Податковий комітет розглядає законопроекти щодо ПДВ в АПК ― онлайн
Податковий комітет розглядає законопроекти щодо ПДВ в АПК ― онлайн

Перед початком розгляду документів у залі засідання гаряче: податковий комітет не збирався вже давно, тому питань накопичилося дуже багато. В запасі -1,5 години. Всі «б’ються» за те, щоб їхні законопроекти встигли пройти комітет, аби потрапити на розгляд у сесійний зал у цей четвер. Аграрному лобі вдається відстояти розгляд своїх 10-ти законопроектів. У залі присутні шість «агарних» депутатів. Окрім того до порядку дня з подачі лідера «Радикальної партії» Олега Ляшка (№3872) ― законопроект про замороження на 2 роки індексації землі.

15:00 Почалось засідання Комітету Верховної Ради з питань податкової та митної політики, на якому розглядають основні законопроекти про спецрежим ПДВ: №3851-1, №3810, 3810-1, №3748, №3748-1, №3748-2, №3749, №3762, №3792, №4003.

Депутати сьогодні мають проголосувати за єдиний варіант цього закону.

На початку засідання законопроект №3851 було відхилено автором.

До теми: 7 варіантів «дерибану» ПДВ «у законі». Аналіз поданих у Раду законопроектів

15:30 Комітет починає розглядати податкові питання. 

«Всі закони ніби то про одне, проте вони різні. Вчора вперше нас почув Мінфін про те, що потрібно виправляти помилки, до проблеми необхідно підходити комплексно і знайти рішення для невеликих аграріїв. Також треба виділити середніх і великих аграріїв, і також знайти вирішення їх потроблем», ― повідомила голова комітету Ніна Южаніна.

15:50 Народний депутат Оксана Продан запропонувала проголосувати за підтримку у першому читанні законопроекту авторства 39 депутатів №3851-1 і зробити його базовим.

«Там говориться про повернення спецрежиму для всіх сільгоспвиробників», ― натомість резюмувала Южаніна.

«Ми до другого читання випишемо норми про те, що цей спецрежим поширюватиметься лише на фермерів, не на холдинги. Якщо не приймемо зараз компромісного рішення, то фермери до 2017 року не доживуть», ― у відповідь резюмувала Оксана Продан.

«Група народних депутатів-авторів законопроекту №3810-1 відмовляємось від свого законопроекту на користь варіанта №3851-1 тому що впевнені, що їх розробляли експерти галузі, яким ми довіряємо» ― додав народний депутат Герега.

До теми: У Раду подали об’єднуючий законопроект щодо ПДВ (текст документу) — офіційно

16:00 Поки депутати дискутують, деякі з них куняють)

«Немає категоризації залежно від того, яким бізнесом займаються аграрії. Тому треба доопрацювати, бо тут має бути знайдене індивідуальне рішення. Ми готові працювати над  єдиним уніфікованим законодавчим рішенням», ― говорить заступник міністра фінансів України Олена Макеєва.

«Ми розробили один компромісний законопроект, який підтримав аграрний комітет, і під яким підписалися 39 нардепів. Він повністю погоджений з асоціаціями. Наша пропозиція ― розглядайте всі 11, але аграрний комітет одноосібно підтримав № 3851-1», ― говорить Олександр Бакуменко.

16:05 Депутати почали голосувати за законопроекти. Першим поставлений компромісний №3851-1.

16:10 Разом з нами за цим «цирком» слідкує і перший заступник міністра агрополітики Ярослав Краснопольский, який нас розкусив)

16:20 Як завжди, зал «взірвав» лідер Радикальної партії Олег Ляшко, нагадуючи про трактор-балалайку і французькі булочки. Ніхто так і не зрозумів, що він мав на увазі, проте аплодували всі) Насправді він закликав голосувати за єдиний податковий законопроект.

Народні обранці почали голосувати.

«Ви прийняли страйкарів», - звернувся Козаченко до Южаніної, «Президент дав доручення, щоб Мінфін і Мінагропрод створили робочу групу по вирішенню податкового питання. Якщо вони не змогли цього до сих під зробити, то нехай відповідають перед страйкарями і МВФ».

16:32 Аграрне лобі разом із колегами-депутатами дотисло Южаніну: 22 голосами податковий комітет підтримав голосування у першому читанні законопроект №3851-1.

Дізнавайтесь першими про всі найважливіші події в аграрній політиці з нашого Facebook, Twitter, Telegram та підписуйтесь розсилку . Обіцяємо надсилати тільки найцікавіші новини!

Выполнено с помощью Disqus

До теми

10 березня 2016
МВФ вимагає повного скасування спецрежиму сплати ПДВ для аграріїв
Міжнародний валютний фонд наполягає на повному скасуванні спецрежиму сплати ПДВ для сільгоспвиробників. Про це журналістам повідомив постійний...
2 березня 2016
Збереження спецрежиму ПДВ для АПК — можливість для корупції — думка експерта
Держава повинна ставитися однаково до всіх секторів економіки в питанні оподаткування. Про це в ексклюзивному інтерв’ю AgroPolit.com розповів...
15 лютого 2016
Кутовий розповів про причини зміни спецрежиму ПДВ — інтерв’ю
Про це в ексклюзивному інтерв’ю AgroPolit.com розповів голова комітету з питань аграрної політики та земельних відносин Тарас Кутовий. ...

Вибір редакції

16 жовтня 2023
Аграрні закони та законопроекти за 2023 рік
Ринок землі, передача державних земель Фонду держмайна, земельні пільги для учасників бойових дій, ринок ГМО, агроекспорт, сухопутні коридори,...
13 листопада 2023
Аграрний експорт з України – уряд змінив правила
Аграрний експорт України з 11 листопада 2023 року почав здійснюватися за новими правилами. Підстава – в дію вступили дві урядові постанови: №...
8 грудня 2023
Агроінтеграція: чи проковтне український АПК європейських виробників після вступу в ЄС?
Входження України до Євросоюзу радикально оновить реформу Спільної аграрної політики (САП) ЄС, або «розірве» з середини аграрний бюджет...