Аграрії готують звернення до Порошенка через підвищення «Укрзалізницею» тарифів на перевезення
Аграрії готують звернення до Порошенка через підвищення «Укрзалізницею» тарифів на перевезення

Через підвищення тарифів «Укрзалізницею» (УЗ), підприємці АПК погрожують страйками, а представники аграрного комітету готують звернення до Кабміну, голови уряду та Президента про припинення рішення керівництва УЗ. Про це повідомляє кореспондент АgroРolit.com.

«Бізнес дуже гостро ставить питання, погрожують страйком. Все це – через підвищення «Укрзалізницею» в односторонньому порядку тарифів на перевезення продукції  АПК майже на 50%.  Це нищить наших товаровиробників», – сказав народний депутат Григорій Заболотний.

Зайого словами, наступними кроками депутатів будуть такі:

 

 1. Сьогодні направити групу на засідання ВР і донести проблеми виробників до 16.00, що ми виступаємо з трибуни.

2. Підписати рішення і звернутися до Антимонопольного комітету і почати розслідування діяльності «Укразалізниці».

Народний депутат Олег Кулінич заявив,  що монополіст не має права так чинити.

До цього вони вже на 11 % підняли. Такі речі мають відбуватися тільки після узгодження. Я думаю, що рішення нашого комітету має бути почуте. Обов’язково треба завтра звернутися до Кабінету міністрів. Сьогодні про це говорили: Батьківщина, Самопоміч, ми. Давайте робити все можливе, – заявив він.

Народний депутат Іван Мирошніченко заяиви, що сьогодні «ми переходимо з точки колапсу до точки абсурду».

В сьогоднішній ситуації зробити таке в сезон збору врожаю – це абсурд. Це потрібно в Кабміні з’ясувовути, адже «Укрзалізниця» – це їхня парафія, вони мають призупинити рішення, якщо – ні, треба йти до Президента. Треба вже зараз ставити питання про професійну якість керівництва УЗ. Це вже 5-те підвищення за рік. Вони використовують скрите підвищення тарифів. Закрито близько 200 залізнодорожних станцій. Питання менеджменту – дуже своєчасне, – вважає Мірошниченко.

Заступник міністра аграрної політики і продовольства Олена Ковальова заявила, що дане питання лежить не лише в площині тарифів.

 Є питання з вагонами, станціями і, безумовно, це питання тарифікації. Логістична складова перевезення може обходитися аграріям до 20% вартості продукції, – сказала вона.

Учасники комітету вирішили просити Кабмін пояснити обгрунтування тарифів в рамках законодавства, Антимонопольний комітет – провести перевірку підвищення тарифів.

Необхідно провести в кабміні засідання за участю прем’єр-міністра, керівництва МЕРТу, Мінагрополітики «Укрзалізниці». На цьому тижні треба вирішити це питання. Завтра потрібно зачитати на Кабміні рішення комітету, – сказав Олександр Бакуменко.

Учасники засідання вирішили звернутися до Президента з листом, а керівництво «Укрзалізниці» зобов’язати відзвітувати в найближчий четвер про свою діяльність.

Нардеп Заболотний сказав, що спробує домовитися про завтрашню зустріч з Президентом. Щеодин варіант, на його думку – зібрати Раду Нацбезпеки.

Рішення аграрного комітету буде викладено у листі з підписами 4-х голів комітету, з яким його автори підуть в Раду.

 

Дізнавайтесь першими про всі найважливіші події в аграрній політиці з нашого Facebook, Twitter, Telegram та підписуйтесь розсилку . Обіцяємо надсилати тільки найцікавіші новини!

Выполнено с помощью Disqus

До теми

18 жовтня 2018
В уряді пообіцяли розібратися із підвищенням «Укрзалізницею» тарифів на перевезення агропродукції
Прем'єр-міністр України Володимир Гройсман доручив віце-прем'єру Володимирові Кістіону й міністру інфраструктури Володимирові Омеляну провести нараду...
15 жовтня 2018
Оренда вагонів зросте на 40%, — «Укрзалізниця»
Протягом місяця набудуть чинності підвищені на 41% ціни за оренду вагонів «Укрзалізниці». Повідомлення про рішення ПАТ...
28 вересня 2018
«Укрзалізниця» презентувала новий логотип компанії
«Укрзалізниця» презентувала новий логотип компанії, який буде представлено на вантажних і пасажирських вагонах, інвентарі товариства та...

Вибір редакції

16 жовтня 2023
Аграрні закони та законопроекти за 2023 рік
Ринок землі, передача державних земель Фонду держмайна, земельні пільги для учасників бойових дій, ринок ГМО, агроекспорт, сухопутні коридори,...
13 листопада 2023
Аграрний експорт з України – уряд змінив правила
Аграрний експорт України з 11 листопада 2023 року почав здійснюватися за новими правилами. Підстава – в дію вступили дві урядові постанови: №...
8 грудня 2023
Агроінтеграція: чи проковтне український АПК європейських виробників після вступу в ЄС?
Входження України до Євросоюзу радикально оновить реформу Спільної аграрної політики (САП) ЄС, або «розірве» з середини аграрний бюджет...