Україна збільшила імпорт свинини в чотири рази
Україна збільшила імпорт свинини в чотири рази

Україна в січні-жовтні збільшила імпорт свинини до 23,4 тис. т на загальну суму $43,2 млн, що в чотири рази більше показників за весь 2017 рік. Про це повідомила прес-служба Асоціації свинарів України.

Нагадаємо, фермер з Донеччини експортує ВРХ до трьох країн світу.

«У січні-жовтні в Україну надійшло 23,4 тис. т свіжого, охолодженого і мороженого м'яса свиней з-за кордону загальною вартістю $43,2 млн. Так, ще до кінця року обсяги імпорту свинини в чотири рази перевищили минулорічні», - йдеться в повідомленні.

Експерти зазначили, що імпорт свинини цього року пожвавився внаслідок скорочення внутрішньої пропозиції, що призвело до підвищення внутрішніх цін порівняно з цінами на свинину іноземного походження.

При цьому, за словами експертів, враховуючи середньомісячну активність ввезення свинини протягом другого півріччя, її сукупний річний імпорт може сягнути 30 тис. т.

Згідно з даними митної статистики, у червні імпортна активність істотно пожвавилася порівняно з початком року, а з другої половини року в Україну щомісяця надходило 3,5-4 тис. т свіжої, охолодженої і мороженої свинини. З урахуванням цього, при збереженні поточного рівня активності імпортерів річні обсяги поставок свинини можуть впритул наблизиться до позначки 30 тис. т, - зазначили експерти.

Разом з тим, наголошується, що внутрішні закупівельні ціни на свинину у живій вазі на початку листопада знизилися, що може дещо послабити інтерес українських операторів до імпортної продукції.

В асоціації додали, що розширилася товарна структура імпорту свинини. Так, в цьому році п'яту частину від загального імпорту свинини склали напівтуші охолоджені, ще 28% припало на охолоджену свинину в елементах. Крім того, менше половини від загального товарного експорту припало на морожене м'ясо свиней, інше обвалене заморожене м'ясо свиней (тримінги, обвалена корейка, шия, лопатка або окіст).

 

 

 

 

Дізнавайтесь першими про всі найважливіші події в аграрній політиці з нашого Facebook, Twitter, Telegram та підписуйтесь розсилку . Обіцяємо надсилати тільки найцікавіші новини!

Выполнено с помощью Disqus

До теми

18 грудня 2018
В Україні стрімко зросла контрабанда свинини з ЄС, — АСУ
Асоціація тваринників України (АСУ) закликала уряд посприяти припиненню нелегального імпорту свинини з Євросоюзу до України. Про це заявила голова...

Вибір редакції

16 жовтня 2023
Аграрні закони та законопроекти за 2023 рік
Ринок землі, передача державних земель Фонду держмайна, земельні пільги для учасників бойових дій, ринок ГМО, агроекспорт, сухопутні коридори,...
13 листопада 2023
Аграрний експорт з України – уряд змінив правила
Аграрний експорт України з 11 листопада 2023 року почав здійснюватися за новими правилами. Підстава – в дію вступили дві урядові постанови: №...
8 грудня 2023
Агроінтеграція: чи проковтне український АПК європейських виробників після вступу в ЄС?
Входження України до Євросоюзу радикально оновить реформу Спільної аграрної політики (САП) ЄС, або «розірве» з середини аграрний бюджет...