За 9 місяців 2018 року український аграрний експорт до країн ЄС перевищив $4,1 млрд, - Ольга Трофімцева
За 9 місяців 2018 року український аграрний експорт до країн ЄС перевищив $4,1 млрд, - Ольга Трофімцева

За 9 місяців поточного року зовнішньоторговельний обіг аграрними та харчовими товарами між Україною та країнами ЄС склав $6,07 млрд. Про це заявила заступник міністра аграрної політики та продовольства України з питань європейської інтеграції Ольга Трофімцева, повідомляє прес-служба Мінагрополітики.

Нагадаємо, що експорт яблук високої якості може принести в середньому в 2-3 рази більше грошей, ніж реалізація їх на внутрішньому ринку. 

Повідомляється, що обсяг експорту збільшився на 5,4%, порівняно з відповідним періодом попереднього року і складає $4,12 млрд, а імпорт - $1,9 млрд. За її словами, позитивна динаміка розвитку двосторонньої торгівлі спостерігається третій рік поспіль.

 

ЗВТ працює як для наших виробників, так і для європейських. Наприклад, за 9 місяців 2016 року український аграрний та харчовий експорт до ринків ЄС склав майже $2,9 млрд, але за той самий період  2017 року – вже $4,2 млрд. Попри зниження темпів росту українського аграрного та харчового експорту на ринки ЄС в поточному році, ми впевнені в тому, що подальше зниження торгівельних бар’єрів між Україною та ЄС даватиме позитивний ефект для двох сторін, і все більше українських експортерів буде виходити на ринки ЄС зі своєю продукцією, - наголосила заступник Міністра з питань євроінтеграції Ольга Трофімцева.

За її словами, якщо подивитись на товарну структуру українського аграрного експорту до європейських країн, можна виділити ТОП-5 ключових товарних груп, експорт яких помітно збільшився порівняно з 2017 роком.

Йдеться про насіння свиріпи або ріпаку, пшеницю, горіхи та кондитерські вироби, м’ясо птиці, жито, шоколад та вироби з нього, - розповіла Ольга Трофімцева.

Також заступник міністра розповіла, що в 2016 році за січень-вересень вартість імпорту аграрних та харчових товарів з країн ЄС Україною складала $1,4 млрд, в 2017 році – майже $1,6 млрд, а в 2018 році, за той самий період, вона сягнула майже $1,9 млрд.

Найбільш активно ми купували в ЄС в 2018 році такі товари АПК як: тютюн та вироби з нього, продукти для годівлі тварин, шоколад та продукти з какао-бобів, м'ясо та субпродукти, насіння олійних культур, алкогольну продукцію та інші товари.

Рада відмітити, що вже три роки поспіль стабільно в ТОП-5 наших торговельних партнерів в сфері АПК серед країн ЄС входять Нідерланди, Польща, Італія, Німеччина та Іспанія, - підкреслила Ольга Трофімцева.

 

 

 

 

Дізнавайтесь першими про всі найважливіші події в аграрній політиці з нашого Facebook, Twitter, Telegram та підписуйтесь розсилку . Обіцяємо надсилати тільки найцікавіші новини!

Выполнено с помощью Disqus

До теми

7 листопада 2018
Україна експортуватиме яйця в Сербію – Держпродспоживслужба
Держпродспоживслужба та компетентний орган Республіки Сербія  погодили ветеринарні сертифікати здоров’я для експорту яєць та яєчних...
1 листопада 2018
Від початку року український аграрний експорт склав майже $13 млрд
За результатами січня-вересня 2018 року зовнішньоторговельний обіг продукції агропромислового комплексу досяг $16,8 млрд. Український експорт при...
30 жовтня 2018
Україна потрапила у ТОП-3 світових експортерів м'яса птиці до країн ЄС
За вісім місяців поточного року Україна експортувала 85,4 тис. т м'яса птиці до країн ЄС. Про це передає УНН з посиланням на...

Вибір редакції

16 жовтня 2023
Аграрні закони та законопроекти за 2023 рік
Ринок землі, передача державних земель Фонду держмайна, земельні пільги для учасників бойових дій, ринок ГМО, агроекспорт, сухопутні коридори,...
13 листопада 2023
Аграрний експорт з України – уряд змінив правила
Аграрний експорт України з 11 листопада 2023 року почав здійснюватися за новими правилами. Підстава – в дію вступили дві урядові постанови: №...
8 грудня 2023
Агроінтеграція: чи проковтне український АПК європейських виробників після вступу в ЄС?
Входження України до Євросоюзу радикально оновить реформу Спільної аграрної політики (САП) ЄС, або «розірве» з середини аграрний бюджет...