Що буде з мінімальними роздрібними цінами на алкоголь в Україні?
Що буде з мінімальними роздрібними цінами на алкоголь в Україні?

Що буде з мінімальними роздрібними цінами на алкоголь (МРЦ), адже довкола цієї теми наразі тривають активні дискусії серед підприємців та владних кругах. Хоч мова іде і не про продукцію першої необхідності, однак саме вона приносить до бюджету чимало коштів, а неякісна продукція, наприклад, винної продукції б’є по здоровю україців. AgroPolit.com пропонує розібратися у цій темі детальніше. 

Читати до теми: Виноробство в Україні: сучасний стан і перспективи

 Для чого державою встановлються мінімальні роздрібні ціни?  

Мінімальні роздрібні ціни на алкоголь встановлюються Кабінетом міністрів та повинні переглядатися щороку. Це робиться для обмеження реалізації продукції, яка не може бути дешевше за умови сплати всіх податків та зборів, вартості тари та з урахуванням усіх супутніх мінімальних витрат на логістику. Кожен покупець має знати, що продукція нижче саме встановленої ціни, без чеку та в забороненій тарі є нелегальною і, відповідно, ніхто не несе відповідальність за здоров’я споживача.

Візьмемо до прикладу пляшку вина, мінімальна роздрібна ціна на неї встановлена 42 грн ще 05.09.2018, постановою КМУ № 748 і з того часу не переглядалась. Але вже майже за 6 років ціна на пляшку для вина та виноматеріали збільшилась. Крім того потрібно враховувати ціну на газ, пальне та інші супутні затрати, які постійно зростають. Крім цього не забуваймо про електрику, яка недавно істотно подорожчала. І це ще не говориться про інфляцію, зростання зарплат та девальвацію гривні за цей період. А от мінімальна роздрібна ціна на пляшку вина залишається без змін уже 6 років.

У 2018 році газ коштував 1,3 грн, зараз в Одеському регіоні 7,96. Дизельне паливо в середньому по Україні у вересні 2018 реалізовувалось по 28 грн, зараз близько 53 грн за літр. Елетроенергія для населення у 2018 була 1,68 грн, сьогодні мусимо сплачувати 4, 32 грн за кВт/год.

Однак, з переглядом мінімальних роздрібних цін не все так просто. Є свої прихильники, які розуміють собівартість та складові ціноутворення, так і свої противники, які чи не розуміють збільшення витратної частини при виробництві чи їм це вигідно, оскільки використовується неякісна сировина.

Так, кожного разу коли урядом здійснюється перегляд та збільшення мінімальних роздрібних цін, серед населення поширюється хибна думка, що таке рішення направлене проти людей і штовхає на купівлю нелегальної продукції. Насправді, такий крок направлено на боротьбу з нелегальним ринком, а розрахунок мінімальних роздрібних цін – це клопітка робота співробітників різних міністерств та відомств. Це аналіз даних від виробників, який включає цілий ряд даних кожного окремого виробника і галузі в цілому, на основі яких і здійснюються відповідні розрахунки.

Вартість кожної пляшки спиртного містить в собі виробничі затрати, податки, ПДВ, торговельну надбавку, витрати на логістику і прибуток.

Зростання цін на виноматеріали, тару, етикетку, деталі для комплектування, паливо, електроенергію та газ вимагають коригування МРЦ. Останні зміни МРЦ були у 2021 році та стосувались тільки категорії деяких вин, і це як виняток лише тому, що у цій категорії значно зросла собівартість виробництва через зміну багатьох назв – зникло “Шампанське”, “Коньяк”, але натомість з‘явилися ігристі вина і бренді. А це потребувало передрукування величезної кількості етикеток», – зазначив голова ГС «Укрсадвинпром» Володимир Печко. 

Читати до теми: Мінагрополітики та «Укрсадвинпром» лобіюють виключення росії із  Міжнародної організації виноградарства та виноробства

Дискусія між урядом та ринком щодо мінімальних цін на алкоголь

У Мінекономіки постійно розробляються, публікуються та обговорюються різні редакції проекту змін до постанови від 30.10.2008 № 957 «Про встановлення розміру мінімальних оптово-відпускних і роздрібних цін на окремі види алкогольних напоїв». Але далі етапу обговорення це не йде.

Профільні асоціації неодноразово звертались щодо необхідності перегляду МРЦ та підтримки ініціатив Мінекономіки стосовно змін у 957 постанову.

