В експорті АПК продовжує переважати сировина
В експорті АПК продовжує переважати сировина

У 2017 році експорт товарів АПК сягнув $17,8 млрд, де 85% - це сировина і лише 15% - продукція з доданою вартістю. Про це повідомляє УНН.

Нагадаємо, що морські порти у 5 разів зменшили відвантаження зернових.

В повідомленні ідеться, що цього року, як і торік, експорт українських товарів агропромислового комплексу переважно становить сировину: торік Україна переважно вивозила за кордон зерно ($на 6,5 млрд), жири та олію тваринного/рослинного походження ($на 4,6 млрд), насіння і плоди олійних культур ($2,1 млрд).

З тих товарів, які мали додану вартість, за кордон відправлено цигарки ($0,3 млрд), цукор ($0,3 млрд.) і макуху ($0,8 млрд).

У 2018 році «розклад» практично не змінився, і сировина все так же переважає в експорті, повідомляють у Міністерстві аграрної політики.

Український агроекспорт виріс на $65,6 млн проти аналогічного періоду 2017 року і становить $11,5 млрд. Зростання показників відбулося, в основному, за рахунок таких товарних позицій, як: насіння ріпаку, пшениця, м'ясо і субпродукти свійської птиці, яйця, горіхи, вершкове масло, шоколад та інші товари, - повідомила заступник міністра Ольга Трофімцева.

Що стосується ТОП-10 агроекспорту, то цього року позиції наступні: соняшникова олія (23,7% обсягу), кукурудза (19,46%), пшениця (13,8%), соя (5,16%), макуха (4,77%), насіння ріпаку (3,93%), ячмінь (3,04%), м'ясо свійської птиці (2,89%), цигарки (1,73%), цукор (1,29%).

Іншими словами, ТОП-10 очолюють сировинні товари, замикають - товари з доданою вартістю.

Експерти кажуть, що така ситуація пригнічує економіку країну - не буде продукції з доданою вартістю, не буде і робочих місць.

В аграрному секторі, як і в промисловому, Україна залишається сировинною державою, експортує в основному сировину, з якою вже у тій країні, куди воно експортується, кінцеві виробники виготовляють продукцію. Це говорить про те, що ми всередині країни формуємо мінімум доданої вартості, мінімум робочих місць, мінімум сплати податків до бюджетів усіх рівнів, а все це переносимо в країну експорту нашої сировини, - говорить експерт Андрій Новак.

 

Дізнавайтесь першими про всі найважливіші події в аграрній політиці з нашого Facebook, Twitter, Telegram та підписуйтесь розсилку . Обіцяємо надсилати тільки найцікавіші новини!

Выполнено с помощью Disqus

До теми

4 жовтня 2019
Разумков пояснив, чи вплине ринок землі на сільгосппереробку сировини
Розвиток переробки с/г сировини пов'язано із загальною ситуацією і змінами в економіці, а ринок землі є одним із кроків для створення умов для...
22 жовтня 2018
Україна розвиватиме порти Придунав’я
Україна практично не використовує потенціал та інфраструктуру портів Придунав'я, але планує його розвивати. Про це заявив заступник міністра...
18 жовтня 2018
Депутати пропонують повернути 16%-ве мито на експорт олійних
Народні депутати ініціюють повернення 16%-го мита на експорт деяких олійних. Відповідний законопроект №9202 про зміни до закону "Про ставки...

Вибір редакції

16 жовтня 2023
Аграрні закони та законопроекти за 2023 рік
Ринок землі, передача державних земель Фонду держмайна, земельні пільги для учасників бойових дій, ринок ГМО, агроекспорт, сухопутні коридори,...
13 листопада 2023
Аграрний експорт з України – уряд змінив правила
Аграрний експорт України з 11 листопада 2023 року почав здійснюватися за новими правилами. Підстава – в дію вступили дві урядові постанови: №...
8 грудня 2023
Агроінтеграція: чи проковтне український АПК європейських виробників після вступу в ЄС?
Входження України до Євросоюзу радикально оновить реформу Спільної аграрної політики (САП) ЄС, або «розірве» з середини аграрний бюджет...