Як розрахувати мінімальну експортну ціну на пшеницю, кукурудзу, ріпак, ячмінь, сою?
Як розрахувати мінімальну експортну ціну на пшеницю, кукурудзу, ріпак, ячмінь, сою?

Мінімальні експортні ціни при експортні зернових, олійних та інших аграрних товарів запрацюють з 1 жовтня 2024 року. AgroPolit.com отримав повний і детальний механізм визначення цих цін, який схвалив Кабінет міністрів України. Тема мінімальних експортних цін на зернові та інші види агропродукції зрушила з місця в уряді та Мінагрополітики після того, як AgroPolit.com підняв це питання публічно: на середину серпня 90% опитаних нами аграріїв взагалі не знали, не чули і не бачили механізму їх визначення.

Зараз Кабмін у швидкому режимі презентував механізм визначення мінімальних експортних цін на агропродукцію.

AgroPolit.com проаналізував документ і пропонує вам сім основних положень порядку визначення мінімальних експортних цін на зернові:

  • Мінімальні ціни стартують 1 жовтня 2024 року – після запуску урядом механізму експортного забезпечення і встановлюються Мінагрополітики.
  • Мінімальні експортні ціни на агропродукцію будуть подаватися мінімум за попередні 6 місяців, тобто 1 жовтня вони будуть за період квітень-вересень 2024 року. Ціна в підписаному аграріями експортному контракті (за цей період) не може бути меншою від них.
  • Мінагрополітики визначає  і розраховує рівень мінімально допустимих експортних цін щомісяця 10 числа. Ціни будуть публічними і застосовуватимуться з дня, наступного за днем їх розміщення на сайті Мінагрополітики. 
  • Мінімальні ціни на експорт агропродукції зазначається у доларах  за 1 кг. Важливо, що ціни перераховуються у гривні по курсу НБУ на поточну дату.
  • Мінагро встановлюватиме мінімальні ціни експорту на 15 видів агропродукції: пшениця, кукурудза, соя,  олія (соняшникова, соєва, ріпакова), макуха, ріпак, соняшник, ріпак, волоські горіхи (свіжі, сухі, цілі, подрібнені), мед.
  • За основу розрахунку братиметься середньозважений показник найнижчих цін експорту за попередній місяць. У разі зниження ціни на ринку можна експортувати агропродукцію з дисконтом 10% до мінімальної.
  • Мінімальні експортні ціни зачіпають і форвардні контракти: якщо такий контракт укладено в період  встановлення мінімально допустимих експортних цін, то береться ціна, яка діяла на момент підписання контракту.

Детальний порядок дивіться у затвердженій постанові уряду.

Нагадаємо, що Мінагрополітики та учасники зернового ринку підписали Меморандум по зернових. Квота на на експорт пшениці з України у 2024/2025 МР окреслена в межах 16,2 млн. т (але на відвантаження пшениці з вмістом білка 11% і вище – не більше 4,6 млн. т). За оцінками Мінагро, урожай пшениці очікується в межах  21,8 млн. т.  За іншими зерновими культурами обмеження не планується встановлювати.

За даними ексклюзивного прогнозу на зернові нового врожаю можна ознайомитися у матеріалові на AgroPolit.com «Що буде з цінами на кукурудзу, пшеницю, соняшник, ріпак, сою та ячмінь?». За оцінками співвласника, операційного партнера торгово-аналітичної компанії «Barva Invest» Богдана Костецького, в сезоні 2024-2025 в Україні очікується сезон продавця за більшістю зернових та олійних культур.

Ми побачимо непогану цінову динаміку по продовольчій пшениці, більш  стабільну ціну по кукурудзі та фуражній пшениці, а також – ріпаку. Соняшник буде постійно залишатися в ціні, тому спішити його продавати не варто. Обмежене, але оптимістичне вікно цінових можливостей, є по сої», – каже він.

Конкретні ціни на зернові нового врожаю читайте за посиланням.

Дізнавайтесь першими про всі найважливіші події в аграрній політиці з нашого Facebook, Twitter, Telegram та підписуйтесь розсилку . Обіцяємо надсилати тільки найцікавіші новини!

Выполнено с помощью Disqus

До теми

15 серпня 2024
Мінімальні експортні ціни на зернові для аграріїв: названо час їх запуску
Мінімальні експортні ціни на зернові почнуть діяти в Україні не раніше вересня, а найпевніше – у жовтні 2024 року. Про це в ексклюзивному...
14 серпня 2024
Мінімальні експортні ціни на зернові фактично не діють в Україні – опитування
Попри запровадження Кабміном механізму мінімальних експортних цін на зернові, переважна більшість аграріїв ним ще не користувалося. Про це свідчать...
11 липня 2024
Україна отримає менший урожай, ніж планувалося
Аграрії вже зібрали більше 4 мільйонів тонн урожаю 2024 року – до цього обсягу входять озимі культури — пшениця, ячмінь та ріпак, а також...

Вибір редакції

14 серпня 2024
Що буде з цінами на кукурудзу, пшеницю, соняшник, ріпак, сою та ячмінь?
Вартість зернових та олійних нового врожаю зросте. Скільки коштуватиме соняшник, кукурудза, ріпак, соя, ячмінь та пшениця розповів у ексклюзивному...
26 серпня 2024
Як розрахувати мінімальну експортну ціну на пшеницю, кукурудзу, ріпак, ячмінь, сою?
Критерії визначення мінімальних експортних цін на пшеницю, кукурудзу, ячмінь, соняшник, сою, ріпак6 волоські горіши, макуху, мед. Детальніше про...
3 вересня 2024
Віталій Коваль: Дерибану державної землі більше не буде, всі – на електронні аукціони
Електронні аукціони з продажу права суборенди на державні землі – нова сторінка земельних відносин, яку перегорнув на 33 році незалежності...