Місцеві вибори до об’єднаних громад: 10 підсумків
Місцеві вибори до об’єднаних громад: 10 підсумків

ЯВКА

Було найменше учасників голосування за всю історію. Але, по-перше, це вибори під час епідемії. По-друге, помилка – порівнювати місцеві вибори в 1994-2006 рр. із явкою 2010-2020 років, оскільки раніше вибори були об’єднані з обранням Верховної Ради. Колись люди приходили обирати народних депутатів, а місцеві бюлетені їм давали «на додачу». Зараз усі прийшли саме на місцеві-2020, навіть в умовах переляку від вірусу. Крім того, явка зменшується й тому, що стає менше випадків «голосувань за інших виборців», тобто що менше фальшувань на дільницях, то менша явка.

РЕЄСТР

У реєстрі виборців перебувають усі громадяни, які поїхали на заробітки, живуть в інших містах, є багато «мертвих душ». Зміна виборчої адреси була тільки до 10 вересня, тому дуже мало людей її змінили. Склалося враження, що схемою активніше користувалися махінатори та фальсифікатори, ніж реальні громадяни. Більшість спробували змінити виборчу адресу напередодні голосування, бо у нас так все робиться, в останній момент, але вже було пізно. В результаті, адресу змінило значно менше людей, ніж на попередніх виборах, у 2019 році. Тому, коли ми оцінюємо зменшення явки, варто згадувати про ці фактори, адже в Україні все більше людей живе реально за іншою адресою, ніж там, де зареєстровані.

ЧЕРГИ

У багатьох випадках, саме черги зменшили кількість охочих голосувати. Хтось побачив їх у новинах, хтось особисто, хтось просто почув. Серед моїх знайомих були такі, які йшли з черги та поверталися ввечері, але так робить тільки свідома меншість!

ПАРТИЗАЦІЯ

Мій прогноз, що це для правлячої партії стане проблемою, справдився. Президентська партія помилилася, збільшуючи кількість рад, де вибори пройшли на партійні основі. Замість кадрово сконцентруватися на 52 великих містах та обласних радах, президентська «Слуга народу» зробила сотні партійних списків, розпорошила зусилля та програла іншим партіям. Саме тому ці зміни так гаряче підтримала опозиція, адже всім було очевидно, що більше рад буде партизовано, то більше опозиція отримає мандатів. Президентська сила могла мати повну більшість майже в кожній раді за рахунок самовисуванців, а отримала партійно налаштоване проти президента місцеве самоврядування навіть на рівні багатьох сільрад.

РАЙОН

Районний бюлетень був зайвий, люди, які балотувалися туди та навіть перемогли, досі задаються питанням, що це за ради та чим вони будуть займатися. І ставитимуть ці питання ще довго, адже на місцевому рівні досить двох рівнів органів місцевого самоврядування, або громади та області або ж громади та райони, але трьох рівнів (громада, район та область) точно забагато!

МОЛОДЬ

Черги також створювалися від того, щоб було багато бюлетенів (в середньому – 4) та їх було важко заповнювати. Що більше черг, то менше голосує молоді, а молодь – основний виборець Зеленського. В окремих громадах молодь була за інші політичні сили, але в національному контексті, це був саме виборець «Слуги народу». Отже, додавання окремого бюлетеня в райради та ускладнення системи голосування зіграло з ініціаторами поганий жарт.

 ЯЙЦЯ

Наші виборці скопіювали олігархів, які розкладають яйця у різні кошики, тобто часто голосували за різні партії у різних бюлетенях. Таким чином, партизація боляче вдарила по самій же «Слузі народу», адже виборець, який уже підтримав Зеленського в місцеву, чи районну раду, ставив в обласну раду галочку за іншу партію.

ПЕРЕМОЖЦІ

Люди обирали переважно тих, кого знають і вже бачили в роботі. Надавали перевагу перевіреному та зрозумілому, навіть тоді, коли воно мало їх задовольняє. Після електорального повстання виборців у 2019 року проти старої політики, зараз молодим, новим і свіжим пробиватися стало набагато важче.

ПРИЄМНЕ

Вибори на місцевому рівні показують, наскільки великою є різниця між інтернет-бульбашкою, в якій живуть активісти, та реальним життєвим простором. Для перемоги мало зібрати команду хороших лідерів, потрібно зайти в кожну хрущовку і познайомитися з кожним пенсіонером громади. Ті, хто це роблять, долають 5%-й бар’єр! Цікаво? Чому ще приділити увагу?

ДЕЦЕНТРАЛІЗАЦІЯ

Розвиток самоврядування може й виграти, і програти від цих результатів. З одного боку, голос низів буде чітким, незалежним від Києва, та з іншого боку, у центру виникає спокуса згортати децентралізацію, передусім фінансову. Децентралізація опинилася на роздоріжжі!

Дізнавайтесь першими про всі найважливіші події в аграрній політиці з нашого Facebook, Twitter, Telegram та підписуйтесь розсилку . Обіцяємо надсилати тільки найцікавіші новини!

Выполнено с помощью Disqus

До теми

17 жовтня 2020
Підписаний президентом указ про передачу держземель ОТГ не має строку його реалізації – аграрний юрист
Підписаний президентом Володимиром Зеленським  Указ № 449/2020 про передачу держземель ОТГ не має строку його реалізації. Про це розповів...
19 серпня 2020
На місцеві вибори витратять 2,3 млрд грн, – Шмигаль
На місцеві вибори витратять 2,3 млрд грн. Про це заявив прем'єр-міністр України Денис Шмигаль на брифінгу. «Всього на місцеві вибори буде...
5 червня 2020
Місцеві вибори 2020: експерт назвав ризики нового виборчого законопроекту
Перший заступник виконавчої дирекції Всеукраїнської асоціації громад Іван Фурсенко каже, що не можна ділити громади на сільські, селищні та...

Вибір редакції

16 жовтня 2023
Аграрні закони та законопроекти за 2023 рік
Ринок землі, передача державних земель Фонду держмайна, земельні пільги для учасників бойових дій, ринок ГМО, агроекспорт, сухопутні коридори,...
13 листопада 2023
Аграрний експорт з України – уряд змінив правила
Аграрний експорт України з 11 листопада 2023 року почав здійснюватися за новими правилами. Підстава – в дію вступили дві урядові постанови: №...
8 грудня 2023
Агроінтеграція: чи проковтне український АПК європейських виробників після вступу в ЄС?
Входження України до Євросоюзу радикально оновить реформу Спільної аграрної політики (САП) ЄС, або «розірве» з середини аграрний бюджет...