Український ліс незаконно купують європейські компанії-гіганти: дослідження
Український ліс незаконно купують європейські компанії-гіганти: дослідження

Британська неурядова організація Earthsight оприлюднила дані свого звіту про те, що серед європейських імпортерів української деревини із сумнівним походженням є навіть компанії-гіганти з мільярдними прибутками. Про це розповів Сем Лоусон - директор британської неурядової організації Earthsight, яка вивчає проблеми незаконної вирубки лісів у всьому світі, передає Укрінформ.

Нагадаємо, уряд збільшить штрафи та терміни позбавлення волі за незаконну контрабанду лісу.

«Ми знали, звісно, що проблема корупції серйозна. Що нас справді вразило, так це розмір європейських компаній, які були частиною цієї торгівлі», – розповів Лоусон.

Згідно з дослідженням Earthsight, на першому місці серед імпортерів української деревини із сумнівним походженням перебуває компанія Egger – другий у світі за обсягами виробник дерев'яних панелей, та її два найближчі конкуренти — Kronospan і Swiss-Krono, а ще польська целюлозна фабрика, що входить до найбільшої в світі паперової корпорації International Paper. Крім того – дочірня компанія австрійського лісопильного гіганта Holzindustrie Schweighofer, що географічно розташовується неподалік кордону з Україною. Вищеназвані компанії – це ті, які були помічені Лоусоном і його колегами у закупках пиломатеріалів з України. Назвав він і ще дві – чеську корпорацію Mondi (виготовляє паперову упаковку) та виробника віскозного волокна компанію Lenzing, які, за інформацією Earthsight, купують офіційно заборонений до вивозу за межі України ліс-кругляк.

Я вже раніше проводив розслідування незаконної вирубки лісів і торгівлі незаконною деревиною у багатьох країнах світу. Єдине, що справді вирізняє Україну, – це масштаби, розміри компаній, які купують ліс у Європі. Це компанії-мільярдери, і саме це справді дивує й одразу привертає увагу, - додає Сем Лоусон.

При цьому він не заперечує, що масштаби проблеми в Україні досить серйозні, однак зауважує, що їхнє дослідження було не стільки для українців, як для європейців. Адже вони також порушують законодавство щодо чистоти походження сировини.

Дізнавайтесь першими про всі найважливіші події в аграрній політиці з нашого Facebook, Twitter, Telegram та підписуйтесь розсилку . Обіцяємо надсилати тільки найцікавіші новини!

Выполнено с помощью Disqus

Вибір редакції

16 жовтня 2023
Аграрні закони та законопроекти за 2023 рік
Ринок землі, передача державних земель Фонду держмайна, земельні пільги для учасників бойових дій, ринок ГМО, агроекспорт, сухопутні коридори,...
13 листопада 2023
Аграрний експорт з України – уряд змінив правила
Аграрний експорт України з 11 листопада 2023 року почав здійснюватися за новими правилами. Підстава – в дію вступили дві урядові постанови: №...
8 грудня 2023
Агроінтеграція: чи проковтне український АПК європейських виробників після вступу в ЄС?
Входження України до Євросоюзу радикально оновить реформу Спільної аграрної політики (САП) ЄС, або «розірве» з середини аграрний бюджет...