Асоціація Укрсадвинпром, яка об’єднує 85% виноробної галузі, періодично направляє Мінекономіки пропозиції та обґрунтування щодо необхідності підвищення мінімально оптових та роздрібних цін на алкогольні напої, зокрема стосовно забезпечення пропорційного збільшення МРЦ з урахуванням індексу інфляції та збільшення виробничих затрат. Тому сьогодні ми маємо усі підстави для перегляду МРЦ», – наголосив керівник громадської спілки «Укрсадвинпром» Володимир Печко.

У профільних парламентських комітетах також активно обговорюють необхідність перегляду МРЦ на алкогольні напої. Так, аграрним комітетом декілька раз розглядалось це питання та надсилалось відновідне звернення до прем’єра.

До комітету постійно надходять листи щодо перегляду мінімальних роздрібних цін з відповідними розрахунками та обґрунтуваннями. Дискутували про це з керівництвом Мінекономіки, поки крім розробки актів та обговорень це питання стоїть на місці. Хоч бачимо, що відповідальний бізнес потребує збільшення МРЦ, а в Мінекономіки усі розрахунки для цього є», – розповідає голова аграрного комітету ВРУ, під час слухань стосовно питань законодавчого регулювання галузі виноробства Олександр Гайду.

Крім того, член аграрного комітету Артем Чорноморов  зазначив що в кінці травня на комітетському заході було обговорено нагальну необхідність перегляду мінімально роздрібних цін, який вже майже рік чекають у комітеті від уряду.

Голова податкового комітету Данило гетьманцев  зі своїми колегами також підтримує перегляд МРЦ, оскільки приведення мінімальних оптово-відпускних та роздрібних цін на алкогольні напої до економічно обґрунтованих та достатніх для відшкодування виробниками власних витрат на виробництво та реалізацію алкогольних напоїв забезпечить збільшення надходження податків та зборів до бюджету, а також перекриє доступ недобросовісним виробникам на легальний ринок. Це сказаноу зверненні групи депутатів до премʼєр міністра Дениса Шмигаля.

Наскільки можуть зрости мінімальні ціни на алгкоголь?

Мінімальні роздрібні ціни розраховуються за планованими показниками звітних даних учасників ринку, основних прогнозних макропоказників економічного і соціального розвитку України, податків і зборів, які підлягають сплаті з одиниці продукції та торговельної надбавки.

Використані за базу розрахунків звітні дані учасників ринку алкогольних напоїв враховують інфляційний вплив на виробництво і реалізацію цієї продукції, з періоду останнього перегляду мінімальних цін.

Тому чим довше не відбудеться перегляду, тим вищою буде пропорція зростання.

Дізнавайтесь першими про всі найважливіші події в аграрній політиці з нашого Facebook, Twitter, Telegram та підписуйтесь розсилку . Обіцяємо надсилати тільки найцікавіші новини!

Выполнено с помощью Disqus

До теми

2 червня 2024
Завдяки Закарпатському вину Україну визнали виноробною нацією
Український національний офіс інтелектуальної власності та інновацій зареєстрував нове географічне зазначення – «Закарпаття/Закарпатське...
1 березня 2024
Відтепер аграрії можуть отримати 330 тис. грн за гектар виноградника – рішення кабміну
Кабінет міністрів України змінив програму єРобота в частині, яка стосується грантів для аграріїв на висадку виноградників та садів. Про це повідомив...
13 серпня 2023
У Верховній Раді підтримали два законопроєкти про виноробство
У Верховній Раді України прийняли в цілому законопроєкт про підтримку виноробів №9030. Про це повідомили у Міністерстві аграрної політики і...

Вибір редакції

14 серпня 2024
Що буде з цінами на кукурудзу, пшеницю, соняшник, ріпак, сою та ячмінь?
Вартість зернових та олійних нового врожаю зросте. Скільки коштуватиме соняшник, кукурудза, ріпак, соя, ячмінь та пшениця розповів у ексклюзивному...
26 серпня 2024
Як розрахувати мінімальну експортну ціну на пшеницю, кукурудзу, ріпак, ячмінь, сою?
Критерії визначення мінімальних експортних цін на пшеницю, кукурудзу, ячмінь, соняшник, сою, ріпак6 волоські горіши, макуху, мед. Детальніше про...
3 вересня 2024
Віталій Коваль: Дерибану державної землі більше не буде, всі – на електронні аукціони
Електронні аукціони з продажу права суборенди на державні землі – нова сторінка земельних відносин, яку перегорнув на 33 році незалежності...