Щомісяця відбувається близько 1,5 тис. судів між бізнесом і податковою
Щомісяця відбувається близько 1,5 тис. судів між бізнесом і податковою

Щомісяця в судах розглядається близько 1,5 тис. позовів у сфері діяльності Державної фіскальної служби, більшість з яких це позови бізнесу. Про це повідомляє платформа відкритих даних Opendatabot.

Нагадаємо, у ДФС розповіли про новий порядок сплати єдиного соціального внеску.

«Щомісяця відбувалося близько 1,5 тисячі судів, у більшості з яких податкова виступала як відповідач», – йдеться у повідомленні.

Водночас, зазначається, що в порівнянні з іншими роками у 2018-му кількість судів із податковою зменшилася. Так, у 2017 році середня кількість судів на місяць становила 2,5 тис.

Загалом, у 2018 році податкова провела з українським бізнесом та громадянами 18 542 судів.

У більшості випадків бізнес судиться з податковою через нарахування та штрафи.

Найчастіші причини звернення в суд на податкову — скасування податкових нарахувань і штрафних санкцій. За даними ДФС, у 2018 році відбулося 46,3 тисячі подібних справ. Також часто справи стосуються оскарження комісії ДФС про відмову в реєстрації накладних, оскарження наказів про проведення позапланових виїзних перевірок про повернення сум помилково та надміру сплачених грошових зобов’язань із податку на прибуток", — цитує Opendatabot керуючого партнера АО "Адвокатська сім'я Лисенко" Ярослава Лисенка.

Зазначається, що суди з податковою одночасно можуть вказувати як на проблеми, так і на успіхи бізнесу. 

«Інформація про те, що компанія є активним учасником спорів з податковою, не повинна призводити до однозначно негативних висновків — ми не знаємо всіх деталей», — зазначив Лисенко.

Водночас, із проаналізованих випадків, випливає, що більшість проблем у взаємовідносинах бізнесу з податковою створюють невизначеність і нестабільність податкового законодавства в Україні.

Причини такого фіскального підходу до компаній – невизначеність та нестабільність податкового законодавства, різноманітність та довготривалість судових процесів, відсутність відповідальності у податківців за протиправні рішення", — пояснив у коментарі Opendatabot адвокат, керівник юридичного департаменту MGI PSP Audit Андрій Фомічов.

Водночас, ДФС найчастіше подає на бізнес в суд для того, щоб стягнути податковий борг.

«Найчастіше ДФС подає на компанію в суд для того, щоб стягнути її податковий борг. Тоді податкова буде намагатись арештувати кошти на рахунках підприємства», — пояснює Ярослав Лисенко.

Проте, зазначають юристи, як правило, йдеться про випадки, коли заборгованість вже є безнадійною.

Відповідачем у судах з ДФС часто можна побачити саме податкових боржників, тобто компанії, що вчасно не сплатили податки. І, як правило, це вже безнадійна заборгованість, тобто таку заборгованість не можна погасити у зв’язку із відсутністю коштів або майна у платника», — пояснив у коментарі Opendatabot адвокат, керівник юридичного департаменту MGI PSP Audit Андрій Фомічов.

Також, правники наголошують, що бізнес в Україні має високі податкові ризики.

«Якщо податкова нападає на бізнес, часто це може просто означати, що у бізнесу є позитивний ріст. Так суди з ДФС можуть бути хорошим маркером. Компанії з маленьким оборотом податковій зазвичай не цікаві, а цікаві ті, з яких можна щось взяти. Якщо ми бачимо, що компанія активно судиться з податковою (частіше за інших компаній), то про неї можна сказати, що вона веде діяльність пов'язану з високими податковими ризиками. Або ж мала необережність укласти договір з компанією, діяльність якої пов'язана з високими податковими ризиками”, – розповів партнер юридичної фірми Наказ Арсеній Салалайко.

Дізнавайтесь першими про всі найважливіші події в аграрній політиці з нашого Facebook, Twitter, Telegram та підписуйтесь розсилку . Обіцяємо надсилати тільки найцікавіші новини!

Выполнено с помощью Disqus

До теми

23 листопада 2018
5 податкових змін для бізнесу в 2019 році
На  2019 рік в Україні владою запропоновано низку податкових змін щодо акцизів, ставок ренти, ПДФО. Про це повідомляє УНН. Нагадаємо, що бізнес...

Вибір редакції

16 жовтня 2023
Аграрні закони та законопроекти за 2023 рік
Ринок землі, передача державних земель Фонду держмайна, земельні пільги для учасників бойових дій, ринок ГМО, агроекспорт, сухопутні коридори,...
13 листопада 2023
Аграрний експорт з України – уряд змінив правила
Аграрний експорт України з 11 листопада 2023 року почав здійснюватися за новими правилами. Підстава – в дію вступили дві урядові постанови: №...
8 грудня 2023
Агроінтеграція: чи проковтне український АПК європейських виробників після вступу в ЄС?
Входження України до Євросоюзу радикально оновить реформу Спільної аграрної політики (САП) ЄС, або «розірве» з середини аграрний бюджет...