Влада вперто ігнорує скасування «олійних правок». Скільки ще будуть випробовувати терпіння аграріїв?
Іван Мірошніченко, народний депутат, член депутатської фракції Політичної партії «Об’єднання «САМОПОМІЧ»

Епопея із відшкодуванням ПДВ на операції з експорту олійних культур не вщухає. А влада, схоже на те, робить все тільки для того, щоб даний скандал не зникав з медійного простору ще досить довго.

7 лютого під егідою Всеукраїнської Аграрної Ради було проведено Друге Всеукраїнське Аграрне Віче, основним лейтмотивом якого вкотре було питання про необхідність скасування дискримінаційних норм про невідшкодування експортного ПДВ на олійні культури та відновлення справедливого підходу до всіх галузей агровиробництва. З-поміж іншого, багато народних депутатів з практично усіх фракцій та груп схвально відреагували на вимоги Віче, погодились заснувати міжфракційне депутатське об’єднання, яке захищатиме інтереси аграріїв у Верховній Раді та пообіцяли будь-якою ціною відстояти товаровиробників у їх нелегкій боротьбі за відновлення відшкодування ПДВ. Було поставлено жорсткий ультиматум: проект 7403-2, який спрямований на скасування норм про невідшкодування експортного ПДВ на олійні культури, а також проект 4355 щодо передачі земель об’єднаним територіальним громадам повинні бути невідкладно внесені на розгляд парламенту та якнайшвидше проголосовані. В іншому випадку, аграрії знову ініціюватимуть перекриття автошляхів державного значення та проводитимуть акції протесту під Верховною Радою та Кабміном. Обезземелення селян та завдання їм збитків на 15-18 млрд. грн. в результаті невідшкодування експортного ПДВ вкупі із непослідовною та відверто лобістською політикою бюджетної підтримки агросектору може призвести до катастрофічної ситуації і непередбачуваних наслідків.

Проте, держава знову вдала, що пропустила повз вуха вимоги десятків тисяч фермерів з усієї України, 11 обласних рад та провідних аграрних асоціацій. 22 лютого відбулося засідання Урядового комітету з питань економічної, фінансової та правової політики, розвитку паливно-енергетичного комплексу, інфраструктури, оборонної та правоохоронної діяльності, у порядку денному якого стояли питання про розгляд законопроектів 7403, 7403-1, 7403-2, які всі по-різному стосувалися питання відновлення повернення ПДВ при експорті олійних культур. За попередніми погодженнями на засідання повинні були допустити представників Всеукраїнського аграрного форуму та приділити достатньо уваги окресленим питанням. Проте, хід самого засідання став нагадувати якийсь сюр. Проект 7403-2, на прийнятті якого наполягали фермери та Віче, взагалі зняли з розгляду уже під час самого засідання. А натомість почали обговорювати проект 7403, який через технічні нюанси і юридичні особливості взагалі більше не є актуальним, оскільки набули юридичної сили норми іншого змісту. Власне, на заміну проекту 7403 і був наданий проект 7403-2, який підписаний практично тим же самим авторським колективом і навіть із поповненням. А чиновники розглянули проект 7403, прийняли рішення, що у такому вигляді він бути прийнятим не може, що цілком очевидно, а актуальний та потрібний фермерам проект 7403-2 навіть не згадали. Тобто, зрозумівши, що перший проект у зв’язку з техніко-юридичними моментами є наразі некоректним, таку саму оцінку дали і іншим двом. Абсурдність та нелогічність такого рішення не піддається жодній критиці. Але тепер маски скинуто! Добре помітно, що влада заодно з лобістами, які проштовхнули горезвісну поправку № 180 до проект 6776-д, якою і позбавили аграріїв відшкодування ПДВ на операції з експорту олійних культур. Хоча топ-посадовці і заявляли про те, що стануть на захист товаровиробників, проте, їх слова точно не корелюють з діями.

