Про продаж землі на прикладі мух
Сергій Хлань, народний депутат БПП, голова підкомітету з питань ціноутворення та розвитку зовнішньоекономічної діяльності в агропромисловому комплексі парламентського комітету з питань аграрної політики та земельних відносин

Ізраїль продав Європі 400 млн мух”. Новина про цю кумедну угоду з'явилася ще в минулому році. Чи дійсно, вона відбулась, залишається загадкою, але незаперечним є той факт, що вона має серйозний економічний базис. Ізраїльська фірма BioBee розробила спосіб розводити фруктових мух чоловічої статі і стерилізувати їх шляхом опромінення. Навіщо вони потрібні, рекомендую почитати за посиланням. Я трохи про інше - про наші перспективи в аграрній сфері.

Ми хоч і вважаємося фахівцями в сільському господарстві, тим більше у нас є всі умови для цього, але перспектив обігнати Ізраїль у нас немає. Ізраїль, який ось уже півстоліття воює, 2/3 території якого займає пустеля, а сама територія ледь перевищує .... середню українську область. Це потрібно прийняти і визнати.

Якщо ми визнаємо цей факт, наступним кроком буде питання - чому? Чому Україна не зможе наздогнати Ізраїль в традиційній сфері? І ось з цього моменту у нас з'являється шанс.

Проблеми в інвестиційній політиці нагадують замкнене коло. Немає інвестицій, оскільки відсутні умови для ведення бізнесу, бо немає умов для захисту права власності. Ну і вже по "дрібниці" - засилля перевіряючих, контролюючих, караючих органів, а також ліцензій, інструкцій, дозволів та інше.

В принципі це "загальнообов'язкові" проблеми для будь-якого  сектора економіки, сільське господарство тут не унікальне. Унікальне воно в іншому - в нього просто нікуди вкладати інвестиції.

Якщо при всьому нашому низькому інвестиційному кліматі інвестори все ж ризикують і вкладають гроші в засоби промислового виробництва, то в аграрному секторі їм просто нікуди їх вкладати. Жодного об'єкта для інвестування.

Так, ви зрозуміли про що я - у нас немає ринку землі. Жоден інвестор не буде вкладати кошти в майно, яке йому не належить. Саме тому ми ніколи не наздоженемо Ізраїль.

Тому що розвинений аграрний сектор, це перш за все технології такого рівня, коли торгують мухами. А вони неможливі без науки, без грошей, без інвесторів. У свою чергу для інвестицій необхіден захист права приватної власності, тобто відкритий ринок землі. Коло замкнулося.

Можна сперечатися до нескінченності - чи потрібен продаж землі, чи ні. В принципі ми цим і займаємося вже десять років. Біда в іншому - на реальність наші дискусії не впливають. І ось цього ми зрозуміти ніяк не хочемо.

Поки світ вирвався вперед, ми б'ємося навколо міфів про "іноземців, які скуплять всю землю" і "великих агрохолдинів"кі теж ... скуплять все.

По кожному з них можна писати окремо і нескінченно довго, але потрібно розуміти, що технології - окремо, міфи - окремо. Як з мухами і котлетами. Разом вони існувати не можуть. Тому ще раз повторюся - поки у нас живуть міфи, Ізраїль ми не наздоженемо.

До речі, чомусь особливо часто зустрічається інтерпретація з "китайцями", мовляв, вони у нас всю землю викуплять. Їх у нас в селі особливо не люблять, при цьому ... захоплюються економічними успіхами Китаю.

В принципі не дивно, міфи на те вони і міфи, щоб без будь-якої логіки. Але де тут технології? Де інвестиції? Де комбайни для збирання малини, моркви і вишні?

 

Дізнавайтесь першими про всі найважливіші події в аграрній політиці з нашого Facebook, Twitter, Telegram та підписуйтесь розсилку . Обіцяємо надсилати тільки найцікавіші новини!

Выполнено с помощью Disqus

До теми

6 травня 2016
ВР розглядає відхилення змін при розпорядженні землями держвласності — проект постанови
У Верховній Раді зареєстрували проект постанови № 2338/П від 28.04.2016 "Про відхилення проекту Закону України про внесення змін до деяких...
20 березня 2016
Слідом за промисловістю в руках олігархів може виявитися і вся українська земля ― ​​аграрій
Запуск ринку землі сільськогосподарського призначення буде відбуватися за прикладом приватизації промислових підприємств в 90-х роках минулого...
7 березня 2016
На державних землях наживається армія чиновників — Апостол
Україні потрібно навести лад з державними землями, щоб вони працювали для країни. Але земля повинна бути в руках фермера, який на ній працює, а не...

Вибір редакції

16 жовтня 2023
Аграрні закони та законопроекти за 2023 рік
Ринок землі, передача державних земель Фонду держмайна, земельні пільги для учасників бойових дій, ринок ГМО, агроекспорт, сухопутні коридори,...
13 листопада 2023
Аграрний експорт з України – уряд змінив правила
Аграрний експорт України з 11 листопада 2023 року почав здійснюватися за новими правилами. Підстава – в дію вступили дві урядові постанови: №...
8 грудня 2023
Агроінтеграція: чи проковтне український АПК європейських виробників після вступу в ЄС?
Входження України до Євросоюзу радикально оновить реформу Спільної аграрної політики (САП) ЄС, або «розірве» з середини аграрний бюджет...