Інвестиції у соціальну сферу села зменшилися утричі – Інститут аграрної економіки
Інвестиції у соціальну сферу села зменшилися утричі – Інститут аграрної економіки

Розвиток соціальної інфраструктури сільських територій не забезпечується необхідними інвестиціями. Тенденція нарощування обсягів капіталовкладень у цю сферу припинилася з 2012 року. Про це заявив провідний науковий співробітник відділу інвестиційного та матеріально-технічного забезпечення Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки», к.е.н. Микола Кісіль, повідомляє сайт Інституту.

Нагадаємо, що держпідтримка сільгосптоваровиробників має стати цільовою й адресною – Інститут аграрної економіки.

За його словами, з розрахунку на 1 грн інвестицій у виробництво продукції сільського господарства, за останні шість років вкладення у соціальну сферу зменшилися більш, ніж утричі: з 0,97 грн у 2011 році – до 30 копійок у 2017 році.

За даними Державної служби статистики України, капітальні інвестиції в соціальну сферу села у 2011−2017 роках у цінах відповідних років склали 12−19 млрд грн.

Водночас, за розрахунками науковців Інституту аграрної економіки, якщо виключити вплив чинника інфляції шляхом перерахування капітальних інвестицій у соціальну сферу села в ціни 2017 року, то найбільші їх обсяги − 25,4 млрд грн – були у 2011 році. Проте вже у 2012 році через скорочення бюджетного фінансування і погіршення умов економічної діяльності на селі вкладенні на ці цілі зменшилися до 19 млрд грн. Після деякого зростання в 2013 році – до 23,4  млрд грн – у 2014−2017 роках щорічні вкладення становили 17–19 млрд грн. Скорочення інвестицій у соціальну сферу обумовило диспропорції у розвитку економіки виробництва і соціуму на селі.

За останні три роки 91−93% капітальних інвестицій у соціальну сферу села спрямовувалося в житло, яке будувалося переважно в приміських селах. Хоча у 2018 році обсяги його введення в експлуатацію теж почали скорочуватися. У І півріччі цього року було введено 10156 одиниць житла загальною площею 1191,4 тис. м², тоді як за відповідний період попереднього року ці показники становили 12382 одиниць і 1267,8 тис. м² відповідно, - поінформував Микола Кісіль.

Капітальні інвестиції на розвиток комунального господарства, торгівлі та харчування, освіти й інших галузей на сільських територіях незначні.

Щоб запобігти деградації соціальної інфраструктури на селі, необхідно вжити кардинальних заходів щодо покращення умов для її відновлення і розвитку, насамперед, збільшення інвестицій за рахунок усіх джерел фінансування.

Для кращого їх моніторингу доцільно відновити складання статистичної звітності, скасованої з 2016 року, - підсумував Микола Кісіль.

 

Дізнавайтесь першими про всі найважливіші події в аграрній політиці з нашого Facebook, Twitter, Telegram та підписуйтесь розсилку . Обіцяємо надсилати тільки найцікавіші новини!

Выполнено с помощью Disqus

До теми

3 грудня 2018
Виробництво в АПК у 2018 році зросте на 7,7%, – Інститут аграрної економіки
За розрахунками вчених Інституту аграрної економіки, обсяги валової продукції сільського господарства в 2018 році збільшаться проти торішніх...
8 листопада 2018
Україна зустріне глобальну кризу із великими боргами, – експерт
Україна зустріне глобальну економічну кризу, яка може зачепити країну вже в квітні наступного року, з великими боргами і в складній політичній...
31 жовтня 2018
Україна і Франція створять метеокластер для сільського господарства
Україна і Франція планують створити спільний метеокластер для сільського господарства. Про це повідомила прес-служба Міністерства регіонального...

Вибір редакції

16 жовтня 2023
Аграрні закони та законопроекти за 2023 рік
Ринок землі, передача державних земель Фонду держмайна, земельні пільги для учасників бойових дій, ринок ГМО, агроекспорт, сухопутні коридори,...
13 листопада 2023
Аграрний експорт з України – уряд змінив правила
Аграрний експорт України з 11 листопада 2023 року почав здійснюватися за новими правилами. Підстава – в дію вступили дві урядові постанови: №...
8 грудня 2023
Агроінтеграція: чи проковтне український АПК європейських виробників після вступу в ЄС?
Входження України до Євросоюзу радикально оновить реформу Спільної аграрної політики (САП) ЄС, або «розірве» з середини аграрний бюджет...