Яку воду вживають українці?
Яку воду вживають українці?

Губит людей не пиво, губит людей вода» (с))

Протягом усього свого життя людина щодня має справу з водою. Вона використовує її для пиття та приготування їжі, для вмивання, влітку — для відпочинку, взимку — для опалення. Для нас вода є більш цінним природним багатством, ніж вугілля, нафта, газ, залізо, тому що вона незамінна. Без їжі можна прожити близько шести тижнів, а без води — п'ять-сім діб. Усього за все своє життя людина випиває приблизно 35 т води.

Але що ми ще знаємо про воду? Зокрема про питну?

Вода може бути безкоштовною, а може бути й дуже дорогою. Експерти Грінпісу стверджують, що якщо на водозабірних станціях великих міст очищувати водопровідну воду до найвищого стандарту, то вартість 1 л води буде дорівнювати вартості 0,5 л найдорожчого коньяку екстра-класу.

Незважаючи на те, що більша частина поверхні планети вкрита водою, тільки 3 % на Землі — прісна, причому більша її частина міститься в льодовиках. І лише 1,1 % води на Землі придатний для пиття. Світ незабаром зіткнеться з проблемою нестачі води.

Безпосередньо для діяльності людини має значення одне з головних завдань використання води — її споживання для побутових і питних потреб. Щоденне споживання води в домогосподарствах варіюється від 52 л в Африці до 334-339 л в Австралії і Північній Америці. У Європі цей показник становить 235 л, крім Німеччини (129 л).

За підрахунками американських вчених, у структурі споживання води для пиття та приготування їжі витрачається всього 5 %, що використовується людиною, найбільше води — 43 % — витрачається у змивному бачку в туалеті, ванна і душ — 34 %, миття посуду — 6 %, прання — 4 %, прибирання приміщення — 3 %, інші потреби, включаючи миття автомашини і полив галявини перед будинком, — 5 %.

Як показують результати соціологічного опитування компанії Research & Branding Group, наразі в Україні більшість жителів населених пунктів не відчуває нестачі як питної (80 %), так і технічної води (84 %). Тоді як про брак питної води зазначили 19 %, а технічної 11 % українців. 

Фахівці попереджають, що не всяку воду рекомендується вживати для пиття чи приготування їжі. Існує поділ води на питну і технічну. Звична нам вода, яку ми використовуємо для пиття, приготування їжі і в різних побутових цілях, — питна вода. Технічна вода — це та, яка використовується у промисловості; це вода з джерела, що не пройшла процес очищення і знезараження. Природно, вона не придатна ні для пиття, ні для миття посуду, прання, для гігієнічних процедур. Утім, не завжди вода, навіть яка пройшла відповідну очистку, відповідає запитам споживачів. Тому часто люди як технічну сприймають ту ж водопровідну воду.

Можливо, такими суб'єктивними відчуттями пояснюється та обставина, що на питання, чи розділяють у використанні технічну і питну воду, 48 % українців відповіли, що розділяють, тоді як 49 % зазначили, що не роблять цього.

Так чи інакше, основний обсяг води, що використовується в домогосподарствах, — це питна, водопровідна вода. Але і її якість не завжди і не скрізь гарантує безпеку для здоров'я. Яка ж ситуація з її якістю в різних країнах?

Найкращі справи з якістю водопровідної води в Західній Європі. У Німеччині, Італії та Франції дуже високі вимоги до води обумовлені ще й високими стандартами національної кухні, оскільки склад і якість води для приготування страв для країни гурманів важливі. Ну і без хорошої води не буде доброго німецького пива. За даними ЮНЕСКО, найчистіша вода — у Фінляндії.

Але є країни і з діаметрально протилежною ситуацією. Причому це стосується як доступу до водних ресурсів, так і якості води. Найгірші справи в Афганістані, Ефіопії і Чаді. Але і в країнах, де начебто вода є навіть з надлишком, є так само багато й  проблем.

Що стосується України, то тут теж ідеться не так про запаси (як ми бачили вище), як про якість. Високий рівень техногенного навантаження на водойми та використання застарілих технологій підготовки питної води не дають змоги забезпечити населення питною водою гарантованої якості — до такого висновку дійшли в Інституті гігієни та медичної екології ім. А.М. Марзєєва АМН України. Як свідчать результати соцопитування, більшість українців (59 %) у цілому задовольняє якість питної води, яку вони вживають, але водночас більше третини жителів країни (38 %) не задоволені нею.

То яку ж воду використовують українці для пиття і приготування їжі? З огляду на те, що практично половина українців не розділяють у використанні технічну і питну воду, практично стільки ж українців використовують водопровідну воду для пиття (45 %) і приготування їжі (52 %). Друге за популярністю джерело води — криниця: 28 % опитаних використовують таку воду як для пиття, так і для приготування їжі. Далі йдуть бутильована вода (16 % використовують для пиття і 11 % — для приготування їжі); вода з бювета/свердловини (як для пиття, так і для приготування їжі використовують по 12 % українців). Замикає п'ятірку лідерів привізна вода (в цистернах): для приготування їжі і пиття її використовують 6-7 % жителів України.

Дослідження Research & Branding Group

Дізнавайтесь першими про всі найважливіші події в аграрній політиці з нашого Facebook, Twitter, Telegram та підписуйтесь розсилку . Обіцяємо надсилати тільки найцікавіші новини!

Выполнено с помощью Disqus

До теми

1 лютого 2016
На виконання Закону «Про якість та безпечність харчових продуктів» прийнято 4 нормативно-правові акти — Вержиховський
На виконання Закону «Про якість та безпечність харчових продуктів» Держветфітослужбою та Мінагрополітики розробляється 13...

Вибір редакції

16 жовтня 2023
Аграрні закони та законопроекти за 2023 рік
Ринок землі, передача державних земель Фонду держмайна, земельні пільги для учасників бойових дій, ринок ГМО, агроекспорт, сухопутні коридори,...
13 листопада 2023
Аграрний експорт з України – уряд змінив правила
Аграрний експорт України з 11 листопада 2023 року почав здійснюватися за новими правилами. Підстава – в дію вступили дві урядові постанови: №...
8 грудня 2023
Агроінтеграція: чи проковтне український АПК європейських виробників після вступу в ЄС?
Входження України до Євросоюзу радикально оновить реформу Спільної аграрної політики (САП) ЄС, або «розірве» з середини аграрний бюджет...