Але тут слід чітко розставити пріоритети: варто шукати єдиний збалансований механізм підтримки і для переробників, і для товаровиробників, а не просувати відверто лобістські ініціативи на користь тільки однієї з груп. Особисто я ніколи не виступав проти переробки продукції, її потрібно підтримувати, але не такими методами, до яких вдалася наша влада. Переробку потрібно підтримати і не тільки у олійножировій сфері, але точно не за рахунок товаровиробника, і точно не запропонованими нам способами.

Законопроекти 7403-2 та 4355, незважаючи на вимоги Віче, листи депутатів і профільних асоціацій, не включено до порядку денного наступного пленарного тижня у Верховній Раді. Та що там говорити, якщо блокується навіть винесення проекту 7403-2 на засідання профільного парламентського Комітету з питань податкової та митної політики. У зв’язку із тим, що аграріїв у своїй державі ігнорують та не чують, провідні асоціації вимушені були звернутись навіть до міжнародних фінансових установ, серед яких МВФ та ЄБРР, зі скаргами на скандальні норми.

Уже в понеділок на погоджувальній раді у парламенті гостро буде поставлено питання про невідкладне включення до порядку денного та розгляд Верховною Радою проектів 7403-2 та 4355 за підтримки ряду народних депутатів та навіть цілих парламентських фракцій. У разі невиконання цих вимог фермери можуть вдатися до радикальних кроків, про які обіцяли на Віче.

Я, як людина, яка віддала все життя сфері АПК, повністю розумію і розділяю занепокоєність фермерів даними проблемами. Тому мною було повторно подано прохання до Голови Верховної Ради Парубія А.В. про необхідність включення до порядку денного та розгляду Верховною Радою на наступному пленарному тижні проектів 7403-2 та 4355. За моєю ініціативою такий же лист був відправлений і від парламентської фракції «Об’єднання «САМОПОМІЧ», а також від бізнес-омбудсменів ГО «Бізнес-Варта» та Всеукраїнського аграрного форуму.

Влада вкотре демонстративно показала, що вона тримає усе фермерство України за дурнів і може робити казна-що, незважаючи на думку агросектору. Але так довго продовжуватись не може, аграрії не опускатимуть руки і згодом заявлять про свою позицію на перекритих дорогах державного значення, на Грушевського та Банковій. Владі слід припинити гратись із фермерами, бо недооцінка такого супротивника може мати для неї погані наслідки.

Дізнавайтесь першими про всі найважливіші події в аграрній політиці з нашого Facebook, Twitter, Telegram та підписуйтесь розсилку . Обіцяємо надсилати тільки найцікавіші новини!

Выполнено с помощью Disqus

До теми

14 лютого 2018
Кому та за що відшкодовують ПДВ
Бюджетне відшкодування ПДВ, це лише один із напрямків можливого використання від’ємного значення ПДВ. «Вісник. Рейтинг»...
12 лютого 2018
Минулого року фітосанітарний контроль пройшли понад 46 млн т зернових та олійних культур
Упродовж 2017 року фітосанітарний контроль пройшли 41,9 млн т зернових та 4,9 млн т олійних культур. Про це повідомив голова Держпродспоживслужби...
11 лютого 2018
Скасування експортного ПДВ для олійних культур призведе до падіння їхньої ціни на 16,7%
Парламенту потрібно проголосувати за законопроект №7403-2, щоб уникнути зниження закупівельних цін на олійні культури. Про це розповів у коментарі...

Вибір редакції

16 жовтня 2023
Аграрні закони та законопроекти за 2023 рік
Ринок землі, передача державних земель Фонду держмайна, земельні пільги для учасників бойових дій, ринок ГМО, агроекспорт, сухопутні коридори,...
13 листопада 2023
Аграрний експорт з України – уряд змінив правила
Аграрний експорт України з 11 листопада 2023 року почав здійснюватися за новими правилами. Підстава – в дію вступили дві урядові постанови: №...
8 грудня 2023
Агроінтеграція: чи проковтне український АПК європейських виробників після вступу в ЄС?
Входження України до Євросоюзу радикально оновить реформу Спільної аграрної політики (САП) ЄС, або «розірве» з середини аграрний бюджет...