель Фонду держмайна, земельні пільги для учасників бойових дій, ринок ГМО, агроекспорт, сухопутні коридори,...
13 листопада 2023
Аграрний експорт з України – уряд змінив правила
Аграрний експорт України з 11 листопада 2023 року почав здійснюватися за новими правилами. Підстава – в дію вступили дві урядові постанови: №...
8 грудня 2023
Агроінтеграція: чи проковтне український АПК європейських виробників після вступу в ЄС?
Входження України до Євросоюзу радикально оновить реформу Спільної аграрної політики (САП) ЄС, або «розірве» з середини аграрний бюджет...