Вибори президента у США – які будуть наслідки для України та агросектору?
Вибори президента у США – які будуть наслідки для України та агросектору?

Вибори нового президента США, третьої частини Сенату (верхня палата Конгресу) та загалом всієї Палати представників (нижня палата) вплинуть на всю геополітику та Україну зокрема. Звичайно, що ключовим тут є зміна саме першої особи в державі (Дональд Трамп чи Джо Байден). AgroPolit.com проаналізував, як це позначиться на Україні та загалом агросекторові. 

Спочатку про контекст.

Україна є на порядку денному США з першого дня старту цих виборчих перегонів. Ми всі пам’ятаємо історію про звинувачення у корупції в справі Burisma Group на адресу сина Джо Байдена. Через касетний скандал із записом розмов п’ятого президента України Петра Порошенка та віце-президента США (адміністрація Барака Обами) Джо Байдена пролунали й закиди про вручення американців у внутрішні справи нашої держави. Можна привести й інші деталі. Але висновок один: пізнаваність України в США на політичному та загальнодержавному рівні різко зросла за останні кілька років і не з найкращого боку.

Трішки деталей про президентські вибори в США. У фіналі є два претенденти. 

Дональд Трамп представник – республіканців. Він не політик, а виходець із бізнесу. Його розуміє бізнес (особливо, малий). І якраз підтримка бізнесу у нього найбільша. Але управління країною в період пандемії підривають його комунікацію з рештою населення. 

У демократа Джо Байдена є великий кар’єрний політичний досвід. Він – професійний політик. Він був віце-президентом у адміністрації Барака Обами. У нього широкі політичні зв’язки.

Що принесе зміна президентів в США  Україні?

 Варіантів не багато.

 Якщо зберігається Дональд Трамп?  Історія його поведінки з Україною нам знайома. Які загальнополітичні та економічні наслідки його президентства для нас? Їх як мінімум три:

  1.  саме за нього Україна отримала летальну зброю, тобто це вперше відбулася суттєва військова підтримка з боку США.
  2. збереження та розширення санкції проти Росії (особливо, позиція по будівництву «Південний потік 2»).
  3.  зрушення в земельній реформі через МВФ. Ми ж розуміємо, що попри колегіальність цього органу, голос США у цій організації провідний. Чимало було і розмов у політичних колах України про те, що саме земельна реформа була однієї з основних вимог від цієї організації.
  4. прямий вплив на Україну зменшився.

Якщо буде Джо Байдет? Все залежатиме від того, чи «проковтне» всю негативну повістку денну з подачі України щодо його сина і корупційних звинувачень. Паралельно зросте прямий політичний вплив на Україну, що закріпить тенденцію часів президента Обами. 

Але навіть якщо не проковтне, то треба пам’ятати: в США окрім президента є й інші інститути влади, а в офіційній політиці сповідується правило «дотримання заданого попередниками курсу». Це стосується й України. Щодо важливості нашої країни для США, то республіканці і демократи солідарні – ми є однозначно є у їхньому фокусі. Хоч і не в першій лінії по важливості.

 Чим ми цікаві наразі США?

Перше – вони дивляться на нас крізь призму своїх геополітичних інтересів, тобто як на буфер між Росією та Європою. Крім того, хочемо ми цього чи ні, але нас сприймають і як можливий фактор дестабілізації Росії в регіоні.

Друге – ми цікаві американському бізнесу. Візьміть хоча б приклад американських зернових трейдерських компаній, які багато років «пасуться» на нашій зерновій ниві. Окрім власне бізнесу вони допомагають США вирішувати частину продовольчого глобального  завдання з продпідтримки країн третього світу. Зацікавлені американські бізнесмени і в земельній реформі, яка відкриває довгостроковий доступ їх інвестицій на ринок.  Крім того, ми цікаві США і з точки зору освоєння енергоресурсів: ви ж пам’ятаєте історію невдалого заходу в Україну двох американських гігантів Shell и Chevron – бюджет кожної з цих компанії співставний з бюджетом нашої держави) для розробки родовищ сланцевого газу та шельфу Чорного моря.

Третє – за любого із двох варіантів президентів США підтримуватиме курс країни на боротьбу з корупцією.

Що вигідно для України?

Для нас критично важливо не втратити двопартійну підтримку американців.

Який ризик для країни є у цьогорічних політичних виборах?

Якщо після оголошення результатів у США розпочнеться протистояння, що може перерости у американський майдан. Ми бачимо, що у Вашингтоні вже запасаються фанерою.

Чи будуть прямі наслідки для агросектору зміни першого обличчя в Америці?

Прямих – не буде. Але опосередковані можуть бути. Якщо в США не буде майдану, то озвучені напрямки будуть і далі розвиватися та поглиблюватися. Якщо ж  ми побачимо внутрішнє протистояння, то може так статися, що США на певний час буде не до нас.  

Дізнавайтесь першими про всі найважливіші події в аграрній політиці з нашого Facebook, Twitter, Telegram та підписуйтесь розсилку . Обіцяємо надсилати тільки найцікавіші новини!

Выполнено с помощью Disqus

До теми

11 серпня 2020
Товарообіг сільгосппродукції між Україною та США зріс майже на 10%
За сім місяців поточного року товарообіг сільгосппродукцією між Україною та США зріс на 9,3% порівняно з аналогічним періодом 2019-го – з...
18 червня 2020
Посольство США підтримало ухвалення Радою закону про планування земель
Посольство США в Києві вітає ухвалення Верховною Радою закону «Про внесення змін до Земельного кодексу України та інших законодавчих актів щодо...
10 квітня 2020
Мінсільгосп США збільшив прогноз виробництва зернових в Україні в 2019/20 МР
Міністерство сільського господарства США (USDA) у квітні підвищило прогноз виробництва пшениці у 2019/2020 маркетинговому році (МР, липень-червень)...

Вибір редакції

16 жовтня 2023
Аграрні закони та законопроекти за 2023 рік
Ринок землі, передача державних земель Фонду держмайна, земельні пільги для учасників бойових дій, ринок ГМО, агроекспорт, сухопутні коридори,...
13 листопада 2023
Аграрний експорт з України – уряд змінив правила
Аграрний експорт України з 11 листопада 2023 року почав здійснюватися за новими правилами. Підстава – в дію вступили дві урядові постанови: №...
8 грудня 2023
Агроінтеграція: чи проковтне український АПК європейських виробників після вступу в ЄС?
Входження України до Євросоюзу радикально оновить реформу Спільної аграрної політики (САП) ЄС, або «розірве» з середини аграрний бюджет...