Олександр Солонтай: У списку фаворитів передвиборчих перегонів відсутні «аграрні кандидати»
Олександр Солонтай: У списку фаворитів передвиборчих перегонів відсутні «аграрні кандидати»

Ані представник Аграрної партії України Віталій Скоцик, ані будь-хто інший з аграрної сфери не зайшов у фавор предвиборчих перегонів. За останні роки змінилася ситуація. Якщо раніше в політиці аграрна тематика та сфера сільського господарства домінувала, як в контексті децентралізації, так і в контексті підвищення показників економіки, то зараз аграрна тема пішла на спад. Про це заявив експерт із політичних питань Олександр Солонтай в інтерв'ю AgroPolit.com.

Детальніше читайте в матеріалі: Склад другого туру президентських перегонів може стати для всіх сюрпризом

За словами Солонтая, раніше на мажоритарках пробивалися люди, які відверто були пов’язані з с/г виробництвом чи іншими структурами АПК.

Тобто, з точки зору топової політики, сьогодні саме міста – це основний ресурс виборів. Ніхто з кандидатів у президенти не може собі дозволити позиціонування з погляду виключно сільської тематики, проте проігнорувати ключові питання по землі не зможе ніхто з претендентів.

Жоден кандидат не зможе проігнорувати ні земельну реформу, ні питання, пов’язані з АПК. Жоден кандидат не зможе проігнорувати питання децентралізації та подальшої реформи, долі сільських рад, селищних рад, районних рад – іншими словами, питань влади на селі. А також соціального, медичного, освітнього процесу та питання створення нових робочих місць. Жоден кандидат не зможе проігнорувати і буде змушений коментувати міграційний процес та відтік робочої сили, який пішов не тільки у міста України, а й за кордон. І сільська місцевість стала ледь не базовим донором для відтоку робочих кадрів за кордон. Жоден кандидат не зможе уникнути цих тематик, але вони будуть частиною загальної картини в Україні. І не буде жодного ярко вираженого кандидата з акцентом на АПК. Нині сільські та міські виборці представляють один кластер і чіткого розподілу на сільських та міських вже не буде", – впевнений Олександр Солонтай.

Коментуючи виборчий потенціал Аграрної партії, Солонтай зауважив, що лідери цієї політсили на чолі з Віталієм Скоциком хибно зробили ставку на село.

Аграрна партія – це ще не означає, що вони мають працювати лише на селі. Хоча ставка на цю тему – не єдина проблема. І в селі можна було назбирати якийсь більший відсоток голосів, аніж межі статистичної похибки. Але це вже інші проблеми: з партією, структурою та внутрішньою ситуацією, яка зараз там відбувається. Я хочу зауважити інше. Вон єдині спробували зробити ставку виключно на село і їм це не вдалося", – заявив Солонтай.

За збереження мажоритарно-пропорційної системи, коли частина кандидатів йде за списками, а частина – за мажоритарними округами, окремі представники та лідери Аграрної партії мають серйозні шанси в окремих округах. На цьому максимальний рівень і можливості Аграрної партії завершуються. І це пов’язано не тільки з внутрішніми партійними проблемами. Питання, пов’язані з перспективами Аграрної партії, лежать не у площині правильної чи неправильної ставки у виборчих процесах, а зі зміною тренду. Нині він змінився.

Зокрема, специфіка аграрної сили – це повернення до джерел, повернення до села. Щойно економічна ситуація покращується, у людей з’являються інші вектори: до міста, до промисловості, до науки, до інновацій. Таким чином, аграрні сили зростають (як це було в 90-х) під час економічного падіння, і навпаки, їхня частка скорочується, коли економіка починає одужувати. Так було у 2000-х роках, так станеться й зараз.

Дізнавайтесь першими про всі найважливіші події в аграрній політиці з нашого Facebook, Twitter, Telegram та підписуйтесь розсилку . Обіцяємо надсилати тільки найцікавіші новини!

Выполнено с помощью Disqus

До теми

24 квітня 2020
Олександр Солонтай: Основний позитив — за рік Володимир Зеленський не став на вершині корупції
Чи є зараз контакт між складовими «президент—парламент—Кабмін—АПК», який він та чи буде надалі, зважаючи на конфлікт...

Вибір редакції

16 жовтня 2023
Аграрні закони та законопроекти за 2023 рік
Ринок землі, передача державних земель Фонду держмайна, земельні пільги для учасників бойових дій, ринок ГМО, агроекспорт, сухопутні коридори,...
13 листопада 2023
Аграрний експорт з України – уряд змінив правила
Аграрний експорт України з 11 листопада 2023 року почав здійснюватися за новими правилами. Підстава – в дію вступили дві урядові постанови: №...
8 грудня 2023
Агроінтеграція: чи проковтне український АПК європейських виробників після вступу в ЄС?
Входження України до Євросоюзу радикально оновить реформу Спільної аграрної політики (САП) ЄС, або «розірве» з середини аграрний бюджет...